Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2023 17:59

Γερμανία: Ρώσοι χάκερ επιτέθηκαν σε πολλούς κυβερνητικούς ιστοτόπους, τράπεζες και αεροδρόμια

Γράφτηκε από την
Γερμανία: Ρώσοι χάκερ επιτέθηκαν σε πολλούς κυβερνητικούς ιστοτόπους, τράπεζες και αεροδρόμια

Περιορισμένες οι συνέπειες, σύμφωνα με την υπηρεσία ασφάλειας του κυβερνοχώρου

Ρώσοι χάκερ έθεσαν εκτός λειτουργίας πολλούς γερμανικούς ιστοτόπους σήμερα, αντιδρώντας στην απόφαση του Βερολίνου να στείλει άρματα μάχης στην Ουκρανία. Η γερμανική υπηρεσία ασφάλειας του κυβερνοχώρου BSI ανέφερε ωστόσο ότι αυτή η διαδικτυακή επίθεση δεν είχε σοβαρές συνέπειες.

Η Γερμανία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι θα στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, αίροντας τις επιφυλάξεις της για την αποστολή βαρέων όπλων, τα οποία το Κίεβο θεωρεί κρίσιμης σημασίας για να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή.

Η ομάδα χάκερ Killnet ανέφερε ότι στοχεύει κυβερνητικούς ιστότοπους, τράπεζες και αεροδρόμια με μια συντονισμένη επιχείρηση άρνησης παροχής υπηρεσιών (DDoS), μια σχετικά απλή επίθεση που έχει ως στόχο να βγάλει εκτός σύνδεσης τις ιστοσελίδες, αποστέλλοντας μεγάλο όγκο αιτημάτων σύνδεσης στους διακομιστές τους.

«Προς το παρόν, ορισμένοι ιστότοποι δεν είναι προσβάσιμοι» ανέφερε η BSI σε μια ανακοίνωσή της. Στο στόχαστρο μπήκαν επίσης και ορισμένες υπηρεσίες του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Η Killnet είναι μια ομάδα Ρώσων που αυτοαποκαλούνται «χάκερ-ακτιβιστές» και στοχεύουν ενεργά όσους διαφωνούν με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τον Ιούνιο, η ομάδα ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση DDoS εναντίον της λιθουανικής κυβέρνησης, αφού η Λιθουανία εμπόδισε τη μεταφορά εμπορευμάτων στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ.

Η αμερικανική εταιρεία κυβερνοασφάλειας Mandiant υποστηρίζει ότι η Killnet συνδέεται με μια άλλη ρωσική ομάδα χάκερ, τη Xaknet, η οποία ισχυρίζεται ότι παραβίασε πολλούς ουκρανικούς οργανισμούς. Η Xaknet είναι πιθανόν να συνδέεται με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, σύμφωνα με τη Mandiant.

ΑΠΕ


NEWSLETTER