Τρίτη, 02 Αυγούστου 2022 20:01

Απάντηση Πεκίνου στην επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν: «Παραβιάζει την εδαφική μας ακεραιότητα» (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Απάντηση Πεκίνου στην επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν: «Παραβιάζει την εδαφική μας ακεραιότητα» (βίντεο)

Αμέσως μετά την άφιξη της Αμερικανίδας Πρόεδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε με ανακοίνωσή του την έντονη διαμαρτυρία του ενώ οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις ξεκινάνε στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Πεκίνο, η επίσκεψη έχει σοβαρό αντίκτυπο στα θεμέλια των σινοαμερικανικών σχέσεων και συνιστά παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας.

Χαρακτηρίζει την Ταϊβάν «αναπόσπαστο κομμάτι της κινεζικής επικράτειας» και ότι η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας είναι η μόνη νόμιμη κυβέρνηση που εκπροσωπεί ολόκληρη την Κίνα. Αυτό έχει αναγνωριστεί σαφώς από το ψήφισμα 2758 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών του 1971».

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «η επίσκεψη στέλνει ένα εσφαλμένο μήνυμα στις δυνάμεις αυτονομιστών περί "ανεξαρτησίας της Ταϊβάν"» και προσθέτει πως «καμιά χώρα, καμιά δύναμη, κανένας δεν θα πρέπει να υποτιμήσει την αποφασιστικότητα, την ισχυρή θέληση και τη μεγάλη ικανότητα της κυβέρνησης και του λαού της Κίνας να υπερασπιστούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και να επιτύχουν την εθνική επανένωση», αναφέρει η ανακοίνωση.

Προειδοποιεί ότι το Πεκίνο θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να διαφυλάξει αποφασιστικά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι συνέπειες θα βαρύνουν την αμερικανική πλευρά και τις αυτονομιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν.

Τέλος, προτρέπει τις ΗΠΑ να σταματήσουν να υπονομεύουν την «αρχή της μίας Κίνας». «Μην επιδιώκετε τη σύγκρουση και μη συνεχίζετε παρακάτω σε ένα λάθος και επικίνδυνο μονοπάτι», είναι το μήνυμα του Πεκίνου προς την Ουάσινγκτον.

Στρατιωτικές ασκήσεις

Παράλληλα, σε στρατιωτικό επίπεδο, το υπουργείο Άμυνας της Κίνας ανακοίνωσε την διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων γύρω από την Ταϊβάν και – όπως επισημαίνει στη σχετική ανακοίνωση – θα υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Οι ασκήσεις θα είναι τόσο ναυτικές όσο και αεροπορικές και – κατά τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας – θα περιλαμβάνουν βολές με πραγματικά πυρά στα στενά της Ταϊβάν, αρχής γενομένης από τα μεσάνυχτα της Τρίτης (ώρα Ελλάδας).

Πηγή: tvxs.gr


NEWSLETTER