Σάββατο, 13 Αυγούστου 2022 13:05

Πορτογαλία: Για 7η μέρα καίγεται εθνικός δρυμός

Γράφτηκε από την
Πορτογαλία: Για 7η μέρα καίγεται εθνικός δρυμός

Μια τεράστια πυρκαγιά μαίνεται για έβδομη ημέρα στην κεντρική Πορτογαλία, με χιλιάδες πυροσβέστες και δεκάδες εναέρια μέσα να δίνουν μάχη για να την ελέγξουν.

Ήδη οι φλόγες έχουν καταστρέψει περίπου το 15% του εθνικού δρυμού Σέρα ντα Εστρέλα.

Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Covilha το Σάββατο και εξαπλώθηκε γρήγορα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στις γειτονικές περιοχές, καίγοντας συνολικά περίπου 150.000 στρέμματα.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη φωτιά φέτος το καλοκαίρι στην Πορτογαλία, έχοντας κατακάψει το παγκόσμιο γεωπάρκο της Unesco στην περιοχή του όρους της Σέρα ντα Εστρέλα, σε υψόμετρο σχεδόν 2.000 μέτρων.

«Υπάρχει ακόμη ένα ενεργό μέτωπο που μας ανησυχεί», στη συμβολή των δήμων Γκουάρντα και Σελορίκο ντα Μπέιρα, ανακοίνωσε ένας διοικητής της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, ο Μιγκέλ Κρους. Σύμφωνα με τον ίδιο το υπόλοιπο μέτωπο της φωτιάς είναι πιο σταθερό.

Οι φωτιές προκάλεσαν ανεπανόρθωτες ζημιές καταστρέφοντας μοναδικές δασικές περιοχές, δήλωσε ο πρόεδρος της περιβαλλοντικής ένωσης Zero, Φρανσίκσο Φερέιρα, στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο RTP.

Καθώς η διοίκηση της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας δέχεται αλλεπάλληλες επικρίσεις για τη διαχείριση των επιχειρήσεων, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα δήλωσε σήμερα ότι θα ήθελε να μάθει «τι έπρεπε να γίνει ώστε η φωτιά να μην λάβει τέτοιες διαστάσεις».

Εδώ και μια εβδομάδα, αυτή η τεράστια δασική πυρκαγιά προκάλεσε τον τραυματισμό 15 ανθρώπων μεταξύ των πυροσβεστών καθώς και την προσωρινή απομάκρυνση 20 κατοίκων από τις εστίες τους.

Η Πορτογαλία ζει φέτος μια πρωτόγνωρη ξηρασία, είχε τον θερμότερο Ιούλιο των τελευταίων σχεδόν 100 χρόνων.

Από την αρχή της χρονιάς, σχεδόν 780.000 στρέμματα έγιναν στάχτη, ο βαρύτερος απολογισμός μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2017 που άφησαν πίσω τους σχεδόν 100 νεκρούς, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για την προστασία της φύσης και των δασών.

Πηγή: tvxs.gr


NEWSLETTER