Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2022 19:00

Covid-19: Ανακοινώθηκε η χαλάρωση των μέτρων στην Κίνα

Γράφτηκε από την

Η Κίνα αποφάσισε να χαλαρώσει τα μέτρα της «μηδενικής ανοχής» στο κορονοϊό, με χιλιάδες πολίτες της να πανηγυρίζουν και να φωνάζουν «τα καταφέραμε, θα είμαστε ελεύθεροι», αφού ελπίζουν για μερική επιστροφή στη «κανονικότητα».

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν σε μεγάλες πόλεις, φαίνεται να έφεραν αποτέλεσμα, καθώς η χαλάρωση των κανόνων, που περιλαμβάνει τη δυνατότητα όσων μολύνονται και εμφανίζουν ήπια συμπτώματα να παραμένουν σε κατ’ οίκον καραντίνα και την κατάργηση των τεστ για όσους ταξιδεύουν εντός της χώρας, είναι η πλέον ξεκάθαρη έως τώρα ένδειξη ότι το Πεκίνο απομακρύνεται από την πολιτική της «μηδενικής ανοχής».

Έτσι, πολλές από τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν από την Εθνική Επιτροπή Υγείας (NHC) αντανακλούν τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί σε πολλές πόλεις και περιοχές τις τελευταίες ημέρες, ύστερα από διαμαρτυρίες κατά των έλεγχων για την COVID, που ήταν η μεγαλύτερη εκδήλωση δημόσιας δυσαρέσκειας από τότε που ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ανήλθε στην εξουσία το 2012.

Το παρασκήνιο της απόφασης

Οι αλλαγές στην πολιτική ανακοινώθηκαν αφού ο Σι, που θεωρεί ότι η αμείλικτη μάχη της Κίνας κατά της COVID είναι από τα βασικά του επιτεύγματα, προήδρευσε συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος χθες.

Σε μεγάλες πόλεις σε όλη την Κίνα, όπως το Πεκίνο και η Σανγκάη, έγιναν σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ διαδηλώσεις τον περασμένο μήνα, που ξεκίνησαν να καταλαγιάζουν εν μέσω ισχυρής αστυνομικής παρουσίας και άρσης διαφόρων περιορισμών σε διάφορα σημεία της χώρας.

Αξιωματούχοι δεν έκαναν καμία σύνδεση μεταξύ των αλλαγών, που είτε ανακοινώθηκαν σήμερα είτε νωρίτερα, με τις διαδηλώσεις. Ωστόσο, έχουν αμβλύνει ξεκάθαρα τον τόνο τους σε ό,τι αφορά τους κινδύνους για την υγεία από τον ιό –φέρνοντας πιο κοντά την Κίνα σε αυτό που άλλες χώρες λένε εδώ και πάνω από ένα χρόνο καθώς εγκαταλείπουν τους περιορισμούς και στρέφονται στην πολιτική συμβίωσης με τον ιό.

Η χαλαρότερη προσέγγιση έχει προκαλέσει μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον φάρμακα για βήχα και πυρετό καθώς ορισμένοι κάτοικοι, ιδιαίτερα οι ανεμβολίαστοι ηλικιωμένοι, νιώθουν πιο ευάλωτοι στον ιό που σε γενικές γραμμές κρατήθηκε υπό έλεγχο από την αυστηρή πολιτική το Πεκίνου.