Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023 16:10

Γερμανία: Επιφυλακτικοί στην κατανάλωση, οι Γερμανοί προτιμούν να αποταμιεύουν (Έρευνα GfK)

Γράφτηκε από την
Γερμανία: Επιφυλακτικοί στην κατανάλωση, οι Γερμανοί προτιμούν να αποταμιεύουν (Έρευνα GfK)

 

 

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι γερμανοί καταναλωτές, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα προτιμούν να αποταμιεύουν, όπως διαπιστώνεται από την επιδείνωση του δείκτη καταναλωτικής πίστης.

Σύμφωνα με έρευνα της GfK, για τον Οκτώβριο ο δείκτης προβλέπεται στις 26,5 μονάδες - με πτώση 0,9 μονάδων σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. «Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός έχει περιορίσει ακόμη περισσότερο τη διάθεση των καταναλωτών για έξοδα και δεν διαφαίνεται ανάκαμψη», επισημαίνεται στην έρευνα.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ακόμη ότι, αν και πρόσφατα σημειώθηκε ελαφρά ανάκαμψη στον δείκτη των οικονομικών προσδοκιών, ο οποίος έχει συρρικνωθεί στις -3,4 μονάδες, και στον δείκτη προσδοκιών εισοδήματος, ο οποίος βρίσκεται στις -11,3 μονάδες, «οι τιμές εξακολουθούν είναι πάρα πολύ χαμηλές», διευκρινίζει η GfK.

Την ίδια ώρα η τάση για αποταμίευση αυξήθηκε από τις 7,5 στις 8,0 μονάδες - στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011. «Αυτό σημαίνει ότι οι πιθανότητες ενίσχυσης του καταναλωτικού κλίματος έχουν πέσει στο μηδέν τουλάχιστον για φέτος και η ιδιωτική κατανάλωση δεν θα συμβάλει θετικά στη συνολική οικονομική ανάπτυξη για φέτος», γράφει ο υπεύθυνος της έρευνας Ρολφ Μπουρκλ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER