Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2022 19:30

Κορονοϊός - Δανία: Ξεκινά την επόμενη εβδομάδα η τέταρτη δόση του εμβολίου για τις ευάλωτες ομάδες

Γράφτηκε από την

Αντιμέτωπη με την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, η Δανία, όπου η εκστρατεία εμβολιασμού έχει διακοπεί, θα προσφέρει από την επόμενη εβδομάδα την τέταρτη δόση εμβολίου στους πλέον ευάλωτους και από το φθινόπωρο στους άνω των 50 ετών, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός.

«Οι αρχές εκτιμούν ότι η νέα παραλλαγή είναι περισσότερο μεταδοτική από την προηγούμενη, για τον λόγο αυτόν κινητοποιούμαστε τώρα … για να προστατεύσουμε τους πλέον ευάλωτους και τους ηλικιωμένους», δήλωσε η Μέτε Φρέντερικσεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου διευκρινίζοντας ότι οι ομάδες των πλέον ευάλωτων θα μπορούν να λάβουν την τέταρτη δόση του εμβολίου ήδη από την επόμενη εβδομάδα.

Η υποπαραλλαγή BA.5 της Ομικρον αντιπροσωπεύει πλέον το 59% των νέων κρουσμάτων στη Δανία, που έχει καταγράψει περισσότερα από 3,1 εκατομμύρια κρούσματα από την αρχή της επιδημίας, σε μία χώρα 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων.

Μετά τη θερινή περίοδο, η εμβολιαστική εκστρατεία, η οποία έχει διακοπεί, θα επεκταθεί.

«Αυτή είναι η γνώμη των υγειονομικών αρχών, να προσφερθεί ο επανεμβολιασμός 2,5 εκατομμυρίων Δανών κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου», πρόσθεσε η πρωθυπουργός.

Η τέταρτη δόση θα προσφερθεί στους άνω των 50 από την 1η Οκτωβρίου. Το 62% των Δανών έχει λάβει την πρώτη αναμνηστική δόση του εμβολίου.

Η Δανία, όπου όλα τα περιοριστικά μέτρα έχουν αρθεί από την 1η Φεβρουαρίου, δεν προτίθεται να τα επαναφέρει, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Στρατηγική μας είναι μία κοινωνία χωρίς περιορισμούς, για τον λόγο αυτόν πρέπει να προλαμβάνουμε τη νόσο» περισσότερο από τη μετάδοση, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο διευθυντής της Αρχής Δημόσιας Υγείας Ζέρεν Μπρόστρεμ, συνιστώντας στα άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα να κάνουν τεστ και, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, να παραμένουν απομονωμένα.