Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2022 21:15

Εκλογές στην Ιταλία: Η ενίσχυση της ακροδεξιάς απειλεί τις ισορροπίες στην Ευρώπη (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Εκλογές στην Ιταλία: Η ενίσχυση της ακροδεξιάς απειλεί τις ισορροπίες στην Ευρώπη (βίντεο)

Συνεχίζουν να προσέρχονται στις κάλπες οι Ιταλοί, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για να ανανεώσουν τη σύνθεση του κοινοβουλίου της χώρας.

Οι κάλπες για τις ιταλικές εκλογές άνοιξαν από τις 7 σήμερα το πρωί (τοπική ώρα - 08:00 ώρα Ελλάδας) και θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 11 το βράδυ (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος).

Με βάση τα νέα στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία καλύπτουν το 95% των δήμων της χώρας, η προσέλευση στις κάλπες, στις 12 το μεσημέρι τοπική ώρα, διαμορφώθηκε στο 19,09%.

Την ίδια ώρα, στις εκλογές του 2018, είχε ψηφίσει το 19,49%των εχόντων δικαίωμα.

Στην Ρώμη, παράλληλα, έχουν σχηματισθεί μεγάλες ουρές ψηφοφόρων έξω από πολλά εκλογικά τμήματα, οι οποίες οφείλονται, κυρίως, στους αριθμούς προτεραιότητας που δίδονται στους πολίτες, με στόχο να αποφευχθεί το φαινόμενο της διπλοψηφίας και, γενικότερα, ο κίνδυνος νοθείας.

Στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν συνολικά 50.869.304 Ιταλοί. Το 51,74% των πολιτών με δικαίωμα ψήφου είναι γυναίκες, και το υπόλοιπο 48,26% άνδρες, ενώ 4.741.790 είναι απόδημοι Ιταλοί. Συνολικά, σε όλη την ιταλική επικράτεια, τα εκλογικά τμήματα είναι 61.566, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων φιλοξενείται σε σχολικά συγκροτήματα.

Δύο οι κύριες συμμαχίες κομμάτων που μετέχουν στην εκλογική αναμέτρηση: το συντηρητικό μέτωπο (με τα Αδέλφια της Ιταλίας, την Λέγκα και την Φόρτσα Ιτάλια) και το προοδευτικό (Δημοκρατικό Κόμμα, Περισσότερη Ευρώπη, Συμμαχία Οικολόγων και Ιταλικής Αριστεράς και Επιλογή Πολιτών).

Την ίδια στιγμή, διάχυτη είναι η ανησυχία παγκοσμίως για την ενδεχόμενη επικράτηση ενός ακροδεξιού συνασπισμού στην Ιταλία, με τις δημοσκοπήσεις να έχουν "δείξει" ως επόμενη πρωθυπουργό τη Τζόρτζια Μελόνι, αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας με κυβερνητικούς εταίρους της την Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και την Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Η Μελόνι ανέβαλε την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος

Η αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, αποφάσισε να αναβάλει την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος για απόψε στις 10 ώρα Ιταλίας, δηλαδή μια ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες. Αρχικά, είχε ανακοινώσει ότι θα ψήφιζε σε σχολείο της Ρώμης, σήμερα το πρωί στις 11 τοπική ώρα.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η απόφασή της αυτή οφείλεται στο ότι στο συγκεκριμένο τμήμα, είχε σπεύσει μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων και φωτογράφων και η ίδια δεν θέλησε να προκαλέσει προβλήματα στους υπόλοιπους ψηφοφόρους.

Σε ανάρτησή της στο Twitter, η αρχηγός των Αδελφών της Ιταλίας υπογράμμισε: «Σήμερα μπορείς να συμβάλεις στο να γραφτεί ιστορία. Ας γράψουμε την ιστορία μαζί».

Περισσότερα στο news247.gr


NEWSLETTER