Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2022 08:47

Επίθεση στο Καπιτώλιο: Η εξεταστική επιτροπή ίσως εισηγηθεί παραπομπή Τραμπ σε ποινική δίκη

Γράφτηκε από την
Επίθεση στο Καπιτώλιο: Η εξεταστική επιτροπή ίσως εισηγηθεί παραπομπή Τραμπ σε ποινική δίκη

Η ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων η οποία διενεργεί έρευνα για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο από οπαδούς του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ιδίως τον δικό του ρόλο, θα μπορούσε να παραπέμψει τον μεγιστάνα στο υπουργείο Δικαιοσύνης ώστε να προσαχθεί σε ποινική δίκη με πολλές κατηγορίες, δήλωσε χθες Κυριακή η αντιπρόεδρός της, η Ρεπουμπλικάνα Λιζ Τσέινι.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εκπομπή «This Week» του ABC, η κυρία Τσέινι επισήμανε ακόμη πως το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν χρειάζεται να περιμένει να υποβληθεί επίσημη εισήγηση από την επιτροπή για να κινηθεί εναντίον του κ. Τραμπ, θα μπορούσε να τον παραπέμψει σε δίκη ταχύτερα.

Ερωτηθείσα αν θεωρεί πως οι ακροάσεις της επιτροπής απέδειξαν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να προσαχθεί ενώπιον της αμερικανικής ποινικής δικαιοσύνης, η κυρία Τσέινι περιορίστηκε να πει «σε τελευταία ανάλυση, αυτό θα το αποφασίσει το υπουργείο Δικαιοσύνης».

Η Λιζ Τσέινι, η μία από τα δύο στελέχη των Ρεπουμπλικάνων στην ειδική εξεταστική επιτροπή υπό προεδρία των Δημοκρατικών, διαβεβαίωσε πως «θα λάβουμε απόφαση ως επιτροπή» για το εάν και κατά πόσον θα υποβληθεί εισήγηση στο υπουργείο Δικαιοσύνης για να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του μεγιστάνα των ακινήτων.

Επέμεινε πως το υπουργείο Δικαιοσύνης «δεν είναι υποχρεωμένο να περιμένει την επιτροπή» για να αποφασίσει και ότι «μπορεί να γίνουν παραπάνω από μία».

Ουδέποτε στην ιστορία των ΗΠΑ έχει προσαχθεί σε ποινική δίκη εν ενεργεία ή πρώην πρόεδρος. Ερωτηθείσα τι θα σήμαινε για τη χώρα η κίνηση του υπουργείου Δικαιοσύνης του Τζο Μπάιντεν να προσαγάγει σε δίκη πρώην πρόεδρο, η κυρία Τσέινι απάντησε «με ανησυχεί περισσότερο το τι θα σήμαινε εάν δεν λογοδοτούσαν άνθρωποι για αυτό που έγινε εδώ».

Η Λιζ Τσέινι, η κόρη του πρώην αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι (2001-2009), επέκρινε τη συμπεριφορά του κ. Τραμπ προτού γίνει η επίθεση, κατά τη διάρκειά της και μετά. Χιλιάδες οπαδοί του πρώην προέδρου εισέβαλαν βίαια την 6η Ιανουαρίου 2021 στην έδρα του Κογκρέσου στην αποτυχημένη προσπάθειά τους να εμποδίσουν την τυπική επικύρωση της νίκης του κ. Μπάιντεν στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2020 από τα μέλη του.

Η κυρία Τσέινι έχει σταθεί ειδικά στην εμπρηστική ομιλία του κ. Τραμπ πριν από τα επεισόδια που κλόνισαν την Αμερική.

«Νομίζω εγείρεται πολύ πιο σοβαρή απειλή για το Σύνταγμα εάν ένας πρόεδρος μπορεί να επιδίδεται σε τέτοιου είδους δραστηριότητες και (...) το κόμμα της πλειοψηφίας αποστρέφει το βλέμμα», ή «εάν αποφασίσουμε ως χώρα (...) πως δεν θα παίρνουμε σοβαρά τις υποχρεώσεις μας που απορρέουν από το Σύνταγμα», υπογράμμισε η βουλεύτρια των Ρεπουμπλικάνων.

«Αν το εξετάσετε απλά από την σκοπιά πως κάποιος ξέρει ότι ένας όχλος είναι οπλισμένος και τον στέλνει να επιτεθεί στο Καπιτώλιο και τον προκαλεί όταν ο ίδιος του ο αντιπρόεδρος απειλείται, όταν το Κογκρέσο απειλείται», συμπλήρωσε.

Η κυρία Τσέινι απέφυγε να πει εάν σκοπεύει να είναι υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ το 2024. Έχει μπροστά της πολύ σκληρή εσωκομματική μάχη ενόψει της ανάδειξης του υποψηφίου ή της υποψήφιας του GOP για την εκπροσώπηση της πολιτείας Ουαϊόμινγκ ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

Ο κ. Τραμπ δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει εάν και κατά πόσον θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία το 2024, αν και το έχει υπαινιχθεί δημόσια επανειλημμένα.

«Κάποιος τόσο επικίνδυνος όσο ο Ντόναλντ Τραμπ δεν πρέπει ποτέ ούτε να πλησιάσει το Οβάλ Γραφείο», αντέταξε η κυρία Τσέινι στο ABC.

Δεν έχει υπάρξει κανένα σχόλιο μέχρι στιγμής από εκπροσώπους, από το περιβάλλον του ή από τον ίδιο τον θυελλώδη μεγιστάνα για τις δηλώσεις της Ρεπουμπλικανής βουλεύτριας, μαύρου προβάτου γι’ αυτόν.

Ο κ. Τραμπ αποποιείται κάθε ευθύνη για την επίθεση στο Καπιτώλιο, όμως έχει διαβεβαιώσει πως εάν επανεκλεγεί στην προεδρία, θα δώσει χάρη σε όλους όσοι ενεπλάκησαν σε αυτή.

Η Κάσιντι Χάτσινσον, πρώην συνεργάτιδα του τότε γενικού γραμματέα («προσωπάρχη») της προεδρίας Μαρκ Μέντοους, έκανε εκρηκτικές αποκαλύψεις καταθέτοντας ενώπιον της ειδικής εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για το πώς συμπεριφέρθηκε ο κ. Τραμπ την ημέρα της εισβολής.

Η κυρία Χάτσινσον κατέθεσε πως ο πρώην πρόεδρος ήθελε να πάρει εκείνος το τιμόνι της προεδρικής λιμουζίνας όταν η ασφάλειά του αρνήθηκε να τον πάει στο Καπιτώλιο για να ενωθεί με τους οπαδούς του. Είπε πως επίσης πως ο κ. Τραμπ υποβάθμισε τις ανησυχίες για το ότι κάποιοι από τους οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί για να ακούσουν την ομιλία του πριν από την έφοδο στην έδρα του Κογκρέσου ήταν οπλισμένοι με τουφέκια AR-15. Είπε απλά στην ασφάλειά του να ελέγξει όσους ήθελαν να τον ακούσουν για όπλα, ώστε το πλήθος να φαίνεται όσο μεγαλύτερο γινόταν.

Μετά την κατάθεση της κυρίας Χάτσινσον κι άλλοι μάρτυρες θέλουν να εμφανιστούν ενώπιον της επιτροπής, είπε ο βουλευτής Άνταμ Κίνζινγκερ, ο δεύτερος Ρεπουμπλικάνος που είναι μέλος της, μιλώντας στην εκπομπή «State of the Union» του τηλεοπτικού δικτύου CNN. Έρχονται κι άλλες αποκαλύψεις, «μείνετε συντονισμένοι», πρόσθεσε.

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER