Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2022 19:30

Κλιματική αλλαγή: Πάνω από 900 νεκροί από κεραυνούς στην Ινδία

Γράφτηκε από την
Κλιματική αλλαγή: Πάνω από 900 νεκροί από κεραυνούς στην Ινδία

«Άλμα» στην εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως καύσωνες και κεραυνοί σημείωσε φέτος η Ινδία με αποτέλεσμα οι θάνατοι που σχετίζονται με αυτά να αυξηθούν στο υψηλότερο επίπεδό των τελευταίων τριών ετών, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα, Τετάρτη (7/12).

Οι επιστήμονες να αποδίδουν τον βαρύ απολογισμό στην κλιματική αλλαγή και τονίζουν «υπήρχαν σχεδόν οκτώ φορές περισσότεροι καύσωνες, 27 συνολικά, ενώ οι κεραυνοί αυξήθηκαν πάνω από 111 φορές, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 907 άνθρωποι».

Όπως ανέφερε το υπουργείο Επιστημών της Γης σε έκθεση προς το Κοινοβούλιο «οι καταιγίδες υπερπενταπλασιάστηκαν σε 240».

Φέτος, οι 2.183 θάνατοι που οφείλονταν σε τέτοια περιστατικά έως τον περασμένο μήνα ήταν οι περισσότεροι από το 2019 όταν 3.017 έχασαν τη ζωή τους κάτω από τέτοιες συνθήκες. Κεραυνοί καθώς και πλημμύρες και ισχυρές βροχοπτώσεις αντιστοιχούσαν στο 78% των θανάτων φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της εποχής των μουσώνων στην Ινδία αυξήθηκαν αυτόν τον αιώνα και η χώρα μπορεί να βιώσει πιο συχνά κύματα καύσωνα στο μέλλον, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση τον Αύγουστο. Η Ινδία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος στον κόσμο ρυπαντής άνθρακα, αν και οι κατά κεφαλήν εκπομπές της είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες.

Η χώρα των σχεδόν 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων έζησε τον θερμότερο Μάρτιο εδώ και πάνω από έναν αιώνα και οι θερμοκρασίες ήταν ασυνήθιστα υψηλές τον Απρίλιο και τον Μάιο, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, την περίοδο 1998-2017, πάνω από 166.000 άνθρωποι πέθαναν λόγω καυσώνων παγκοσμίως. Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι μεταξύ του 2030 και του 2050, η κλιματική αλλαγή αναμένεται να προκαλέσει περίπου 250.000 επιπλέον θανάτους κατ’ έτος εξαιτίας υποσιτισμού, διάρροιας και θερμοπληξίας.

Το γειτονικό Πακιστάν αντιμετώπισε φέτος καταστροφικές πλημμύρες που κάλυψαν το ένα τρίτο της χώρας, στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 1.500 ανθρώπους και επηρέασαν εκατομμύρια άλλους.


NEWSLETTER