Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2022 10:10

Ιταλία: Ο Μάριο Ντράγκι αντιμέτωπος με το τέλος - Οι όροι των δεξιών κομμάτων για να τον υποστηρίξουν

Γράφτηκε από την
Ιταλία: Ο Μάριο Ντράγκι αντιμέτωπος με το τέλος - Οι όροι των δεξιών κομμάτων για να τον υποστηρίξουν

Ο Μάριο Ντράγκι βρίσκεται κοντά στο τέλος της θητείας του ως πρωθυπουργός της Ιταλίας, αφού δεν κατάφερε να κερδίσει αρκετή υποστήριξη από τα δεξιά κόμματα του συνασπισμού του ώστε να συνεχίσει να ηγείται της κυβέρνησης.


Σε ομιλία του την Τετάρτη, ο Ντράγκι ανέφερε ότι ήταν πρόθυμος να παραμείνει πρωθυπουργός εάν οι διαφωνούντες εταίροι του στον συνασπισμό μπορούσαν να εγγυηθούν «ειλικρινή και συγκεκριμένη υποστήριξη» για να συνεχίσει. Όμως, αν και κέρδισε μια ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο το βράδυ της Τετάρτης, αυτό έγινε χωρίς την υποστήριξη των βασικών κομμάτων της κυβέρνησης που μοιράζεται την εξουσία.

Όπως έχουν τα πράγματα, δεν φαίνεται να απομένει τίποτα άλλο για τον Ντράγκι, εκτός από το να υποβάλει την παραίτησή του. Σήμερα, Πέμπτη, πρόκειται να μιλήσει στην Κάτω Βουλή της Ιταλίας, πριν μεταβεί στον πρόεδρο της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα. Ο Ντράγκι αναμένεται ανακοινώσει επίσημα την απόφασή του τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.


Εάν παραιτηθεί, αυτό θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, βυθίζοντας τη χώρα σε πολύμηνη αναταραχή. Τα δεξιά κόμματα της Ιταλίας, όπως δείχνουν τα στοιχεία, αναμένεται να κερδίσουν την αναμέτρηση αυτή, η οποία πιθανότατα θα διεξαχθεί το φθινόπωρο.

Η αποχώρηση του 74χρονου πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα στερούσε επίσης την ΕΕ από έναν από τους πιο έμπειρους ηγέτες της σε μια κρίσιμη στιγμή, με τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται και τον πόλεμο να μαίνεται στο κατώφλι της.

Η ψηφοφορία της Τετάρτης σηματοδότησε την κορύφωση μιας κρίσης που επικρατεί εδώ και μήνες, καθώς οι εντάσεις συσσωρεύονται μεταξύ των όλο και πιο διχασμένων εταίρων του ιταλικού συνασπισμού ενόψει των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο έτος.

Οι όροι των δεξιών κομμάτων για υποστήριξη στον Ντράγκι

Μετά από συνάντηση μεταξύ του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ηγέτη της κεντροδεξιάς Φόρτσα Ιτάλια και του Ματέο Σαλβίνι, ηγέτη της σκληρής δεξιάς Λέγκας, τα δύο δεξιά κόμματα έθεσαν τους δικούς τους όρους για την υποστήριξη του Ντράγκι.

Συμφώνησαν να τον υποστηρίξουν μόνο εάν η νέα κυβέρνηση αποκλείσει το Κίνημα Πέντε Αστέρων -κάτι που ο Ντράγκι έχει δηλώσει προηγουμένως ότι δεν θα δεχόταν. Απαίτησαν επίσης την απομάκρυνση του υπουργού Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντζα και της υπουργού Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμοργκέζε, τους οποίους η Λέγκα θεωρεί αδύναμους όσον αφορά στον χειρισμό της πανδημίας και της μετανάστευσης. Δήλωσαν, παράλληλα, ότι δεν θα λάβουν μέρος στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σχετικά με την πρόταση του Ντράγκι.

Τα αιτήματα αυτά θα ήταν πολύ δύσκολο να τα ικανοποιήσει ο Ντράγκι. Ο ίδιος έχει πει ότι δεν θα ηγηθεί μιας κυβέρνησης που θα απέκλειε το Κίνημα Πέντε Αστέρων. Χωρίς αυτούς, η ισορροπία στον συνασπισμό θα μετατοπιζόταν προς τα δεξιά και ο Ντράγκι θεωρεί ότι η εντολή του είναι να ηγηθεί μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, όπως γράφει το Politico.

Ο Ντράγκι προσφέρθηκε να παραιτηθεί την περασμένη εβδομάδα, αφού το Κίνημα Πέντε Αστέρων μποϊκοτάρισε μια κρίσιμη ψήφο εμπιστοσύνης. Αλλά καθώς ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα απέρριψε την παραίτησή του, ο Ντράγκι συμφώνησε να κάνει μια ύστατη προσπάθεια να σώσει τον συνασπισμό.

Ο «όρος» του Ντράγκι
Είπε στην ομιλία του στη Γερουσία την Τετάρτη ότι θα ήταν πρόθυμος να παραμείνει ως πρωθυπουργός της Ιταλίας, αλλά μόνο αν υπήρχε υποστήριξη για το σχέδιο του με τις μεταρρυθμίσεις και τις πολιτικές που επιβάλλει η ΕΕ από τους εταίρους του στον συνασπισμό.

Επέκρινε τα κόμματα, τα οποία, όπως είπε, είχαν εκδηλώσει «αυξανόμενες διαφορές και διχασμό» τους τελευταίους μήνες και ανέφερε την αντίθεσή τους σε διάφορους προτεινόμενους νόμους ως απόδειξη ότι η κυβερνητική πλειοψηφία «έχει υποχωρήσει στο πρόγραμμά της για τον εκσυγχρονισμό της χώρας».

Σημειώνεται πως τα δύο δεξιά κόμματα του συνασπισμού του εμφανίστηκαν έκπληκτα και ενοχλημένα από τον τόνο και το περιεχόμενο της ομιλίας του Ντράγκι.

Πηγή: ethnos

 


NEWSLETTER