Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022 15:35

Πόλεμος στην Ουκρανία - ΟΗΕ: «Πολύ πιθανό να είναι αυθεντικά τα βίντεο με εκτελέσεις Ρώσων αιχμαλώτων»

Γράφτηκε από την

Στα βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και δείχνουν εκτελέσεις Ρώσων αιχμαλώτων του πολέμου στην Ουκρανία εστιάζει ο ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ δηλώνοντας πως είναι πιθανό να είναι αληθινά.

«Από τον Οκτώβριο τα ρωσικά πλήγματα εναντίον κρίσιμων ενεργειακών υποδομών στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 77 αμάχων και έχουν βυθίσει εκατομμύρια ανθρώπους σε ανείπωτα δεινά» επεσήμανε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Εκατομμύρια βυθίζονται σε ανείπωτα δεινά και φρικτές συνθήκες διαβίωσης λόγω αυτών των επιδρομών», κατήγγειλε ο Τουρκ σε ανακοίνωσή του. «Αυτό εγείρει σοβαρά προβλήματα βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, το οποίο προβλέπει ότι κάθε στόχος που πλήττεται πρέπει να έχει συγκεκριμένο και άμεσο στρατιωτικό αποτέλεσμα» συμπλήρωσε.

Στην ίδια ανακοίνωση ο Τουρκ επεσήμανε ότι βάσει της προκαταρκτικής ανάλυσης από τον ΟΗΕ τα βίντεο που φαίνεται να δείχνουν Ουκρανούς στρατιώτες να εκτελούν Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου είναι «πολύ πιθανό να είναι αυθεντικά». Το Κίεβο έχει επισημάνει ότι θα ερευνήσει τυχόν παραβιάσεις από τις ένοπλες δυνάμεις του.

Ο Τουρκ ζήτησε και από τις δύο χώρες να δώσουν σαφείς οδηγίες στις ένοπλες δυνάμεις τους για τη μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εξεταστούν ενδελεχώς όλες οι καταγγελίες περί εκτελέσεων με συνοπτικές διαδικασίες.

Την ίδια στιγμή, μεγάλο μέρος της Ουκρανίας παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Από τις αρχές Οκτωβρίου η Μόσχα εξαπολύει περίπου μία φορά την εβδομάδα μαζικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον του συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας.

Η ομάδα επιθεώρησης του ΟΗΕ έχει δηλώσει ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν βασανίσει αιχμαλώτους πολέμου.