Τρίτη, 07 Μαρτίου 2023 14:00

Στους δρόμους ξανά οι Γάλλοι - Ξεκίνησε η μεγάλη απεργία των εργατών για το ασφαλιστικό

Γράφτηκε από την
Στους δρόμους ξανά οι Γάλλοι - Ξεκίνησε η μεγάλη απεργία των εργατών για το ασφαλιστικό

Aπό τα χαράματα μαζικές απεργιακές φρουρές, αλλά και μπλόκα σε δρόμους σήμαναν την εκκίνηση της νέας μεγάλης Απεργίας των εργατών της Γαλλίας ενάντια στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

Ο Γάλλος υπουργός Εργασίας Ολιβιέ Ντισότ έχει δηλώσει κατά καιρούς ότι η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 χρόνια είναι «μη διαπραγματεύσιμη» μετά τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στις οποίες συμμετείχαν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι για το προτεινόμενο από τον πρόεδρο Μακρόν μέτρο και την ώρα που ένας επικεφαλής συνδικάτου κάνει έκκληση για κυλιόμενες απεργίες. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια σημαντική πλειοψηφία πολιτών στη Γαλλία να αντιτίθεται στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια, μια κίνηση η οποία, κατά τον πρόεδρο Μακρόν, είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενημερώσεις των συνδικάτων της Γαλλίας υπάρχει μαζική συμμετοχή στην απεργία και στις περιφρουρήσεις, ειδικά στους βιομηχανικούς κλάδους, στα διυλιστήρια, στην ενέργεια και στις μεταφορές κ.α. Οι πολέμιοι της μεταρρύθμισης καταγγέλλουν ένα «άδικο» σχέδιο, που τιμωρεί κυρίως τους μισθωτούς των βαρέων επαγγελμάτων, και καταδικάζεται μαζικά στις δημοσκοπήσεις.

Ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου CFDT Λοράν Μπερζέ προέβλεψε μία ημέρα «εξαιρετικά ισχυρών κινητοποιήσεων» και κάλεσε τον Εμανουέλ Μακρόν «να μην κωφεύει» στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας , ενώ η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν προειδοποίησε για τις συνέπειες που θα έχει για τους πλέον ευάλωτους Γάλλους η παράλυση της χώρας.

Η πρώτη ενέργεια μεγάλων διαστάσεων της σημερινής ημέρας ήταν ο αποκλεισμός όλων των διυλιστηρίων της Γαλλίας, δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος του το συνδικάτου CGT-Chimie διαβεβαιώνοντας ότι τα διυλιστήρια των TotalEnergies, EssoExxonMobil και Petroineos βρίσκονται σε αποκλεισμό. Την χθεσινή νύκτα, οι διαδηλωτές ξεκίνησαν να μπλοκάρουν τον οδικό άξονα της Ρεν στην δυτική Γαλλία.

Η έκτη αυτή ημέρα διαμαρτυρίας περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες απεργίες σε πολλούς τομείς, από τις μεταφορές μέχρι τα διυλιστήρια, τον ενεργειακό τομέα, το εμπόριο ή την διαχείριση των απορριμμάτων και διαδηλώσεις που αναμένεται να χαρακτηρισθούν από μαζική συμμετοχή.

Στις 31 Ιανουαρίου, τα συνδικάτα υποστήριξαν ότι κατέβασαν στους δρόμους 2,5 εκατομμύρια διαδηλωτές σε ολόκληρη την χώρα (1,27 εκατομμύριο σύμφωνα με τις αρχές). Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, 1,1 έως 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι αναμένεται να κατεβούν στους δρόμους σήμερα. Το συνδικάτο CGT καλεί σε 265 συγκεντρώσεις σε ολόκληρη την χώρα. Από δημοσκόπηση σε δημοσκόπηση, οι Γάλλοι παραμένουν στην μεγάλη τους πλειονότητα αντίθετοι με την μεταρρύθμιση, παρά το ότι θεωρούν ότι εν τέλει να εφαρμοσθεί.

«Μαύρη εβδομάδα»

Η εταιρεία των γαλλικών σιδηροδρόμων SNCF και οι συγκοινωνίες της γαλλικής πρωτεύουσας αναμένουν μεγάλες διαταράξεις στην κυκλοφορία σήμερα, αλλά και αύριο, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στις αεροπορικές συγκοινωνίες, η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας DGAC ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να μειώσουν κατά 20% έως 30% τα προγράμματα πτήσεων για την Τρίτη και την Τετάρτη. Ο τομέας των οδικών μεταφορών συμμετέχει επίσης στις κινητοποιήσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις από το βράδυ της Κυριακής.

Στον τομέα της εκπαίδευσης, το συνδικάτο Snuipp-FSU της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, προβλέπει ότι το 60% των εκπαιδευτικών θα συμμετάσχουν στην απεργία και πολλές χιλιάδες σχολεία είναι κλειστά σήμερα. Κινητοποιήσεις αναμένονται σε είκοσι πανεπιστημιακά ιδρύματα. Ο γενικός γραμματέας της CGT Energie προβλέπει «μαύρη εβδομάδα» στον τομέα της Ενέργειας, με μείωση της παραγωγής, κυρίως στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Τρεις από τους τέσσερις τερματικούς σταθμούς που επιτρέπουν την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Γαλλία έχουν κλείσει για επτά ημέρες.

Τα συνδικάτα προβλέπουν επίσης και πιο ασυνήθιστες απεργιακές κινητοποιήσεις: κλειστά καταστήματα, ανοικτοί σταθμοί διοδίων, αποκλεισμένοι κυκλικοί οδικοί κόμβοι, ματαίωση παραστάσεων, ενέργειες που θυμίζουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των «κίτρινων γιλέκων» την περίοδο 2018-2019.

Δημοκρατική νομιμοποίηση

Κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι αναμένεται κινητοποίηση αντίστοιχη της πρώτης ημέρας δράσης, στις 19 Ιανουαρίου, με την συμμετοχή 1,12 εκατομμυρίου ανθρώπων , σύμφωνα με τις αρχές.

Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι η Γερουσία θα εγκρίνει την μεταρρύθμιση μέχρι την Κυριακή και σχεδιάζει ψηφοφορία στις 16 Μαρτίου και στα δύο σώματα του Γαλλικού Κοινοβουλίου. «Αν η μεταρρύθμιση εγκριθεί, δεν είναι πολύ πιθανόν οι κινητοποιήσεις να διατηρηθούν στο ίδιο επίπεδο», δηλώνει η κυβερνητική πηγή που περιμένει την αποδέσμευση των πλέον μετριοπαθών συνδικάτων.

Όμως, ο Λοράν Εσκύρ, του συνδικάτου Unsa, προειδοποίησε χθες ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις δεν σταματούν αναγκαστικά με την έγκριση του νομοσχεδίου. «Ένας νόμος που έχει υιοθετηθεί, μπορεί να αποσυρθεί». «Πιστεύω ότι είναι σημαντικό: όταν οι νόμοι ψηφίζονται από το κοινοβούλιο, υπάρχει σημαντική δημοκρατική νομιμοποίηση», απάντησε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER