Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2023 18:46

Ζελένσκι: Αδύνατον να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ η Ουκρανία όσο συνεχίζεται ο πόλεμος

Γράφτηκε από την
Ζελένσκι: Αδύνατον να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ η Ουκρανία όσο συνεχίζεται ο πόλεμος

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελέσνκι δήλωσε σήμερα ότι γνωρίζει πως θα είναι «αδύνατο» για την Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ενώ η Ρωσία συνεχίζει τον πόλεμο στην χώρα του.

Ο Ζελέσνκι πιέζει για να γίνει η Ουκρανία μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας αλλά οι σύμμαχοι είναι διχασμένοι για το πόσο γρήγορα μπορεί να γίνει αυτό. Οι δυτικές κυβερνήσεις ανησυχούν για οποιαδήποτε κίνηση που θα μπορούσε να φέρει πιο κοντά την συμμαχία στον πόλεμο με την Ρωσία.
Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Εσθονό πρόεδρο Άλαρ Καρίς, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η συμμετοχή στην συμμαχία εξακολουθεί να είναι η καλύτερη εγγύηση ασφαλείας για το Κίεβο.
«Είμαστε όμως σώφρονες άνθρωποι και καταλαβαίνουμε ότι δεν θα εμπλέξουμε καμία χώρα του ΝΑΤΟ στον πόλεμο» δήλωσε ο Ζελέσνκι. «Και αυτός είναι ο λόγος που καταλαβαίνουμε ότι δεν θα γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ όσο αυτός ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη. Όχι επειδή δεν θέλουμε να γίνουμε, αλλά επειδή είναι αδύνατον».

Ουάλας: Ο δρόμος είναι ανοικτός για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Η Βρετανία υποστηρίζει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και «αυτός ο δρόμος είναι ανοικτός» γι' αυτούς, αν και πολιτικές πραγματικότητες μπορεί να επιβραδύνουν την διαδικασία, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Ουάλας στο περιθώριο της εκδήλωσης Shangri-La Dialogue με θέμα την ασφάλεια στην Σιγκαπούρη.

Σημείωσε ότι δεν είναι δυνατή η εισδοχή μελών κατά την διάρκεια ενός πολέμου και ότι η ενδεδειγμένη πορεία είναι η συνέχιση της υποστήριξης και του εξοπλισμού της Ουκρανίας για βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ασφάλεια.

«Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε την Ουκρανία είναι τώρα να την βοηθήσουμε να νικήσει την Ρωσία», δήλωσε ο Μπεν Ουάλας. «Μετά από αυτό, να διασφαλίσουμε ότι είναι έτοιμοι, ικανοί και ανθεκτικοί».

Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ βρίσκεται στην ατζέντα της συνόδου κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στο Βίλνιους. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι το Κίεβο θέλει «μία σαφή απόφαση» για την ένταξή της κατά την διάρκεια της συνόδου του Βίλνιους.

Η Χάνα Σελέστ, διευθύντρια του Ukrainian Prism που ειδικεύεται στην Εξωτερική Πολιτική και την Διεθνή Ασφάλεια, δήλωσε στην Σιγκαπούρη ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα είναι μία πολιτική απόφαση.

«Δεν περιμένουμε να δούμε μία ισχυρή απόφαση (για την ένταξη της Ουκρανίας) στο Βίλνιους», είπε η Χάνα Σελέστ. «Αλλά το λιγότερο ελπίζουμε σε έναν λεπτομερή οδικό χάρτη».

Η Βρετανία, μαζί με τους δυτικούς συμμάχους, έχουν χορηγήσει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων και οπλικά συστήματα μετά την ρωσική εισβολή. Πιο πρόσφατα, το Λονδίνο εφοδίασε την Ουκρανία με πυραύλους Cruise Storm Shadow, οι οποίοι έχουν σημειώσει 100% επιτυχία πλήττοντας στόχους, σύμφωνα με τον Μπεν Ουάλας.

Οι εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ουκρανία βρίσκονται επίσης στο τραπέζι, είπε ο βρετανός υπουργός Αμυνας, σημειώνοντας ότι τέτοιου είδους εγγυήσεις μπορούν να εκφράζονται με αμοιβαίες αμυντικές συμφωνίες έως και την προμήθεια όπλων και πυρομαχικών.

Στην Ασία, η Βρετανία είναι προσηλωμένη στην υποστήριξη των ΗΠΑ και των συμμάχων της και στην διατήρηση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στους ωκεανούς, είπε ο Μπεν Ουάλας σημειώνοντας ότι υπάρχουν δύο βρετανικά πολεμικά πλοία στην περιοχή και θα αυξηθούν.

Η βρετανική βοήθεια προς την Αυστραλία για να αναπτύξει την επόμενη γενιά υποβρυχίων στο πλαίσιο της συμφωνίας AUKUS είναι «απίστευτα σημαντική για όλους εμάς», είπε.

«Η άνοδος της Κίνας, η κλίμακα των στρατιωτικών επενδύσεων της Κίνας, αναπότρεπτα...ενθαρρύνει ομοϊδεάτες συμμάχους στην περιοχή και στον κόσμο να εργασθούν από κοινού ακόμη περισσότερο».

Το όνομα του Μπεν Ουάλας έχει ακουστεί ως πιθανού διαδόχου του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο ίδιος δήλωσε ότι «δεν θα έλεγε όχι αν του προσφερόταν η θέση», αλλά εναπόκειται στις χώρες μέλη να αποφασίσουν.

Περισσότερα στο ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER