Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2022 21:21

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Έχουμε χρέος να μην ξεχνούμε το ολοκαύτωμα της Μικράς Ασίας

Γράφτηκε από την
Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Έχουμε χρέος να μην ξεχνούμε το ολοκαύτωμα της Μικράς Ασίας

Στη θλιβερή επέτειο των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή, κατά την οποία χάθηκαν τόσες ζωές και αφανίστηκαν οι ελληνικές κοινότητες από τον Ελλήσποντο του Πόντου μέχρι τα νοτιότερα παραλία της Μικράς Ασίας, αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιό του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Όπως υπογραμμίζει, σε ολόκληρη την Ανατολία φωτιές μίσους και διωγμών κατέστρεψαν τις πόλεις του ελληνικού πολιτισμού, οι οποίες ήκμασαν για χιλιάδες χρόνια αφήνοντας πίσω στάχτες και αποκαΐδια. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, σημειώνει, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, να αφήσουν πίσω τις περιουσίες τους και να φύγουν για άλλους τόπους ξαναρχίζοντας από το μηδέν. Πλήθος ανθρώπων, τονίζει, διασκορπίστηκαν στα πέρατα της οικουμένης και δημιούργησαν την Ελληνική Διασπορά. Όπως αναφέρει, η δημιουργία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής πριν από 100 χρόνια από το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο ως η μεγαλύτερη επαρχία του ήταν αντίδραση στη Μικρασιατική Καταστροφή. Η Μητέρα Εκκλησία, τονίζει, βλέποντας τα τέκνα της χωρίς ποιμένα, διασκορπισμένα στους πέντε ανέμους, συντετριμμένη και θέλοντας να ανακουφίσει όλους τους χειμαζόμενους που ξενιτεύτηκαν μέχρι τις ευλογημένες ακτές της Αμερικής για να ξεκινήσουν νέα ζωή, έθεσε τη διαποίμανσή τους κατευθείαν υπό τη μητρική της σοφία και την ποιμαντική της ευθύνη.

Για αυτό τον λόγο, επισημαίνει, στην Αμερική έχουμε χρέος να μην ξεχνάμε το ολοκαύτωμα της Μικράς Ασίας, καθώς οι ρίζες μας βρίσκονται στη στάχτη των προγονικών μας τόπων ποτισμένες με το αίμα και τα δάκρυα των μαρτύρων και της προσφυγιάς, προεξάρχοντος του ιερομάρτυρα μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου, το μαρτύριο του οποίου προηγήθηκε της πυρπόλησης της θαυμάσιας αυτής πόλης. Οι πρόγονοί μας είχαν βαθιά πίστη, στεφανώθηκαν από τον Θεό και δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι υπέφεραν για το όνομα του Χριστού και για την αγία του Εκκλησία, προσθέτει.

Καταλήγει, μάλιστα, ότι έχουμε χρέος αυτό το έτος της εκατονταετηρίδας να μην ξεχνούμε αυτούς που χάθηκαν και τον λόγο για τον οποίο χάθηκαν. Να προσευχόμαστε για την ανάπαυση των ψυχών τους και να μνημονεύουμε και σήμερα και διαρκώς όλους αυτούς των οποίων οι θυσίες οδήγησαν στη δημιουργία της Εκκλησίας μας στην Αμερική και απανταχού της γης.

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER