Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2023 11:58

Η Δύση «αρματώνει» ουσιαστικά το Κίεβο – Ώρα ανακοινώσεων από Γερμανία και ΗΠΑ

Γράφτηκε από την
Η Δύση «αρματώνει» ουσιαστικά το Κίεβο – Ώρα ανακοινώσεων από Γερμανία και ΗΠΑ

Γερμανία και ΗΠΑ αναμένεται εντός της ημέρας να ανακοινώσουν την αποστολή των Leopard 2 και Μ1 Abrams αντίστοιχα, έπειτα από μεγάλο διάστημα διαβουλεύσεων.

Έφτασε η ώρα για τις μεγάλες δυτικές δυνάμεις να ενισχύσουν ουσιαστικά τις χερσαίες δυνάμεις της Ουκρανίας έναντι της ρωσικής επιθετικότητας, με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να αναμένεται το μεσημέρινα ανακοινώσει την αποστολή αρμάτων Leopard 2 στο Κίεβο αλλά και να επιτρέψει αντίστοιχη αποστολή των γερμανικών αυτών αρμάτων από τρίτες χώρες, ενώ και οι ΗΠΑ αναμένεται να εγκρίνουν την αποστολή αρμάτων Abrams, επίσης εντός της ημέρας.

Η αποστολή σημαντικών αριθμών αρμάτων τέτοιου τύπου στον ουκρανικό στρατό είναι πιθανό να ενισχύσει ουσιαστικά τις ένοπλες δυνάμεις της αμυνόμενης χώρας στον πόλεμο που έχει κλείσει 11 μήνες, και να βοηθήσει τις χερσαίες δυνάμεις του Κιέβου στην προσπάθειά τους να ανακαταλάβουν τα εδάφη που κατέχει ο ρωσικός στρατός με τους φιλορώσους αυτονομιστές της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας.

Το μεσημέρι της Τετάρτης ο Γερμανός καγκελάριος πρόκειται να απευθύνει λίαν αναμενόμενη ομιλία στην Μπούντεσταγκ, και αναμένεται να σπάσει το ταμπού δεκαετιών ώστε να αποστείλει γερμανικά άρματα σε μέτωπο. Η έγκριση της αποστολής των γερμανικών τανκς Leopard 2 στην Ουκρανία θα γίνει τόσο άμεσα, από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, όσο και έμμεσα, με την παροχή άδειας σε τρίτες χώρες – με πρώτη την Πολωνία που ήδη κατέθεσε σχετικό αίτημα στο Βερολίνο – να στείλουν κι εκείνες τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης τους.

Μια τέτοια ανακοίνωση θα συνιστά μια εντυπωσιακή στροφή 180 μοιρών, επισημαίνει το Politico, τονίζοντας ότι δεν αποκλείεται να συνιστά και κρίσιμη στιγμή για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, δεδομένης της ισχύος, της ποσότητας και της ικανότητας των γερμανικών αρμάτων που θα παραλάβει το Κίεβο.

Επιπλέον και οι ΗΠΑ αποστέλλουν «σημαντικό αριθμό» τεθωρακισμένων αυξημένης ικανότητας, ικανοποιώντας και αυτές το πάγιο αίτημα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για άμεση και πολυάριθμη άφιξη δυτικών αρμάτων. «Δεν μιλάμε για πέντε, 10 ή 20 άρματα», είπε σε πρόσφατο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο Ουκρανός ηγέτης.

Ακόμη ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο αρνούνται να επιβεβαιώσουν την αποστολή των αρμάτων Μ1 Abrams, αλλά δύο πηγές τόνισαν στο πρακτορείο Reuters ότι κάτι τέτοιο μπορεί να ανακοινωθεί ακόμη και εντός της Τετάρτης.

Έτσι φτάνει στο τέλος της και η αντιπαράθεση εβδομάδων μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ σχετικά με τον βαθμό στον οποίον θα ενισχύεται η Ουκρανία στο πεδίο της μάχης, αφού κάμπτεται πλέον η αντίσταση της Γερμανίας που είχε οδηγήσει στην καθυστέρηση της αποστολής αρμάτων στο Κίεβο.

Η Ουάσιγκτον αίρει τις γερμανικές επιφυλάξεις
Το Βερολίνο αντιστέκεται εδώ και καιρό στην αποστολή των Leopard 2, θέλοντας η Ουάσιγκτον να κάνει το πρώτο βήμα για την αποστολή βαρέων τεθωρακισμένων. Τώρα η επικείμενη ανακοίνωση των ΗΠΑ άνοιξε τον δρόμο για τον κ. Σολτς να ολοκληρώσει αυτή τη στροφή 180 μοιρών και να ανακοινώσει την αποστολή του εξοπλισμού που θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστικός στο πεδίο της μάχης.

Έτσι η άρση των εσωτερικών επιφυλάξεων εντός των ΗΠΑ για πιο ενεργή ανάμιξη στη ρωσο-ουκρανική σύρραξη ουσιαστικά αίρει και τις επιφυλάξεις του Βερολίνου, επισημαίνει το Politico.

Το παράδειγμα της Πολωνίας, που είναι η πρώτη που ζήτησε την άδεια του Βερολίνου για την αποστολή Leopard, αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ισπανία και η Νορβηγία οι οποίες έχουν ήδη εκφράσει σχετική πρόθεση.

Η ρωσική αντίδραση
Βεβαίως οι κινήσεις της Δυτικής συμμαχίας μόνο απαρατήρητες δεν περνούν από τη Μόσχα, που εύλογα ανησυχεί ότι όχι μόνο έχει χάσει την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης αλλά μπορεί να κινδυνεύσει να χάσει και τα παρανόμως κεκτημένα του 2014, δηλαδή τον άτυπο έλεγχο μέρους του Ντονμπάς και την πολύτιμη γεωστρατηγικά χερσόνησο της Κριμαίας.

Ήδη η Ρωσία δηλώνει ότι τυχόν νέα αποστολή αρμάτων υπέρ του ουκρανικού στρατού θα συνιστά «ξεκάθαρη πρόκληση» εκ μέρους της Δύσης, με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να λέει αυτή την εβδομάδα ότι η Δυτική συμμαχία συμμετέχει απροκάλυπτα στη σύγκρουση στην Ουκρανία έχοντας στείλει τα ίδια της τα όπλα.

Ωστόσο, πέρα από τα λόγια, η Μόσχα δεν έχει και πολλά περιθώρια αντίδρασης, αφού παρά τις απειλές ότι τα όπλα που στέλνει η Δύση αποτελούν νόμιμο στόχο πυραυλικών επιθέσεων, ο ουκρανικός στρατός προμηθεύεται κανονικά κάθε είδους – πλέον – στρατιωτική ενίσχυση από τη Δύση ενώ τα ρωσικά πυρά επιλέγουν να πλήττουν ενεργειακές δομές ή και αμάχους σε αστικές δομές.

Το πρόβλημα της παράδοσης
Αυτό δεν σημαίνει ότι η παράδοση των αρμάτων αυτών θα αποτελεί εύκολη διαδικασία – το αντίθετο μάλιστα. Όπως επισημαίνουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, οι ανησυχίες ότι η Ρωσία θα στοχεύσει δρόμους, σιδηροδρόμους ή χώρους στάσης για το υλικό καθώς μεταφέρεται στην πρώτη γραμμή στην ανατολική και νότια Ουκρανία απαιτεί αυτό που αξιωματούχοι και ειδικοί περιέγραψαν ως μυστικές πομπές, συνήθως κρυμμένες στο σκοτάδι ή μεταμφιεσμένες, ώστε να αποφύγουν τυχόν ρωσική επίθεση.

Οι ειδικοί περιγράφουν τη διαδικασία μεταφοράς των τεράστιων πυρομαχικών και οχημάτων στη ζώνη σύγκρουσης σαν ένα παιχνίδι της γάτας με ποντίκι, που κερδίζει η Ουκρανία.

«Κανείς δεν ξέρει, δημοσίως, πώς συμβαίνει αυτό», είπε στους Τάιμς ο Χάινριχ Μπράους, πρώην βοηθός γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, που συμμετέχει τώρα στο Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων. «Δεν είμαι σίγουρος καν αν οι πρωτεύουσες γνωρίζουν λεπτομερώς τι γίνεται – αλλά τα καταφέρνουν».

Πηγή: kathimerini.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER