Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2023 12:45

Γαλλία και Ιταλία ζητούν βελτιώσεις στην προτεινόμενη συμφωνία της ΕΕ για το μεταναστευτκό

Γράφτηκε από την

Οι χώρες της ΕΕ μπορεί να φθάσουν σήμερα σε μια συμφωνία για το μεταναστευτικό, όμως ο προτεινόμενος συμβιβασμός χρειάζεται να βελτιωθεί, δήλωσε η γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, ενώ ο ιταλός ομόλογός της δήλωσε επίσης πως η χώρα του δεν τάσσεται εναντίον μιας συμφωνίας για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής στο μεταναστευτικό, αλλά το σχέδιο χρειάζεται διορθώσεις.

«Ο συμβιβασμός που βρίσκεται στο τραπέζι είναι πολύ δύσκολος για τη Γερμανία», δήλωσε η Φέζερ. «Αισθάνομαι πως υπάρχει κοινή κατανόηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια συμφωνία, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα».

Ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντέντοζι δήλωσε από την πλευρά του πως η χώρα του δεν είναι εναντίον μιας συμφωνίας για τη μεταρρύθμιση των κανόνων της ΕΕ για πιο ισότιμη κατανομή των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών, όμως εξακολουθεί να χρειάζεται να γίνουν διορθώσεις στο σχέδιο που η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιούανσον παρουσίασε πριν από σχεδόν τρία χρόνια.

«Δεν θέλω να εκφράσω μια ξεκάθαρα αντίθετη θέση, όμως πρέπει σε κάποια σημεία να σκεφτούμε το ενδεχόμενο περαιτέρω διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο ιταλός υπουργός.

ΑΠΕ-ΜΠΕ