Κυριακή, 05 Μαρτίου 2023 15:57

Βατικανό: Σταματήστε τους διακινητές ανθρώπων, λέει ο πάπας Φραγκίσκος, μετά το ναυάγιο σκάφους που μετέφερε μετανάστες στην Ιταλία

Γράφτηκε από την
Βατικανό: Σταματήστε τους διακινητές ανθρώπων, λέει ο πάπας Φραγκίσκος, μετά το ναυάγιο σκάφους που μετέφερε μετανάστες στην Ιταλία

 

Ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε σήμερα τις αρχές να σταματήσουν τους διακινητές ανθρώπων που λειτουργούν στη Μεσόγειο, εκφράζοντας τη λύπη του για την τραγωδία με το ναυάγιο σκάφους στο οποίο επέβαιναν μετανάστες την περασμένη εβδομάδα ανοικτά των ακτών της Καλαβρίας που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων.

"Ανανεώνω την έκκλησή μου να αποτραπεί η επανάληψη τέτοιων τραγωδιών. Μακάρι οι διακινητές ανθρώπων να αναχαιτιστούν", είπε ο πάπας στην ομιλία που απευθύνει κάθε Κυριακή στο πλήθος των πιστών στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Οι τοπικές αρχές ανέφεραν πως έχουν ανασύρει μέχρι τώρα 70 πτώματα μετά το συμβάν. Οι μετανάστες είχαν αναχωρήσει από την Τουρκία και ήταν από χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράν, η Σομαλία και η Συρία.

"Μακάρι τα ταξίδια ελπίδας να μην γίνουν ποτέ ξανά ταξίδια θανάτου, μακάρι τα καθαρά νερά της Μεσογείου να μην βαφτούν άλλο με αίμα από τέτοια τραγικά δυστυχήματα", είπε ο πάπας.

Περίπου 80 άνθρωποι επέζησαν όταν το σκάφος κομματιάστηκε και βυθίστηκε στην τρικυμισμένη θάλασσα κοντά στο Στεκάτο ντι Κούτρο, ένα θέρετρο στην ανατολική ακτή της περιοχής της Καλαβρίας. Οι αρχές εκτιμούν ότι μετέφερε ώς 200 μετανάστες.

Τρεις φερόμενοι ως διακινητές συνελήφθησαν αυτή την εβδομάδα και οι εισαγγελείς άρχισαν να ερευνούν το πώς οι υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης ανταποκρίθηκαν στην καταστροφή, έπειτα από κατηγορίες για καθυστερημένη αντίδραση των αρχών στην παροχή βοήθειας στους μετανάστες.

"Προσεύχομαι για τα πολλά θύματα του ναυαγίου, για τις οικογένειές τους και για εκείνους που επέζησαν", είπε ο πάπας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER