Κυριακή, 02 Οκτωβρίου 2022 22:20

Ουκρανία: "Με την πλάτη στον τοίχο" ο Πούτιν - Οι επόμενες κινήσεις των ουκρανικών δυνάμεων

Γράφτηκε από την
Ουκρανία: "Με την πλάτη στον τοίχο" ο Πούτιν - Οι επόμενες κινήσεις των ουκρανικών δυνάμεων

Όλο και αυξάνεται η έντονη κριτική στη διοίκηση του ρωσικού στρατού από ένθερμους υποστηρικτές του Πούτιν, μετά την ήττα στην κομβικής σημασίας, πόλη Λιμάν. Περισσότερες περιοχές με ουκρανικές σημαίες, "υποσχέθηκε" ο Ζελένσκι.

"Με την πλάτη στον τοίχο" βρίσκεται ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο μέτωπο της Ουκρανίας, λίγες μόνο ώρες αφότου έγινε και επισήμως η προσάρτηση στη Ρωσία τεσσάρων ουκρανικών περιοχών.

Το "στραπάτσο" του Σαββάτου, με την επανάκτηση από τις ουκρανικές δυνάμεις της στρατηγικής σημασίας, πόλης Λιμάν, αύξησε περαιτέρω την πίεση στον Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος βρίσκεται σε δυσχερή θέση τις τελευταίες εβδομάδες, όταν άρχισε η πετυχημένη αντεπίθεση του Κιέβου.

Η νίκη στη Λιμάν ανοίγει τον δρόμο στους Ουκρανούς προς την πόλη Σβάτοβε, ένα βασικό κέντρο υλικοτεχνικής υποστήριξης του ρωσικού στρατού, ο οποίος απωθήθηκε από την περιοχή του Χαρκόβου τον προηγούμενο μήνα.

Για τον Πούτιν, η ήττα στη Λιμάν έχει προκαλέσει εκτεταμένη κριτική στη διοίκηση του στρατού, με ένθερμους υποστηρικτές του να ζητούν μια ισχυρή απάντηση σε συνδυασμό με τη χρήση πυρηνικών όπλων μικρής απόδοσης.

Τα πυρηνικά όπλα μικρής απόδοσης, συνήθως γνωστά ως τακτικά πυρηνικά όπλα, έχουν σχεδιαστεί για να νικούν συντριπτικές τυπικές δυνάμεις σε ένα πεδίο μάχης, σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα, στρατηγικά πυρηνικά όπλα.

Έχουν συνήθως το 1/10 του εκρηκτικού δυναμικού ενός τυπικού πυρηνικού όπλου και μερικά από το οπλοστάσιο της Ρωσίας με περίπου 2.000 τέτοια όπλα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως κεφαλές σε τυπικούς πυραύλους, όπως το Iskander που έχει ήδη αναπτυχθεί στην Ουκρανία. Μπορεί επίσης να γίνει χρήσης τους δυνάμεις εδάφους, μαχητικά αεροσκάφη ή πολεμικά πλοία.

"Η Ρωσία διοργάνωσε μια φάρσα [δημοψήφισμα] στο Ντονμπάς και τώρα υπάρχει μια ουκρανική σημαία", δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι το βράδυ του Σαββάτου, και ορκίστηκε να προχωρήσει στην επίθεση. "Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, υπήρχαν περισσότερες ουκρανικές σημαίες στο Ντονμπάς. Θα είναι ακόμη περισσότερες σε μια εβδομάδα".

Υπάρχουν ελάχιστες αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των ρωσικών στρατευμάτων που έχουν αιχμαλωτιστεί μετά την περικύκλωση της Λιμάν, με τους Ουκρανούς αξιωματικούς να μην επιθυμούν να δώσουν λεπτομέρειες.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι περισσότεροι από 5.000 Ρώσοι στρατιώτες μπορεί κάλλιστα να είναι περικυκλωμένοι εκεί, αν και αυτό ήταν νωρίτερα από την εκκένωση ορισμένων δυνάμεων της Μόσχας ανατολικά προς την κατεύθυνση της πόλης Κρεμίνα, δήλωσε Ουκρανός αξιωματούχος, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του. Η Ρωσία αργότερα ανατίναξε μια γέφυρα για να καθυστερήσει την ουκρανική προέλαση, πρόσθεσε.

Οι επόμενες κινήσεις της Ουκρανίας

Μετά την Κρεμίνα, οι ουκρανικές δυνάμεις πρέπει να επιλέξουν αν θα κατευθυνθούν βόρεια προς το Σβάτοβε ή νότια από τις πόλεις Ρουμπιζίε, Λίσιτσανσκ και Σεβεροντονέτσκ, από όπου η Ουκρανία αναγκάστηκε να υποχωρήσει τον Ιούλιο, επιτρέποντας στον Πούτιν να δηλώσει την πλήρη διαχείριση της επαρχίας Λουχάνσκ.

Πιο νότια βρίσκεται η πόλη Μπακμούτ, όπου οι ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις έχουν εμπλακεί σε εξαντλητικές μάχες εδώ και μήνες, με ελάχιστες αλλαγές στην πρώτη γραμμή.

Ο Σέρχι Χαϊντάι, ο διορισμένος από την Ουκρανία κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ, προέβλεψε στην τηλεόραση ότι ο στρατός θα κατευθυνθεί νότια, ωστόσο οι Ουκρανοί αξιωματικοί συνήθως κάνουν αντιπερισπασμό.

Περισσότερα στο news247.gr


NEWSLETTER