Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2022 09:29

Αυστραλία: Πέρασε η πρόταση μομφής εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον

Γράφτηκε από την
Αυστραλία: Πέρασε η πρόταση μομφής εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον

Ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον επικρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον μυστικό αυτοδιορισμό του, ως επικεφαλής, σε πέντε υπουργικά χαρτοφυλάκια κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι διορισμοί και οι υπερ-εξουσίες κρατήθηκαν μυστικοί σχεδόν από όλους τους συναδέλφους του και ενώ δεν παραβίασαν το νόμο, δύο μεταγενέστερες έρευνες διαπίστωσαν ότι υπονόμευαν τις αρχές της υπεύθυνης διακυβέρνησης. Η πρόταση μομφής πέρασε με 86 ψήφους υπέρ, ενώ 50 ήταν κατά.

Ο σημερινός πρωθυπουργός, Άντονι Αλμπανίζε, είπε ότι οι μυστικοί διορισμοί ήταν κατάχρηση εξουσίας που κατέρριψε τα δημοκρατικά πρότυπα και αξίζει να καταδικαστούν. Παράλληλα σχολίασε και την αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού:«Είναι ύβρις, αλαζονεία και άρνηση», λέγοντας ότι περίμενε τουλάχιστον μια «εμφάνιση μεταμέλειας» από τον προκάτοχό του.

Ο κ. Μόρισον υπερασπίστηκε ξανά τη συμπεριφορά του και είπε στο κοινοβούλιο ότι δεν θα ζητούσε συγγνώμη για την ανάληψη επείγουσας δράσης, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ως προληπτικό μέτρο.

Η μομφή είναι μια συμβολική πράξη, που εκδηλώνει την δυσαρέσκεια του κοινοβουλίου απέναντι στην συμπεριφορά ενός μέλους, χωρίς όμως να έχει κανένα ουσιαστικό νομικό αντίκτυπο.

Πηγή: ertnews.gr


NEWSLETTER