Παρασκευή, 26 Μαϊος 2023 18:19

Το BBC ταυτοποίησε τα ονόματα 24.005 Ρώσων στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία

Γράφτηκε από την
Το BBC ταυτοποίησε τα ονόματα 24.005 Ρώσων στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία

Το BBC (ρωσική υπηρεσία) σε συνεργασία με τον ιστότοπο Mediazona και ομάδα εθελοντών κατάφερε να ταυτοποιήσει από ανοιχτές πηγές τα ονόματα 24.005 Ρώσων στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία. Το ένα τρίτο των απωλειών αυτών είναι άνθρωποι που πριν την εισβολή δεν είχαν σχέση με τον στρατό, δηλαδή ήσαν εθελοντές, επίστρατοι, κρατούμενοι και άνδρες της μισθοφορικής οργάνωσης «Βάγκνερ».

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ταυτοποιήθηκαν τα ονόματα 1.361 πεσόντων, αριθμός που υπερβαίνει τον μέσο αριθμό των εβδομαδιαίων απωλειών κατά τη διάρκεια του 2022.

«Πρόκειται μόνο για τα στοιχεία εκείνα που μπορούμε να βρούμε και να επαληθεύσουμε από ανοιχτές πηγές, δηλαδή ο πραγματικός αριθμός των απωλειών είναι ακόμη μεγαλύτερος», γράφει το BBC. Παράλληλα υποθέτει ότι ο κατάλογος με τα ονόματα που έχει καταρτίσει περιλαμβάνει δύο φορές λιγότερα ονόματα πεσόντων, οι οποίοι έχουν ταφεί στη Ρωσία. «Στο συμπέρασμα αυτό καταλήξαμε - όπως επισημαίνει- μελετώντας την κατάσταση στα νεκροταφεία σε περισσότερα από 65 κατοικημένα σημεία στη διάρκεια των τελευταίων 15 μηνών».

«Συνεπώς σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, η Ρωσία ενδέχεται να έχει χάσει 48.000 ανθρώπους κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Ουκρανία».

Οι απώλειες της Ρωσίας, λαμβάνοντας υπ όψιν όσους τέθηκαν εκτός μάχης λόγω τραυματισμού ή θανάτου, ενδέχεται να φθάνουν τουλάχιστον τις 216.000, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του αμερικανικού Κέντρου Στρατιωτικών και Ναυτικών Ερευνών, δεδομένου ότι όπως επισημαίνει, σε κάθε νεκρό κατά μέσο όρο αναλογούν τρεισήμισι τραυματίες.

Στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται εκείνοι που πολεμούσαν στο πλευρό της Ρωσίας και ανήκαν στις λεγόμενες «λαϊκές αστυνομίες» των αυτοανακηρυχθεισών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Επίσης δεν είναι δυνατόν να προσδιορισθεί έστω κατά προσέγγιση ο αριθμός των αγνοουμένων στρατιωτικών.

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER