Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2022 18:59

Ενα βήμα πριν την δημιουργία επίσημου ψηφιακού νομίσματος η Νορβηγία

Γράφτηκε από την
Ενα βήμα πριν την δημιουργία επίσημου ψηφιακού νομίσματος η Νορβηγία

Μια νέα προσέγγιση στις πληρωμές με την τεχνολογία blockchain (που διευκολύνει τις ψηφιακές συναλλαγές) φαίνεται να κερδίζει έδαφος σε όλο τον κόσμο.

Όπως επισημαίνει σε ρεπορτάζ του το Euronews, η εν λόγω προσέγγιση έχει να κάνει με τα Ψηφιακά Νομίσματα Κεντρικών Τραπεζών (CBDC).

Τα προτερήματα έναντι των κρυπτονομισμάτων

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα προτερήματα των CBDC είναι αρκετά, καθώς είναι πιο σταθερά, καθώς -σε αντίθεση με τα κρυπτονομίσματα- ελέγχονται κεντρικά από τις κυβερνήσεις και πιο συγκεκριμένα από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών, ενώ δεν θεωρούνται τρόπος επένδυσης χρημάτων.

Την ίδια στιγμή, τα CBDC μπορεί να βασίζονται στην ίδια τεχνολογία blockchain με κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin, όμως στην πραγματικότητα είναι κεντρικά και ανιχνεύσιμα, σε αντίθεση τα κρυπτογραφικά.

Μέχρι σήμερα αρκετές χώρες ανά την υφήλιο έχουν λανσάρει τα δικά τους CBDC, όπως η Νιγηρία το 2021. Στην δε ευρωζώνη, το ψηφιακό ευρώ βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης, ενώ την ίδια στιγμή άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Νορβηγία, βρίσκονται σε δοκιμαστική φάση.

Η μείωση της χρήσης μετρητών και το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης

Από τη μεριά του, ο Εκτελεστικός Διευθυντής Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας στην κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας, Norges Bank, Torbjørn Hægeland, δηλώνει στο Euronews: «Το κίνητρο για την έναρξη της μελέτης για τα CBDC βρίσκεται σε αυτή καθ’ αυτή την εντολή της Norges Bank, ιδίως στο καθήκον μας να προωθήσουμε ένα αποτελεσματικό και ασφαλές σύστημα πληρωμών. Φυσικά, ένα σύστημα πληρωμών που λειτουργεί σωστά στο εγχώριο νόμισμα είναι επίσης σημαντικό για τη νομισματική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

«Με αυτό το υπόβαθρο, η μείωση στη χρήση μετρητών και άλλες διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα πληρωμών είναι βασικοί μοχλοί για το έργο αυτό», συνεχίζει.

Ένας άλλος λόγος για την εξερεύνηση των CBDC, σημειώνει ο Hægeland, είναι η πρόσβαση του κοινού σε περιουσιακά στοιχεία χωρίς πιστωτικό κίνδυνο ή μια εναλλακτική «αν το σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών χαλάσει τουλάχιστον ως έσχατη λύση».

Παρά το γεγονός ότι το project CBDC στην Νορβηγία βρίσκεται στα σκαριά από το 2016, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα ξεκινήσει πραγματικά.

Ο Hægeland υποστηρίζει ότι αυτή η φάση δοκιμής και ανάλυσης θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο του 2023 και «θα αποτελέσει τη βάση για τη σύστασή μας για το πώς θα προχωρήσουμε στη συνέχεια σε μια ενδεχόμενη επόμενη φάση από το καλοκαίρι του 2023».

Η συγκεκριμένη φάση θα αφορά την έκδοση μιας σύστασης σχετικά με το εάν τα CBDC αξίζει να δοκιμαστούν ως πρωτότυπο νόμισμα. Παράλληλα, η Νορβηγία εξετάζει και τα διασυνοριακά CBDC.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 28 Σεπτεμβρίου, οι κεντρικές τράπεζες της Νορβηγίας, της Σουηδίας και του Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι ενώνουν τις δυνάμεις τους με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) για να εξερευνήσουν τα CBDC.

Ποιος ο βασικός στόχος

Το έργο έχει στόχο να εμβαθύνει στην απαιτούμενη τεχνολογία και σε ζητήματα πολιτικής φύσης, ενώ ακόμη στοχεύει στη βελτίωση των διασυνοριακών πληρωμών μειώνοντας το κόστος και βελτιώνοντας την ταχύτητα.

Εφόσον τα CBDC είναι το μέλλον των πληρωμών και αποδειχθούν επιτυχημένα, θα είναι προς όφελος όλων, επισημαίνει ο Hægeland.

«Τα μετρητά συμβάλλουν σε ορισμένα πολύτιμα χαρακτηριστικά του συστήματος πληρωμών που ωφελούν όλους - ακόμα κι αν κάποιοι τα χρησιμοποιούν πιο εντατικά από άλλους.

Την ίδια στιγμή όμως, η πιθανή πρόσβαση σε έναν εναλλακτικό τρόπο πληρωμής χωρίς πιστωτικό κίνδυνο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους, παρέχει εμπιστοσύνη στο σύστημα» συνεχίζει ο Εκτελεστικός Διευθυντής Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας της Norges Bank.

«Αναλύουμε εάν η εισαγωγή του CBDC ως συμπλήρωμα στα μετρητά μπορεί να εξασφαλίσει τη συνέχιση της ύπαρξης και την περαιτέρω ανάπτυξη τέτοιων χαρακτηριστικών», τονίζει προσθέτοντας ότι η εισαγωγή του CBDC δεν πρέπει να αλλάξει ριζικά ή να διαβρώσει το επιχειρηματικό μοντέλο ή τον ρόλο των τραπεζών να παρέχουν πίστωση».

Ερωτήματα για την στάση της ΕΕ

Την ίδια στιγμή πάντως, με δεδομένο ότι η Νορβηγία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά μέρος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), υπάρχει ένα αναπάντητο ερώτημα σχετικά με το εάν με τις πρωτοβουλίες της ακολουθεί τους κανονισμούς και τους κανόνες της ΕΕ για τα CBDC.

Ωστόσο ο Hægeland διευκρινίζει πως «Η έκδοση χρημάτων από την κεντρική τράπεζα, είτε πρόκειται για μετρητά, CBDC ή αποθεματικά που διατηρούνται από τράπεζες, διέπεται από την Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας».

Δηλώνει ακόμη ότι το «Το CBDC ως μέσο πληρωμής θα κυκλοφορούσε ως μια λύση πληρωμής που θα συνδεόταν με άλλα μέρη του συστήματος πληρωμών» και σημειώνει πως:

«Η Νορβηγία δεσμεύεται από κανονιστική άποψη από τη συμφωνία ΕΟΧ και πρέπει να συμμορφώνεται με τις θεμελιώδεις αρχές αυτής της συμφωνίας και τους κανόνες της ΕΕ για την εσωτερική αγορά».

Αν και η κεντρική τράπεζα θα είναι υπεύθυνη για την ασφάλιση των CBDC, ενδέχεται να χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν τρίτα μέρη για τη δημιουργία της διεπαφής χρήστη, η οποία θα καλύπτεται από την Οδηγία για τις Υπηρεσίες Πληρωμών της ΕΕ και άλλους τύπους κανονισμών, προσθέτει ο Hægeland.

Υπογραμμίζει πως η χρηματοπιστωτική σταθερότητα βρίσκεται στον πυρήνα της κεντρικής τράπεζας και έτσι η δοκιμή ενός συστήματος CBDC δεν είναι ένας τομέας όπου μπορείτε να κινηθεί κανείς γρήγορα και να κάνει ρηξικέλευθες κινήσεις, καθώς αποτελεί ένα ανεξερεύνητο πεδίο.

«Οι συνέπειες ενός CBDC εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον σχεδιασμό. Η σωστή σχεδίαση είναι βασικά η κύρια πρόκληση του έργου εάν η Norges Bank και οι πολιτικές αρχές αποφασίσουν να προχωρήσουν με την εισαγωγή ενός CBDC», αναφέρει ο Hægeland και καταλήγει:

«Το CBDC δεν είναι αυτοσκοπός. Στόχος είναι να διασφαλιστεί ένα αποτελεσματικό, ασφαλές και ελκυστικό σύστημα πληρωμών σε νορβηγικές κορώνες και στο μέλλον».

Πηγή: tvxs.gr


NEWSLETTER