Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024 11:07

Χάος στο Κολούμπια: Απειλούν τους φοιτητές με παρέμβαση της Εθνοφρουράς

Επεκτείνεται όσο περνούν οι μέρες ο αναβρασμός σε πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών λόγω των φιλοπαλαιστινιακών κινητοποιήσεων φοιτητών που εκφράζουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους πολιορκημένους της Γάζας.

Φοιτητές ανά τη χώρα διαμαρτύρονται ενάντια στον πόλεμο και σε αρκετές περιπτώσεις ζητούν από τα πανεπιστήμιά τους –μεταξύ των οποίων κάποια από τα πιο φημισμένα διεθνώς, όπως το Κολούμπια, το Yale, το MIT κ.ά- να υποστηρίξουν το αίτημα για κατάπαυση του πυρός και να αποσυνδεθούν από εταιρείες με δεσμούς με το Ισραήλ.

Την Τρίτη, το Κολούμπια της Νέας Υόρκης αποφάσισε για το υπόλοιπο της φετινής ακαδημαϊκής περιόδου τα μαθήματα να γίνονται μόνο εξ αποστάσεως. Ταυτόχρονα, η πρόεδρος του Ιδρύματος, Νεμάτ Σαφίκ, κάλεσε να «προχωρήσει σχέδιο διάλυσης» της κατάληψης με σκηνές στην πανεπιστημιούπολη, τονίζοντας ότι έθεσε προθεσμία για συμφωνία στους διοργανωτές μέχρι τα μεσάνυχτα, η οποία μετατέθηκε για τις 8 το πρωί, τοπική ώρα (3 μ.μ. ώρα Ελλάδας).

Εάν οι συζητήσεις μεταξύ πανεπιστημίου – φοιτητών αποτύχουν, απείλησε η Σαφίκ, το Κολούμπια «θα πρέπει να εξετάσει εναλλακτικές επιλογές για την εκκαθάριση του West Lawn και την αποκατάσταση της ηρεμίας στην πανεπιστημιούπολη». Εκπρόσωπος του Κολούμπια, πάντως, αρνήθηκε να σχολιάσει αν η διοίκηση θα λάβει άμεσα μέτρα για την απομάκρυνση των διαδηλωτών ή ποια μορφής θα είναι αυτά.

Υπενθυμίζεται ότι περισσότεροι από 100 άνθρωποι που διαμαρτύρονταν για τον πόλεμο στη Γάζα συνελήφθησαν στο Κολούμπια την περασμένη εβδομάδα, αφού η Σαφίκ κάλεσε την αστυνομία στην πανεπιστημιούπολη σε αυτό που περιέγραψε ως «μια έκτακτη απόφαση» για να κρατήσει την πανεπιστημιούπολη ασφαλή. Η κίνηση να καλέσει την αστυνομία επικρίθηκε εντόνως από φοιτητικές οργανώσει και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε επιστολή που απευθύνεται σε «συναδέλφους της κοινότητας του Κολούμπια», η πρόεδρος του Ιδρύματος αναφέρει ότι «υποστηρίζει πλήρως τη σημασία της ελευθερίας του λόγου, σέβεται το δικαίωμα στη διαδήλωση και αναγνωρίζει ότι πολλοί από τους διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν ειρηνικά». Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια, «η κατάληψη με σκηνές εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια, διαταράσσει τη ζωή στην πανεπιστημιούπολη και έχει δημιουργήσει τεταμένο και ενίοτε εχθρικό περιβάλλον για πολλά μέλη της κοινότητάς μας. Είναι σημαντικό να προχωρήσουμε σε σχέδιο για τη διάλυσή της».

Σύμφωνα με την ίδια, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται εδώ και αρκετές ημέρες «για να συζητήσουμε τη βάση για τη διάλυση της κατάληψης με σκηνές και την τήρηση των πανεπιστημιακών πολιτικών στο μέλλον».

«Ελπίζω πολύ ότι αυτές οι συζητήσεις θα έχουν επιτυχία» λέει και απευθύνει τελεσίγραφο: «Αν δεν συμβεί αυτό, θα πρέπει να εξετάσουμε εναλλακτικές επιλογές για την εκκαθάριση και την αποκατάσταση της ηρεμίας στην πανεπιστημιούπολη, ώστε οι φοιτητές να μπορέσουν να ολοκληρώσουν το εξάμηνο και να αποφοιτήσουν».

Τονίζει, ακόμη, ότι «δεν θα ανεχθούμε εκφοβιστική, παρενοχλητική συμπεριφορά ούτε συμπεριφορά με διακρίσεις», προαναγγέλλοντας «πειθαρχικές διαδικασίες».

Όταν η επιστολή της Σαφίκ σχετικά με το τελεσίγραφο έφτασε στα εισερχόμενα μηνύματα των φοιτητών γύρω στις 10 μ.μ. της Τρίτης (τοπική ώρα), οι διαδηλωτές και άλλοι που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τις πύλες της πανεπιστημιούπολης άρχισαν να την διαβάζουν δυνατά. Οι διοργανωτές φοιτητές ανακοίνωσαν στην ομάδα των διαδηλωτών ότι αναμενόταν αστυνομική επιχείρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας και ζήτησαν από τους συμφοιτητές τους να φορέσουν μια κόκκινη ζώνη αν ήταν πρόθυμοι να συλληφθούν και μια κίτρινη αν όχι.

Μια ομάδα φοιτητών, η οποία έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα από το πανεπιστήμιο ανέφερε, σε ανακοίνωσή της, ότι οι επικεφαλής του Ιδρύματος απείλησαν να καλέσουν την Εθνοφρουρά αν οι διαδηλωτές δεν διαλυθούν. Εκπρόσωπος της κυβερνήτριας της Νέας Υόρκης, Kathy Hochul, παρέπεμψε πάντως σε προηγούμενα σχόλιά της, ότι δεν είχε σχέδια να καλέσει την Εθνοφρουρά.

Πηγή: news247.gr