Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023 10:57

Βραζιλία: Διάταγμα για κάλυψη του 30% των θέσεων εμπιστοσύνης στο δημόσιο από έγχρωμους και μιγάδες

Γράφτηκε από την

Τουλάχιστον το 30% των θέσεων εμπιστοσύνης στη δημόσια υπηρεσία στη Βραζιλία θα προορίζεται για έγχρωμους και μιγάδες σύμφωνα με διάταγμα που υπεγράφη την Τρίτη από τον Πρόεδρο Luiz Inacio Lula da Silva.

Τουλάχιστον το 30% των θέσεων εμπιστοσύνης στη δημόσια υπηρεσία στη Βραζιλία θα προορίζεται για έγχρωμους και μιγάδες σύμφωνα με διάταγμα που υπεγράφη την Τρίτη από τον Πρόεδρο Luiz Inacio Lula da Silva, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ο ρατσισμός είναι η ρίζα της ανισότητας, γι’ αυτό πρέπει να τον πολεμήσουμε σαν παράσιτο σε φυτεία», είπε ο αριστερός πρόεδρος στη Μπραζίλια, όπου υπέγραψε το διάταγμα.

Συνοδευόταν από την υπουργό του για τη φυλετική ισότητα, Ανιέλ Φράνκο, σύμβολο του αγώνα κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας.

Προκειμένου να «ενθαρρυνθεί η παρουσία μαύρων σε θέσεις λήψης αποφάσεων και διοίκησης», το διάταγμα αναφέρει ότι το 30% αυτών των θέσεων στη δημόσια διοίκηση θα κρατηθεί για αυτούς. Αυτός ο στόχος πρόκειται να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του 2025, αναφέρει η κυβέρνηση.

Ο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος ξεκίνησε την τρίτη θητεία του ως ηγέτης αυτής της χώρας των 213 εκατομμυρίων κατοίκων τον Ιανουάριο, υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα αντικατοπτρίζει «το πρόσωπο της βραζιλιάνικης κοινωνίας», κυρίως μαύρου και mestizo.

Χωρίς την απουσία φυλετικών και έμφυλων διακρίσεων «δεν θα υπάρξει δημοκρατία», τόνισε ο πρόεδρος.

Η Βραζιλία είναι η τελευταία χώρα στην αμερικανική ήπειρο που κατάργησε τη δουλεία το 1888. Έχει τον μεγαλύτερο μαύρο πληθυσμό εκτός Αφρικής.

Αλλά η μάστιγα του ρατσισμού εκεί είναι δομική: λιγότερο από το 5% των διευθυντών των 500 μεγαλύτερων εταιρειών της Βραζιλίας είναι μαύροι ή προέρχονται από μειοψηφία, σύμφωνα με μια μελέτη του 2021.

Πηγή: ertnews.gr