Τρίτη, 05 Ιουλίου 2022 21:50

Επίθεση Ζελένσκι στους Έλληνες εφοπλιστές - Η απάντηση Μαρινάκη

Γράφτηκε από την
Επίθεση Ζελένσκι στους Έλληνες εφοπλιστές - Η απάντηση Μαρινάκη

Την έντονη δυσαρέσκειά του για την μεταφορά ρωσικού πετρελαίου από πλοία ελληνικών συμφερόντων εξέφρασε ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε παρέμβασή του στο συνέδριο του Economist που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, μιλώντας εξ’ αποστάσεως, υπογράμμισε αυτό που συμβαίνει στην αγορά ενέργειας στην Ευρώπη θα πρέπει να θεωρηθεί ως πόλεμος.

«Με το παιχνίδι της με το φυσικό αέριο, η Ρωσία κάνει τα πάντα για να αυξάνει τον πληθωρισμό ενώ αναγκάζει την Ευρώπη να βιώσει τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία αυτόν τον χειμώνα.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, βλέπουμε ελληνικές εταιρείες να παρέχουν σχεδόν τον μεγαλύτερο στόλο δεξαμενόπλοιων για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου».

Ο Ζελένσκι επισήμανε ότι αυτό συμβαίνει όταν ένας άλλος ρωσικός ενεργειακός πόρος (σ.σ. το φυσικό αέριο) «χρησιμοποιείται ως όπλο ενάντια στην Ευρώπη και ενάντια στον οικογενειακό προϋπολογισμό κάθε Ευρωπαίου. Είμαι βέβαιος ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της Ευρώπης, της Ελλάδας ή της Ουκρανίας» ανέφερε.

Μαρινάκης: Πρέπει να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα

Απαντώντας εκ μέρους των Ελλήνων εφοπλιστών ο Βαγγέλης Μαρινάκης και η Αγγελική Φράγκου ισχυρίστηκαν -από το βήμα του Economist επίσης- πως δεν “σπάνε” το εμπάργκο.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με την τοποθέτηση του ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τις μεταφορές ρωσικού πετρελαίου από ελληνικά πλοία, ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέφερε ότι «αν αναλύσουμε το τονάζ που είναι διαθέσιμο στη Δύση αυτή τη στιγμή, εμείς έχουμε το 50%-60%. Η διακίνηση όλου αυτού του όγκου πετρελαίου που έρχεται από τη Ρωσία στην Ευρώπη έχει χρονοδιαγράμματα παράδοσης ως το τέλος του έτους κι είναι προσχεδιασμένη διαδικασία. Η απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο δε θα συμβεί εν μία νυκτί».

Πρόσθεσε δε ότι «αυτό που συμβαίνει έχει συμφωνηθεί μέσω συμβολαίων και πλήρως εγκεκριμένο από την ΕΕ. Δεν παραβιάζουμε οποιονδήποτε νόμο ή εμπάργκο, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα».

«Εμείς ξέρουμε τις κυρώσεις, είναι πολλές οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί και το 95% του παγκόσμιου στόλου, και ο ελληνικός στόλος, ακολουθεί αυτές τις κυρώσεις. Δεν είναι ένας θρησκευτικός πόλεμος» σημείωσε η Αγγελική Φράγκου.

Πηγή: tvxs.gr


NEWSLETTER