Τετάρτη, 31 Μαϊος 2023 10:07

Τουρκία: Την Παρασκευή ανακοινώνεται η νέα κυβέρνηση

Γράφτηκε από την

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή, οπότε και θα γίνει και η ορκωμοσία του προέδρου της χώρας.

Υπάρχει ένα ενδεχόμενο να πάει η ορκωμοσία του Ερντογάν αλλά και η ανακοίνωση της κυβέρνησης για το Σάββατο 93/6). Η ονοματολογία όμως, για τους νέους υπουργούς δίνει και παίρνει από τις επόμενες ώρες της νίκης.

Στον Μεχμέτ Σιμσέκ, πάλαι ποτέ «τσάρος» της τουρκικής οικονομίας, ετοιμάζεται να δώσει ο Ερντογάν το κρισιμότερο ίσως υπουργικό χαρτοφυλάκιο, αυτό της Οικονομίας. O Σιμσέκ ήταν πρώην υπουργός Οικονομικών, πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός, είναι οικονομολόγος, με σπουδές στη Βρετανία και έμπιστος των αγορών. Διαφώνησε με την πολιτική χαμηλών επιτοκίων του Ερντογάν.

Τσαβούσογλου και Ακάρ δεν αποκλείεται να παραμείνουν στις θέσεις τους (Εξωτερικών και Άμυνας αντίστοιχα), ωστόσο ακούγονται έντονα ο Ιμπραήμ Καλίν για το Εξωτερικών, ενώ για το Άμυνας ο Χακάν Φιντάν και ο Σεϊφουλάχ Χατζιμουφτούογλου.

Ακούγεται έντονα ότι επιστρέφει στην κυβέρνηση ο γαμπρός του Ερντογάν Μπεράτ Αλμπαϋράκ, ένα άτομο που ακουγόταν συχνά στα θέματα γεωτρήσεων. Μεγάλο ενδιαφέρον για τι θα γίνει με τον Σουλεϊμάν Σοϊλού, που βρίσκεται στο υπουργείο Eσωτερικών. Δεν είναι σαφές αν θα συνεχίσει γιατί έχει κατά καιρούς κάνει επικριτικά σχόλια κατά των ΗΠΑ και αν ο Εντογάν θέλει να ρίξει γέφυρες στην επικοινωνία με τη Δύση και τις ΗΠΑ, ο Σοϊλού θα είναι ένα προβληματικό πρόσωπο.

Πηγή: ertnews.gr