Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2022 12:25

Κίνα - Covid-19: Χωρίς αρνητικό διαγνωστικό τεστ στους δημόσιους χώρους

Γράφτηκε από την
Κίνα - Covid-19: Χωρίς αρνητικό διαγνωστικό τεστ στους δημόσιους χώρους

Μέχρι πρότινος στην Κίνα ένα και μόνο κρούσμα κορονοϊού αρκούσε για να μπουν σε lockdown ολόκληρες περιοχές.

Από τις αρχές του μήνα έκανε αιφνιδιαστικά στροφή στην πολιτική της για τη διαχείριση της επιδημίας, αίροντας τους περισσότερους υγειονομικούς περιορισμούς που ίσχυαν εδώ και σχεδόν τρία χρόνια. Τώρα οι αρχές λένε στους πολίτες ότι μπορούν να πηγαίνουν στη δουλειά τους κανονικά, ακόμα και αν έχουν ήπια συμπτώματα κορονοϊού.

Μετά την άρση των περιορισμών καταγράφηκε κύμα κρουσμάτων covid στην Κίνα, αλλά οι Αρχές προσπαθούν να καθησυχάσουν τους πολίτες τονίζοντας ότι το στέλεχος του κορονοϊού που επικρατεί αυτή την περίοδο είναι ήπιο, αν και ιδιαίτερα μεταδοτικό.

Η επαρχία Τσονγκτσίνγκ, στη νοτιοδυτική Κίνα που μετρά περισσότερους από 30 εκατ. κατοίκους, ήταν μία από τις πρώτες που επέτρεψε σε όσους εμφανίζουν συμπτώματα covid να εξακολουθούν να εργάζονται. «Οι ασυμπτωματικοί ασθενείς και όσοι εμφανίζουν ήπια συμπτώματα μπορούν να πηγαίνουν στη δουλεία τους κανονικά», διευκρίνισαν οι τοπικές αρχές σε ανακοίνωσή τους χθες, Κυριακή.

Χωρίς αρνητικό διαγνωστικό τεστ στους δημόσιους χώρους

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, δεν θα απαιτείται η επίδειξη αρνητικού διαγνωστικού τεστ για την είσοδο στους δημόσιους χώρους, με εξαίρεση τα σχολεία και τις δομές υγείας. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή αλλαγή στην υγειονομική στρατηγική της Κίνας, της πιο πολυπληθούς χώρας του κόσμου.

Βάσει της αυστηρής πολιτικής «μηδενικής covid» που ίσχυε μέχρι πρότινος οι κάτοικοι της χώρας υποβάλλονταν σχεδόν καθημερινά σε διαγνωστικά τεστ, ενώ σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος υποχρεούνταν να μπουν σε καραντίνα σε ειδικά διαμορφωμένα κέντρα. Lockdown επιβαλλόταν σε ολόκληρες συνοικίες ή και πόλεις μόλις εντοπίζονταν μερικά κρούσματα.

Στην επαρχία Ζεζιάνγκ, που συνορεύει με τη Σανγκάη, οι αρχές επεσήμαναν ότι όσοι εμφανίζουν ήπια συμπτώματα μπορούν «να εξακολουθήσουν να εργάζονται», με την προϋπόθεση να λαμβάνουν «μέτρα προστασίας».

Ειδικοί ανησυχούν ότι η Κίνα δεν είναι σωστά προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει αυτό το κύμα μολύνσεων, καθώς η χώρα άνοιξε προτού να έχουν εμβολιαστεί εκατομμύρια ευάλωτοι πολίτες, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στο Πεκίνο, μια πόλη με 22 εκατ. κατοίκους που πλήττεται ιδιαίτερα από αυτό το κύμα της επιδημίας, η covid έχει εξαπλωθεί με ραγδαίους ρυθμούς τις τελευταίες ημέρες.


NEWSLETTER