Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2022 14:15

Βρετανία: Πρόγραμμα επιδότησης για τη μόνωση των κατοικιών και την λιγότερη κατανάλωση ενέργειας

Γράφτηκε από την
Βρετανία: Πρόγραμμα επιδότησης για τη μόνωση των κατοικιών και την λιγότερη κατανάλωση ενέργειας

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα πρόγραμμα επιδότησης για τη μόνωση των κατοικιών και μια εκστρατεία για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Συνολικά θα δοθούν στους ιδιοκτήτες ένα δισεκατομμύριο λίρες (1,16 δισεκ. ευρώ) προκειμένου να μονώσουν τα σπίτια τους, ποσό που θα προστεθεί στα ήδη υφιστάμενα προγράμματα για την αντιμετώπιση της αύξησης της τιμής της ενέργειας, τα οποία κοστολογούνται στα 6,6 δισεκ. λίρες, ανέφερε σε ανακοίνωση του το υπουργείο Ενέργειας.

Το πρόγραμμα αυτό θα επιτρέψει κυρίως στη βρετανική κυβέρνηση «να επεκτείνει τη στήριξή της σε νοικοκυριά που αυτή τη στιγμή δεν λαμβάνουν καμία κρατική βοήθεια, προκειμένου να εκσυγχρονίσουν τις κατοικίες τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Παράλληλα θα ξεκινήσει εκστρατεία με στόχο οι Βρετανοί να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας, χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία στα θερμαντικά τους σώματα, σβήνοντας τα καλοριφέρ στα άδεια δωμάτια ή φράζοντας τις ρωγμές και τις σχισμές σε πόρτες και παράθυρα.

«Σταγόνα στον ωκεανό»

Η κυβέρνηση της Βρετανίας κατηγορείται συχνά, κυρίως από την αντιπολίτευση και περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, ότι δεν κάνει αρκετά για να βοηθήσει στη βελτίωση της μόνωσης των κατοικιών. «Η μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας από τα σπίτια είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί η κατανάλωση των νοικοκυριών και ήδη συμβάλλει στη μείωση των λογαριασμών», εκτίμησε το υπουργείο.

Όμως για την Greenpeace UK η σημερινή ανακοίνωση δεν είναι παρά «μία σταγόνα στον ωκεανό», την ώρα που «σχεδόν 7 εκατ. νοικοκυριά βρίσκονται σε κατάσταση ενεργειακής ανασφάλειας και 19 εκατ. νοικοκυριά στην Αγγλία και την Ουαλία έχουν κακά μονωμένα σπίτια».

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας Ofgem ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η τιμή ενέργειας για μια μέση οικογένεια θα αυξηθεί στη Βρετανία και θα φτάσει τις 4.300 λίρες ετησίως, έναντι 3.500 λιρών που ήταν.

Η κυβέρνηση της χώρας έχει θεσπίσει πλαφόν στις 2.500 λίρες ετησίως στην τιμή που πληρώνουν τα νοικοκυριά ως τον Απρίλιο και θα καταβάλλει τη διαφορά στους παρόχους ενέργειας. Μετά τον Απρίλιο το πλαφόν θα αυξηθεί στις 3.000 λίρες ετησίως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το AFP.


NEWSLETTER