Κυριακή, 05 Μαρτίου 2023 22:14

Τουρκία: Επανέρχεται το σενάριο των εκλογών στις 14 Μαΐου από τον Ερντογάν

Γράφτηκε από την
Τουρκία: Επανέρχεται το σενάριο των εκλογών στις 14 Μαΐου από τον Ερντογάν

Παρά την αναταραχή των τελευταίων ωρών, οι ηγέτες των πέντε κομμάτων της αντιπολίτευσης ανακοινώνουν τη Δευτέρα την υποψηφιότητα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού κόμματος μέσω τουίτερ μάλιστα τόνισε πως όλοι είναι αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι το τέλος. O Ταγίπ Ερντογάν πάντως δεν κρύβει την ικανοποίησή του και τηρεί στάση αναμονής μην ανοίγοντας τα χαρτιά του. Τουρκικά μέσα αναφέρουν πως ο ίδιος επιμένει να γίνουν οι εκλογές στις 14 Μαΐου καθώς βλέπει ότι προς ώρας δεν έχουν επηρεαστεί τα ποσοστά του από τους φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου.

Όλοι πάντως περιμένουν να ξεκαθαρίσει η Μεράλ Ακσενέρ αν θα είναι η ίδια υποψήφια ή ακόμη και αν θα προχωρήσει σε συνεργασία με τον Ερντογάν. Το σίγουρο είναι πως δεν θα παραστεί στην συνάντηση της αντιπολίτευσης τη Δευτέρα. Ενώ από το «Καλό Κόμμα», διαψεύδεται και πως οι δήμαρχοι Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας θα την συναντήσουν για να την πείσουν να μην αποχωρήσει από τη συμμαχία των 6 αντιπολιτευόμενων κομμάτων.

Τα τελευταία δυο 24ωρα οι Τούρκοι πολίτες παρακολουθούν στις τηλεοράσεις τους μια παρέλαση των κομματικών αρχηγών της αντιπολίτευσης να προσέρχονται με τα πολυτελή υπηρεσιακά τους αυτοκίνητα στα γραφεία του ΡΛΚ να ανταλλάσσουν θερμές χειραψίες με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αλλά να μην ανακοινώνουν τίποτα. Χθες το βράδυ όμως συναντήθηκαν επί 4,5 ώρες στα γραφεία του Ισλαμικού κόμματος της Ευημερίας, και μετά τα μεσάνυχτα έδωσαν στη δημοσιότητα ένα κείμενο καλών προθέσεων και αποφασιστικότητας να δημιουργήσουν μια νέα Τουρκία του αύριο, μια Τουρκία όλων των αποχρώσεων, χωρίς αποκλεισμούς αλλά και, «χωρίς να ραγίσουμε την καρδιά κανενός».
Η είδηση από το κείμενο αυτό ήταν ότι την Δευτέρα οι 5 αρχηγοί της Συμμαχίας της Αντιπολίτευσης θα συναντηθούν και πάλι στα γραφεία του Κόμματος της Ευημερίας και θα κάνουν την τελική ανακοίνωση για τον κοινό προεδρικό υποψήφιο αλλά και τον κοινό χάρτη πορείας κατά τη διαδικασία μετάβασης, στο νέο σύστημα διακυβέρνησης.
Στο μεταξύ η αποχώρηση της Μεράλ Ακσενέρ έχει λύσει τα χέρια του Κιλιτζντάρογλου να ρίξει γέφυρες προς την αριστερά και ήδη είναι σε συζητήσεις με το φιλοκουρδικό κόμμα HDP και τα δυο μικρά αριστερά κόμματα το Εργατικό Κόμμα και το Κόμμα της Αριστερας. Μάλιστα ο συμπρόεδρος του HDP Μιτχάτ Σαντζάρ απηύθυνε έκκληση σε όλη την σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση να συνεργαστούν με στόχο τη δικαιοσύνη και την ελευθερία. «Είμαστε εδώ , και όλοι μαζί θα φέρουμε την αλλαγή και τη νίκη» είπε,
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες από την Άγκυρα, η Μεράλ Ακσενέρ αντιμετωπίζει προβλήματα στο κόμμα της καθώς φαίνεται ότι πήρε την απόφαση της αποχώρησης από τη Συμμαχία της Αντιπολίτευσης χωρίς να ενημερώσει τα στελέχη του κόμματός της. Χαρακτηριστική πάντως ήταν η δήλωση του Tούρκου προέδρου ότι το κόμμα του δεν θα ασχοληθεί με τις «πεταμένες πέτρες» αλλά θα αξιολογήσει την κατάσταση αργότερα. Ίσως αυτή η δήλωση αναφερόταν στην αρχηγό του «Καλού Κόμματος».

Πηγή: ertnews.gr


NEWSLETTER