Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2023 11:37

Πάνω από 900 εκατ. τουρίστες ταξίδεψαν το 2022 - 2η η Αλβανία στον κόσμο με άνοδο αφίξεων

Γράφτηκε από την
Πάνω από 900 εκατ. τουρίστες ταξίδεψαν το 2022 - 2η η Αλβανία στον κόσμο με άνοδο αφίξεων

Τον απολογισμό της χρονιάς του 2022 για τον παγκόσμιο τουρισμό, αλλά και τις πρώτες αισιόδοξες εκτιμήσεις για φέτος καταγράφει το πρώτο Βαρόμετρο του έτους του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

Πιο ισχυρή από την αναμενόμενη ήταν η ανάκαμψη του παγκόσμιου τουρισμού το 2022, ενώ η κίνηση θα μπορούσε φέτος να επιστρέψει στα επίπεδα προ πανδημίας, εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO), στο τελευταίο Βαρόμετρο.

Σύμφωνα με τα μακροπρόθεσμα σενάρια, οι αφίξεις τουριστών σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να φτάσουν φέτος το 80% έως 95% των επιπέδων πριν από την πανδημία, ανάλογα με την έκταση της οικονομικής επιβράδυνσης, τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη των ταξιδιών στην Ασία και τον Ειρηνικό και την εξέλιξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Όλες οι περιοχές ανέκαμψαν

Σύμφωνα με νέα στοιχεία του UNWTO, περισσότεροι από 900 εκατομμύρια τουρίστες ταξίδεψαν διεθνώς το 2022, αριθμός διπλάσιος από αυτόν που καταγράφηκε το 2021, αν και εξακολουθεί να αποτελεί το 63% των επιπέδων πριν από την πανδημία. Οι προορισμοί σε όλο τον κόσμο κατέγραψαν αξιοσημείωτες αυξήσεις στον αριθμό των διεθνών τουριστών. Η Μέση Ανατολή γνώρισε την ισχυρότερη αύξηση καθώς οι αφίξεις ανήλθαν στο 83% των αριθμών πριν από την πανδημία. Η περιοχή υποδέχθηκε μεγάλες εκδηλώσεις όπως η Expo 2020 στο Ντουμπάι και το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA στο Κατάρ, καθώς και ένα προσκύνημα Hajj στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο είχε μεγάλη συμμετοχή.

Η Ευρώπη έφτασε σχεδόν το 80% των επιπέδων προ πανδημίας καθώς υποδέχθηκε 585 εκατομμύρια αφίξεις το 2022, αντιπροσωπεύοντας το 64% των παγκόσμιων αφίξεων. Η Αφρική και η Αμερική ανέκτησαν περίπου το 65% των επισκεπτών τους, ενώ η Ασία και ο Ειρηνικός έφτασαν μόνο το 23%, λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών που άρχισαν να καταργούνται μόλις τους τελευταίους μήνες.

Το πρώτο Παγκόσμιο Βαρόμετρο Τουρισμού του UNWTO για το 2023, αναλύει επίσης τις επιδόσεις ανά περιοχή και εξετάζει τις κορυφαίες επιδόσεις του 2022, συμπεριλαμβανομένων αρκετών προορισμών που έχουν ήδη ανακτήσει τα επίπεδα του 2019.

Ποιες χώρες τα πήγαν καλύτερα

Κατά μέσο όρο ο διεθνής τουρισμός ανέκαμψε το 63% των επιπέδων του πριν από την πανδημία. Ανά υποπεριφέρειες, η Δυτική Ευρώπη (87%) και η Καραϊβική (84%) έφτασαν πιο κοντά στα επίπεδά του 2019.

Υπάρχουν όμως και προορισμοί που κατέγραψαν αύξηση πάνω από τα επίπεδα προ-πανδημίας. Στην κορυφή βρέθηκαν οι Παρθένοι Νήσοι στις ΗΠΑ με αύξηση 27%, η Αλβανία με 17%, η Ονδούρα με ποσοστό 17%, το Σιντ Μααρτεν στην Καραϊβική, η Ανδόρα, η Δομινικανή Δημοκρατία, το Ελ Σαλβαδόρ, το Κουρασάο, η Κολομβία, η Αιθιοπία και το Λιχτενστάιν.

Ισχυρή ανάκαμψη στα κέρδη σε πολλούς προορισμούς

Αξιοσημείωτη άνοδο στις διεθνείς τουριστικές εισπράξεις έχουν καταγραφεί στους περισσότερους προορισμούς, σε αρκετές περιπτώσεις υψηλότερη από την αύξηση των αφίξεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, αυτό υποστηρίχθηκε από την αύξηση του μέσου όρου των δαπανών ανά ταξίδι λόγω μεγαλύτερων περιόδων παραμονής, την προθυμία των ταξιδιωτών να ξοδέψουν περισσότερα και στο υψηλότερο κόστος μετακίνησης.

Αρκετοί προορισμοί κατέγραψαν τουριστικές εισπράξεις πάνω από τα επίπεδα προ πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας +40%, της Ρουμανίας +25%, του Μεξικό +13%, της Πορτογαλίας +15%, της Λετονίας +14%, του Πακιστάν και του Μαρόκο +6% και της Γαλλίας +1%.

Οι εκτιμήσεις για το 2023

Ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO Zurab Pololikashvili στη δήλωση του τόνισε ότι το νέο έτος φέρνει περισσότερους λόγους αισιοδοξίας για τον παγκόσμιο τουρισμό. «Ο UNWTO αναμένει μια ισχυρή χρονιά για τον τομέα, ακόμη και ενόψει διαφορετικών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής κατάστασης και της συνεχιζόμενης γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Οι οικονομικοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο που οι άνθρωποι ταξιδεύουν το 2023 και ο UNWTO αναμένει ότι η ζήτηση για εγχώρια και περιφερειακά ταξίδια θα παραμείνει ισχυρή και θα βοηθήσει στην ευρύτερη ανάκαμψη του κλάδου».

Ο UNWTO προβλέπει ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια του 2023, ακόμη και αν ο κλάδος αντιμετωπίζει οικονομικές, υγειονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις. Η πρόσφατη άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών που σχετίζονται με την COVID-19 στην Κίνα, τη μεγαλύτερη εξερχόμενη αγορά στον κόσμο το 2019, είναι ένα σημαντικό βήμα για την ανάκαμψη του τουριστικού τομέα στην Ασία και τον Ειρηνικό και παγκοσμίως.

Βραχυπρόθεσμα, η επανέναρξη των ταξιδιών από την Κίνα είναι πιθανό να ωφελήσει ιδιαίτερα τους ασιατικούς προορισμούς. Ωστόσο, αυτό θα διαμορφωθεί από τη διαθεσιμότητα και το κόστος των αεροπορικών ταξιδιών, τους κανονισμούς για τις βίζες και τους περιορισμούς που σχετίζονται με την COVID-19 στους διάφορους προορισμούς. Μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, συνολικά 32 χώρες είχαν επιβάλει συγκεκριμένους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που σχετίζονται με ταξίδια από την Κίνα, κυρίως στην Ασία και την Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, η ισχυρή ζήτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηριζόμενη από το ισχυρό δολάριο, θα συνεχίσει να ωφελεί τους κοντινούς προορισμούς και όχι μόνο. Η Ευρώπη θα συνεχίσει να δέχεται ισχυρές ταξιδιωτικές ροές από τις ΗΠΑ, εν μέρει λόγω του ασθενέστερου ευρώ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον τουρισμό

Σημαντικές αυξήσεις στις διεθνείς τουριστικές εισπράξεις έχουν καταγραφεί στους περισσότερους προορισμούς για το 2022. Ωστόσο, η οικονομική κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει τους τουρίστες που θα υιοθετήσουν μια πιο προσεκτική στάση το 2023, σε μειωμένες δαπάνες, μικρότερα ταξίδια και ταξίδια πιο κοντά στο σπίτι.

Επιπλέον, η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που προκαλείται από τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και άλλες γεωπολιτικές εντάσεις, καθώς και οι προκλήσεις για την υγεία που σχετίζονται με την COVID-19, εκφράζουν επίσης κινδύνους και θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την ανάκαμψη του τουρισμού τους επόμενους μήνες.

Ο τελευταίος Δείκτης Εμπιστοσύνης του UNWTO δείχνει συγκρατημένη αισιοδοξία για τον Ιανουάριο-Απρίλιο, υψηλότερη όμως από την ίδια περίοδο του 2022. Αυτή η αισιοδοξία υποστηρίζεται από το άνοιγμα στην Ασία και τις σημαντικές ταξιδιωτικές δαπάνες το 2022, τόσο από τις παραδοσιακές όσο και από τις αναδυόμενες τουριστικές αγορές, με Γαλλία και Γερμανία και Ιταλία καθώς και το Κατάρ, την Ινδία και τη Σαουδική Αραβία να παρουσιάζουν ισχυρά αποτελέσματα.

Πηγή: news247.gr


NEWSLETTER