Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2022 08:01

Σφοδρές βροχοπτώσεις προκαλούν εκτεταμένες πλημμύρες στη Λισαβόνα

Γράφτηκε από την
Σφοδρές βροχοπτώσεις προκαλούν εκτεταμένες πλημμύρες στη Λισαβόνα

Οι αρχές στη Λισαβόνα, την πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, έθεσαν την πόλη σε κατάσταση συναγερμού χθες Τετάρτη το βράδυ και παρότρυναν τους πολίτες να μη βγαίνουν από τα σπίτια τους, καθώς σφοδρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον έναν άνθρωπο.

Η πορτογαλική μετεωρολογική υπηρεσία (IPMA) κήρυξε τη Λισαβόνα, τη γειτονική της περιφέρεια Σανταρέμ, όπως και την περιφέρεια Αλγκάρβε (νότια), σε κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού για έντονα καιρικά φαινόμενα, καθώς οι σφοδρές βροχοπτώσεις και οι ισχυροί άνεμοι αναμένεται να συνεχιστούν ως και αύριο Παρασκευή.

Στην πορτογαλική πρωτεύουσα, η Πολιτική Προστασία έκανε λόγο για εκατοντάδες συμβάντα: πλημμύρισαν δρόμοι, σιδηροδρομικοί σταθμοί, θέατρο, ακόμη και νοσοκομείο. Οι αρχές αναγκάστηκαν να κλείσουν δρόμους και σήραγγες.

Οπτικό υλικό που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζει μέρος του αεροδρομίου της Λισαβόνας πλημμυρισμένο· δύο πτήσεις εξετράπησαν σε άλλα αεροδρόμια. Μια εκπρόσωπος του αεροδρομίου διαβεβαίωσε πάντως αργότερα ότι η λειτουργία του αποκαταστάθηκε πλήρως.

Ο Αντρέ Φερνάντες, στέλεχος της Πολιτικής Προστασίας, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι 55χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της όταν πλημμύρισε υπόγειο στην Αλζές, κοντά στη Λισαβόνα. Ο σύζυγός της, που βρισκόταν επίσης στο υπόγειο, διασώθηκε.

«Απευθύνουμε έκκληση στους πολίτες να μη βγαίνουν από τα σπίτια τους όσο σημειώνονται ισχυρές βροχοπτώσεις», είπε ο κ. Φερνάντες, προσθέτοντας πως όσοι ζουν σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο πρέπει να βρουν «καταφύγιο» σε πιο ασφαλείς τοποθεσίες.

Ο δήμος της Λισαβόνας επίσης παρότρυνε τους κατοίκους της να παραμείνουν στα σπίτια τους. Ο δήμαρχος Κάρλος Μοέδας επισκέφθηκε ορισμένες από τις πλημμυρισμένες περιοχές.

Επισήμανε πως σχεδιαζόμενο έργο για την κατασκευή σήραγγας απορροής ομβρίων υδάτων μήκους πέντε χιλιομέτρων είναι απόλυτα απαραίτητο και θα αρχίσει το συντομότερο.

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής «είναι φρικτές» και «πρέπει να προετοιμαστούμε», εξήγησε ο κ. Μοέδας.

ΑΠΕ


NEWSLETTER