Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2022 14:45

Covid-19 - Κίνα: Κάτοικοι διαδηλώνουν κατά του lockdown (Βίντεο)

Γράφτηκε από την
Covid-19 - Κίνα: Κάτοικοι διαδηλώνουν κατά του lockdown (Βίντεο)

Πρωτόγνωρες εικόνες καταγράφονται στην Γκουανγκτζόου, όπου κάτοικοι ήρθαν αντιμέτωποι με δυνάμεις της τάξης ύστερα από την παράταση του lockdown για τον κορονοϊό, σύμφωνα με βίντεο, την αυθεντικότητα των οποίων διασταύρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, σε μια ένδειξη της αυξανόμενης αγανάκτησης για την πολιτική των «μηδενικών κρουσμάτων Covid».

Από τον περασμένο μήνα, ένα μέρος των 18 εκατ. κατοίκων της μητρόπολης αυτής τέθηκε σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων για τις μετακινήσεις, λόγω της έξαρσης της επιδημίας.

Η περιοχή της Χαϊτζού, όπου κατοικούν περίπου 1,8 εκατ. κάτοικοι, είναι αυτή όπου εντοπίζονται τα περισσότερα θετικά κρούσματα. Χθες, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι αρχές αποφάσισαν να παρατείνουν έως αύριο, Τετάρτη, το βράδυ το lockdown που ισχύει στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής.

Σε βίντεο που αναρτήθηκαν χθες βράδυ στο Διαδίκτυο, την αυθεντικότητα των οποίων διασταύρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, φαίνονται εκατοντάδες κάτοικοι να διαδηλώνουν στους δρόμους. Κάποιοι, σε μικρές ομάδες, έσπασαν τα μεγάλα πλαστικά οδοφράγματα που χρησιμεύουν για να τεθούν υπό περιορισμό κτίρια ή ολόκληρες γειτονιές. Σε άλλες εικόνες στην περιοχή της Χαϊτζού, διαδηλωτές βάλλουν κατά αξιωματούχων που φορούν την λευκή στολή προστασίας για τον κορονοϊό.

«Δεν θέλουμε άλλα τεστ», φώναζαν οι διαδηλωτές, ενώ ορισμένοι πέταξαν αντικείμενα κατά των αστυνομικών.

Σε άλλο βίντεο φαίνεται ένας άνδρας να διασχίζει κολυμπώντας το ποτάμι που χωρίζει τη Χαϊτζού από γειτονική συνοικία. Περαστικοί ισχυρίστηκαν ότι ο άνθρωπος αυτός προσπαθούσε να ξεφύγει από τα περιοριστικά μέτρα.

Οι διαδηλώσεις στην Κίνα είναι λιγότερο συχνές από ό,τι στη Δύση και το κυριότερο, με πολύ μικρότερη δημοσιότητα. Αλλά τα κοινωνικά δίκτυα συχνά φιλοξενούν αυτούς τους τελευταίους μήνες σκηνές αγανάκτησης των πολιτών απέναντι στην αυστηρή πολιτική της «μηδενικής Covid».

Η πολιτική αυτή, όπως εξηγεί το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προβλέπει την επιβολή lockdown μόλις εμφανιστούν κάποια κρούσματα, περιορισμούς στις μετακινήσεις και τεστ PCR, κάποιες φορές σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Πολλοί Κινέζοι παραπονιούνται για τους ξαφνικούς περιορισμούς, που προκαλούν σε ορισμένες περιπτώσεις ελλείψεις τροφίμων και περιπλέκουν την πρόσβαση των ανθρώπων υπό περιορισμό στις υπηρεσίες υγείας.

Στις αρχές του μήνα, οι κινεζικές αρχές ζήτησαν συγγνώμη ύστερα από τον θάνατο ενός τρίχρονου παιδιού, που είχε δηλητηριαστεί από μονοξείδιο του άνθρακα. Σε μήνυμα που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο και στη συνέχεια διεγράφη, ο πατέρας του κατηγορούσε τις αρχές που είναι υπεύθυνες για την εφαρμογή του lockdown ότι εμπόδισαν την πρόσβαση του παιδιού στο νοσοκομείο.


NEWSLETTER