Δευτέρα, 20 Μαϊος 2024 14:41

Ιράν: Οι διεθνείς αντιδράσεις μετά τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Ιμπραίμ Ραΐσι

Ιράν: Οι διεθνείς αντιδράσεις μετά τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Ιμπραίμ Ραΐσι

 

Σε μήνυμά του ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης Αγιατολάχ Χαμενεΐ κάλεσε τους Ιρανούς να μην ανησυχούν για την ηγεσία της ισλαμικής δημοκρατίας, τονίζοντας ότι δεν θα διαταραχθεί το έργο της χώρας. Ανάλογη ήταν και η ανακοίνωση της ιρανική κυβέρνησης, που συνεδρίασε εκτάκτως με μία μαύρη κορδέλα να βρίσκεται στη θέση που καθόταν συνήθως ο Ραϊσί.

Η είδηση του θανάτου του Ραϊσί έγινε δεκτή με ανάμεικτα συναισθήματα στο Ιράν με πολλούς να θρηνούν και να προσεύχονται στα τεμένη ενώ υπάρχουν και αναφορές για πανηγυρισμούς.

Ο Ιρανός πρόεδρος επέστρεφε από το Αζερμπαϊτζάν, όπου μαζί με τον πρόεδρο Αλίεφ είχαν εγκαινιάσει φράγμα στα σύνορα των δύο χωρών. Ευνοούμενος του Αγιατολάχ Χαμενεΐ κι ένας από τους επικρατέστερους υποψηφίους για τη διαδοχή του ο υπερσυντηρητικός Εμπραχίμ Ραϊσί εξελέγη πρόεδρος το 2021 σε μία αναμέτρηση με την ιστορικά χαμηλότερη προσέλευση. Ήταν ο άνθρωπος που διέταξε την πρώτη απευθείας επίθεση κατά του Ισραήλ, αλλά και την αιματηρή καταστολή των πρόσφατων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Εις βάρος του έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τις μαζικές εκτελέσεις χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων μετά τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ το 1988. Την περίοδο αυτή του δόθηκε το προσωνύμιο «ο Χασάπης της Τεχεράνης».

 

«Τώρα το μεγάλο ερώτημα στο Ιράν είναι τι θα συμβεί όταν ο Αγιατολάχ Χαμενεϊ, ο οποίος είναι 85 ετών, πεθάνει; Ποιος θα είναι ο επόμενος ανώτατος ηγέτης; Βασικός υποψήφιος ήταν ο Εμπραχίμ Ραϊσί[…] Όλοι αναμέναμε μία σκληρή μάχη για την εξουσία να ξεκινήσει μετά τον θάνατο του Χαμενεϊ, η οποία μπορεί να έχει ήδη ξεκινήσει ύστερα από αυτό το γεγονός» υπογραμμίζει ο πολιτικός αναλυτής Αράς Αζίζι.