Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2023 12:30

«Καμπανάκι» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας: Οκτώ νέα κρούσματα ιού Μάρμπουργκ στην Ισημερινή Γουινέα

Γράφτηκε από την
«Καμπανάκι» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας: Οκτώ νέα κρούσματα ιού Μάρμπουργκ στην Ισημερινή Γουινέα

Οκτώ νέα κρούσματα του ιού Μάρμπουργκ επιβεβαιώθηκαν στην Ισημερινή Γουινέα, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη (23/2) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Αυτό ανεβάζει το σύνολο των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε εννέα και των πιθανών κρουσμάτων σε 20 από τότε που κηρύχθηκε τον Φεβρουάριο το ξέσπασμα της φονικής ασθένειας που μοιάζει με τον Έμπολα. Έχουν αναφερθεί ήδη 20 θάνατοι.

Από τις οκτώ νέες περιπτώσεις, οι δύο αναφέρθηκαν στην επαρχία Κίε-Ντεμ, τέσσερις στην επαρχία Λιτοράλ και δύο στην επαρχία Σέντρο-Σουρ, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Οι περιοχές όπου αναφέρονται κρούσματα απέχουν περίπου 150 χιλιόμετρα η μία από την άλλη, το οποίο υποδηλώνει ευρύτερη μετάδοση του ιού, ανέφερε ο ΠΟΥ.

«Η επιβεβαίωση αυτών των νέων κρουσμάτων είναι ένα κρίσιμο μήνυμα για την εντατικοποίηση των προσπαθειών αντιμετώπισης προκειμένου να σταματήσει την αλυσίδα μετάδοσης», ανέφερε σε ανακοίνωση η επικεφαλής του ΠΟΥ για την Αφρική Ματσιντίσο Μοέτι.

Η νόσος του ιού Μάρμπουργκ προκαλεί αιμορραγικό πυρετό και μπορεί να έχει ποσοστό θνητότητας έως 88%, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, κόπωση, αιματέμεση και διάρροια. Δεν υπάρχουν εγκεκριμένα εμβόλια ή αντιικά φάρμακα για την αντιμετώπισή της.

Το γειτονικό Καμερούν επίσης εντόπισε δύο ύποπτα κρούσματα ιού Μάρμπουργκ τον περασμένο μήνα παρά τον περιορισμό που έχει επιβληθεί στις μετακινήσεις κατά μήκος των συνόρων προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER