Τρίτη, 06 Ιουνίου 2023 09:57

Σουηδός πρέσβης: Οι διμερείς σχέσεις είναι άριστες - 850.000 Σουηδοί ταξιδεύουν στην Ελλάδα

Γράφτηκε από την

Άριστες χαρακτηρίζει τις ελληνοσουηδικές διπλωματικές σχέσεις ο πρεσβευτής της Σουηδίας στην Ελλάδα Γιόχαν Μπόργκσταμ.

Μιλώντας στον Δημήτρη Μάνωλη και το ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή τη σημερινή εθνική εορτή της Σουηδίας, ο Γιόχαν Μπόργκσταμ τονίζει πως οι δύο χώρες έχουν μακρά ιστορία συνεργασίας και μοιράζονται κοινές αξίες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Συνεργαζόμαστε στενά σε διάφορα θέματα, όπως η περιφερειακή ασφάλεια, η μετανάστευση και οι πολιτιστικές ανταλλαγές», σημειώνει ειδικότερα.

Στη σημερινή Εθνική Ημέρα της Σουηδίας, που γιορτάζεται στις 6 Ιουνίου, τιμάται η εκλογή του Γκούσταβ Βάσα ως βασιλιά της Σουηδίας το 1523. Το γεγονός αυτό θεωρείται το θεμέλιο της σύγχρονης Σουηδίας και συμβολίζει την κυριαρχία της χώρας, και σήμερα συμπληρώνονται ακριβώς 500 χρόνια από τότε, επισημαίνει ο Σουηδός πρέσβης.

Εστιάζοντας στις διμερείς σχέσεις, ο Γιόχαν Μπόργκσταμ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στους Σουηδούς τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα. «Ετησίως, 850.000 Σουηδοί ταξιδεύουν στην Ελλάδα. Πρόκειται πραγματικά για έναν εντυπωσιακό αριθμό, δεδομένου μάλιστα ότι ο πληθυσμός της Σουηδίας υπολογίζεται σε 10,4 εκατομμύρια. Αυτό είναι απίστευτα θετικό και για τις δύο χώρες. Συμβάλλει ουσιαστικά στην ελληνική οικονομία. Συμβάλλει στη δημιουργία δεσμών και αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ Σουηδών και Ελλήνων. Για τους Σουηδούς μια επίσκεψη στην Ελλάδα είναι επίσης ένας τρόπος να μάθουν περισσότερα για την κοινή μας ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά», τονίζει. Μάλιστα, σημειώνει πως η υποστήριξη των Σουηδών που ταξιδεύουν στην Ελλάδα ή διαμένουν στη χώρα είναι πράγματι μια κρίσιμη πτυχή του έργου της πρεσβείας και προσθέτει: Για την πρεσβεία ο μεγάλος αριθμός των Σουηδών που επισκέπτονται την Ελλάδα σημαίνει ότι το προξενικό μας τμήμα είναι συχνά απασχολημένο με την παροχή βοήθειας σε Σουηδούς που αντιμετώπισαν ζητήματα κατά τη διάρκεια της διαμονής τους. Αυτό σημαίνει επίσης ότι επανεξετάζουμε συνεχώς τον σχεδιασμό μας για κρίσεις και έκτακτες ανάγκες, συχνά σε στενό συντονισμό με τα σουηδικά ταξιδιωτικά γραφεία.

Αντίστοιχα, εκφράζει την ελπίδα περισσότεροι Έλληνες να επισκέπτονται τη Σουηδία. «Υπάρχουν πολλά να εξερευνήσετε στη Σκανδιναβία!» προτρέπει.

Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά κάνει και στις σουηδικές επενδύσεις στην Ελλάδα. «Η προώθηση της ενίσχυσης των επιχειρηματικών και εμπορικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών μας είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες της πρεσβείας. Συνεργαζόμαστε στενά με το Ελληνοσουηδικό Επιχειρηματικό Επιμελητήριο, το οποίο έχει γίνει το έκτο μεγαλύτερο επιμελητήριο στην Ελλάδα. Εταιρείες όπως η INTRUM, η Ericsson, η SKF, η Alfa Laval, η Volvo θεωρούν την Ελλάδα μια σημαντική αγορά ανάπτυξης», επισημαίνει. Στέκεται ιδιαίτερα στην παρουσία της ΙΚΕΑ στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για μια αξιοσημείωτη ιστορία επιτυχίας, καθώς έχει δεχθεί πάνω από 100 εκατ. επισκέψεις και έχει πουλήσει πάνω από 500 εκατ. προϊόντα στη χώρα μας από τότε που άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στη Θεσσαλονίκη πριν από 20 χρόνια.

Ωστόσο, για ποιο επίτευγμα κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Ελλάδα δηλώνει ιδιαίτερα υπερήφανος; «Ένα επίτευγμα που ξεχωρίζω είναι η επιστροφή του σφραγιδοκύλινδρου της Ασίνης στην Ελλάδα. Αυτή η σφραγίδα ηλικίας 4.000 ετών από την Εποχή του Χαλκού βρισκόταν στην Ουψάλα της Σουηδίας για έναν αιώνα. Χάρη στη σουηδική κυβέρνηση, η σφραγίδα επέστρεψε τελικά στην Ελλάδα φέτος. Μαζί με το Σουηδικό Ινστιτούτο στην Αθήνα και τη διευθύντριά του δρ Τζένι Βάλεστεν (Jenny Wallensten) συνδιοργάνωσα μια τελετή για την επιστροφή στη Λίνα Μενδώνη, Ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού. Η ιστορία πίσω από αυτό είναι συναρπαστική. Σουηδοί αρχαιολόγοι ξεκίνησαν εργασίες πεδίου στην Ασίνη στην Αργολίδα το 1922 και η μισή σφραγίδα κατέληξε στις συλλογές του Πανεπιστημίου της Ουψάλα και του μουσείου του. Η άλλη μισή παρέμεινε στο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Ναύπλιο. Ύστερα από απογραφή το 2014 των συλλογών του Πανεπιστημίου της Ουψάλα από την αποστολή της Ασίνης τεκμηριώθηκε έπειτα από εκτεταμένη εργασία Σουηδών, Ελλήνων και Αμερικανών αρχαιολόγων ότι το άλλο μισό της σφραγίδας παρέμεινε στην Ελλάδα. Στις 26 Ιανουαρίου η κυβέρνηση της Σουηδίας αποφάσισε ότι το μέρος της σφραγίδας που παρέμεινε στη Σουηδία θα πρέπει να επιστραφεί στην Ελλάδα για να επανενωθεί με το μισό που εκτίθεται στο Ναύπλιο», αναφέρει ο Γιόχαν Μπόργκσταμ.

Στον πυρήνα των διμερών σχέσεων βρίσκεται το Σουηδικό Ινστιτούτο στην Αθήνα, που είναι πρωτίστως αρχαιολογικό ερευνητικό, με το οποίο η σουηδική πρεσβεία συνεργάζεται στενά. Ο Γιόχαν Μπόργκσταμ εξάρει τη σημασία του σημαντικού ρόλο του Ινστιτούτου ως γεφυροποιού μεταξύ των δύο χωρών και δηλώνει τον ενθουσιασμό του που η πρεσβεία της Σουηδίας θα συμμετάσχει το φθινόπωρο στους εορτασμούς για τα 75 χρόνια λειτουργίας του στην Ελλάδα. Επιπλέον, πλησιάζει μια άλλη σημαντική πολιτιστική επέτειος, όπως παρατηρεί. Τον Δεκέμβριο θα συμπληρωθούν 60 χρόνια από τότε που ο ποιητής και διπλωμάτης Γιώργος Σεφέρης έγινε ο πρώτος Έλληνας νομπελίστας. Επιπλέον, αποδίδει εξέχουσα θέση στην προώθηση των Σουηδών συγγραφέων και των λογοτεχνικών τους έργων, συμπεριλαμβανομένων μεταφράσεων βιβλίων με τον αγαπημένο χαρακτήρα των παιδικών βιβλίων Άλφονς στα ελληνικά.

Εκτός από τις διμερείς σχέσεις, ο πρέσβης αναφέρεται και στην τρέχουσα σουηδική προεδρία της ΕΕ, η οποία πλησιάζει στο τέλος της. «Η σημαντικότερη προτεραιότητα της σουηδικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν η διατήρηση της πλήρους υποστήριξης προς την Ουκρανία μετά τη βίαιη ρωσική εισβολή. Η Σουηδία είναι υπερήφανη ότι μέχρι στιγμής έχει συνεισφέρει περισσότερα από 2 δισ. ευρώ σε στήριξη -στρατιωτική, ανθρωπιστική και οικονομική- στην Ουκρανία. Για εμάς η διατήρηση της ενότητας της ΕΕ όσον αφορά την υποστήριξη προς την Ουκρανία είναι ζωτικής σημασίας. Σημαντικά επιτεύγματα κατά τη διάρκεια της σουηδικής προεδρίας της ΕΕ είναι η έγκριση ενός δέκατου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Οι διαπραγματεύσεις για ένα ενδέκατο πακέτο είναι τώρα σε εξέλιξη. Η Σουηδία ηγείται επίσης της ομάδας εργασίας της ΕΕ σχετικά με το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας», σημειώνει συγκεκριμένα.

Περαιτέρω, αναδεικνύει τη συμβολή της σουηδικής προεδρίας της ΕΕ στη μετανάστευση και ιδίως στο Σύμφωνο για το άσυλο και τη μετανάστευση, τις προσπάθειες για τη συμφωνία επί της δέσμης μέτρων «Fit for 55» με διάφορα συγκεκριμένα μέτρα για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ. «Όμως η πρόοδος προς μια πιο πράσινη Ευρώπη υπερβαίνει τα θέματα του κλίματος», αναγνωρίζει και αναφέρει ενδεικτικά ότι οι διαπραγματεύσεις για τη μεταφορά αποβλήτων και την εξέταση των περιβαλλοντικά επικίνδυνων δραστηριοτήτων προχωρούν στο Συμβούλιο.

Τέλος, επισημαίνει πως η Σουηδία έχει θέσει στην ατζέντα της ΕΕ τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα

ΑΠΕ