Παρασκευή, 12 Μαϊος 2023 16:20

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Σουδάν - 200.000 οι πρόσφυγες

Γράφτηκε από την
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Σουδάν - 200.000 οι πρόσφυγες

Αεροπορικές επιδρομές και πυρά του πυροβολικού ακούγονταν και σήμερα το Χαρτούμ, αφού οι αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν δεν κατάφεραν χθες Πέμπτη να συμφωνήσουν σε εκεχειρία, αν και δεσμεύθηκαν να προστατεύσουν τους αμάχους και να επιτρέψουν την πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια.

Παράλληλα ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι 200.000 άνθρωποι έχουν φύγει από το Σουδάν από τα μέσα Απριλίου.

Μια δήλωση αρχών, όπως ονομάστηκε, υπεγράφη χθες στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, έπειτα από μία εβδομάδα συνομιλιών μεταξύ εκπροσώπων του στρατού του Σουδάν και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ). Ωστόσο καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει εκδώσει ακόμη ανακοίνωση με την οποία αναγνωρίζει τη συμφωνία.

Αυτόπτης μάρτυρας στο νότιο Χαρτούμ έκανε λόγο σήμερα για μαχητικά αεροσκάφη και ήχους εκρήξεων και μαχών. Άλλος στο βόρειο τμήμα της πρωτεύουσας δήλωσε ότι άκουσε «αεροπορικές επιδρομές και τα πυρά των αντιαεροπορικών συστημάτων».

Στο Νταρφούρ, στο δυτικό Σουδάν, κοντά στα σύνορα με το Τσαντ, αυτόπτες μάρτυρες επεσήμαναν ότι σημειώθηκαν πυρά του πυροβολικού στην πόλη Ελ Γκενέινα, από την οποία προσπαθούν να φύγουν οι κάτοικοι.
Aπό τότε που ξέσπασαν οι συγκρούσεις, στις 15 Απριλίου, οι αντίπαλες πλευρές δεν δείχνουν πρόθυμες να υποχωρήσουν και να τερματίσουν τις μάχες που έχουν κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους και κινδυνεύουν να βυθίσουν το Σουδάν σε εμφύλιο πόλεμο.

Η χθεσινή συμφωνία, καρπός των συνομιλιών στη Τζέντα υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, περιλαμβάνει δεσμεύσεις για την ασφαλή διέλευση αμάχων, γιατρών και ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και για την προστασία των αμάχων και των δημόσιων υποδομών.

Όπως δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι μετά την υπογραφή της αρχικής συμφωνίας, θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις για τις λεπτομέρειες που αφορούν τη διασφάλιση της πρόσβασης ανθρωπιστικής βοήθειας και για την επίτευξη εκεχειρίας έως και 10 ημερών για τη διευκόλυνση αυτών των δραστηριοτήτων.

«Οι δύο πλευρές απέχουν αρκετά η μία από την άλλη», σχολίασε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεν, προσθέτοντας ότι δεν αναμένεται πλήρης σεβασμός προς τις αρχές.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ μπιον Φαρχάν χαρακτήρισε τη συμφωνία «πρώτο βήμα». «Το σημαντικό είναι να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα», υπογράμμισε στο Twitter.

Προηγούμενες συμφωνίες εκεχειρίας έχουν παραβιαστεί επανειλημμένα.

Ωστόσο ο Φόλκερ Πέρτες, ειδικός εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Σουδάν, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους από τη Γενεύη ότι «το πιο σημαντικό στοιχείο αυτής της συμφωνίας που υπεγράφη χθες το βράδυ είναι ότι και οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες».

Ο ΟΗΕ, η Αφρικανική Ένωση και η περιφερειακή οργάνωση IGAD χαιρέτισαν την υπογραφή της συμφωνίας, ενώ ζήτησαν από τις δύο πλευρές «να διευκολύνουν την ασφαλή διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας, την αποκατάσταση των βασικών υπηρεσιών, την απομάκρυνση των δυνάμεων από τα νοσοκομεία και την ταφή των νεκρών».
Πολλές υπηρεσίες του ΟΗΕ και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν αναστείλει την παροχή βοήθειας στο Σουδάν, και κυρίως στο Χαρτούμ, αναμένοντας εγγυήσεις για την ασφάλεια του προσωπικού και των εφοδίων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ανακοινώσει ότι τουλάχιστον 600 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 5.000 τραυματιστεί από τις συγκρούσεις, αν και οι πραγματικοί αριθμοί εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτεροι.

Παράλληλα ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι το 60% των δομών υγείας στο Χαρτούμ έχουν κλείσει.

«Ο ΠΟΥ είναι έτοιμος να στείλει περισσότερους από 110 τόνους ιατρικό υλικό από το Πορτ Σουδάν», πόλη στην Ερυθρά θάλασσα, προς άλλους προορισμούς στη χώρα, αλλά έχει ανάγκη να λάβει εγγυήσεις για την ασφάλεια, δήλωσε χθες το βράδυ εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), 200.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες, με επιπλέον 30.000 να φτάνουν στο Τσαντ, όπου πλέον βρίσκονται 60.000 Σουδανοί πρόσφυγες. Εξάλλου εκατοντάδες χιλιάδες είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι.

«Την ώρα που η βία στο Σουδάν συνεχίζεται για τέταρτη εβδομάδα, σχεδόν 200.000 πρόσφυγες (...) αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα», δήλωσε η Όλγα Σαράδο εκπρόσωπος της UNHCR στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.

Στη διάρκεια της ίδιας ενημέρωσης, εκπρόσωπος της Unicef επεσήμανε ότι εργοστάσιο στο Χαρτούμ, το οποίο παράγει τροφή για υποσιτισμένα παιδιά, κάηκε.

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER