Κυριακή, 30 Αυγούστου 2015 19:06

"Έφυγε" σε ηλικά 82 ετών ο Όλιβερ Σακς

Γράφτηκε από την

Πέθανε πριν από μερικές ώρες, σε ηλικία 82 ετών, ο συγγραφέας και νευρολόγος Όλιβερ Σάκς (Oliver Sacks), ο οποίος είχε γίνει διάσημος για τις μελέτες του γύρω από ανθρώπους που πάσχουν από νευρολογικές διαταραχές.

Ο Σακς, που βρισκόταν στο τελευταίο στάδιο του καρκίνου (μελάνωμα στο μάτι το οποίο έκανε μετάσταση στο συκώτι), γεννήθηκε στο Λονδίνο και σπούδασε στο Queen’s College της Οξφόρδης. Από το 1965 εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη και δίδαξε ως κλινικός καθηγητής νευρολογίας στο Albert Einstein College of Medicine και στο NYU School of Medicine. Ήταν τακτικός συνεργάτης στο ‘’The New Yorker’’, στο “The New York Review of Books’’ και σε πολλά ιατρικά περιοδικά.

Δημοσίευσε δέκα βιβλία, που μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες, πουλώντας εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ το αυτοβιογραφικό “Awakenings” («Ξυπνήματα», εκδόσεις Καστανιώτη) έγινε ταινία με τον Ρόμπερτ ντε Νίρο και τον Ρόμπιν Γουίλιαμς. Μεταξύ των βιβλίων του που κυκλοφορούν στα ελληνικά είναι «Το νησί των τυφλών και τα νησιά των Κυκλάδων», «Ο άνθρωπος που μπέρδεψε τη γυναίκα του με ένα καπέλο», «Μουσικοφιλία», «Βλέποντας φωνές» και «Ένας ανθρωπολόγος στον Άρη» (όλα από τις εκδόσεις Άγρα).

ΑΠΕ-ΜΠΕ