Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2015 18:40

«Θα του κάνουν ό,τι και στον Τσίπρα», λέει για τον Κόρμπιν ο Ιγκλέσιας

Γράφτηκε από την
«Θα του κάνουν ό,τι και στον Τσίπρα», λέει για τον Κόρμπιν ο Ιγκλέσιας

Ο γενικός γραμματέας του αριστερού κινήματος Podemos της Ισπανίας, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, χαιρέτισε σήμερα με άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα El Pais, την εκλογή του ριζοσπάστη Τζέρεμι Κόρμπιν στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, κάτι που, όπως υποστηρίζει, αποτελεί το σύμβολο της αποτυχίας του νεοφιλελευθερισμού.


«Η εκστρατεία εναντίον του Κόρμπιν έχει ήδη ξεκινήσει, αναμένουμε τις ίδιες προσβολές με εκείνες που δέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση (του Αλέξη Τσίπρα) ή με εκείνες που απευθύνονταν σε εμάς, την ίδια συγκατάβαση», γράφει ο Ιγκλέσιας σε ένα κείμενο που φέρει τον τίτλο "Ο Βρετανός Πάμπλο Ιγκλέσιας».

Οι προσβολές αυτές προέρχονται από εκείνους που «λένε ότι ο ρόλος του θα είναι μόνο να σημάνει συναγερμό, αλλά δεν θα μπορέσει ποτέ να κυβερνήσει», συνεχίζει. «Παρ' όλ' αυτά, είμαστε καθημερινά ολοένα και περισσότεροι και ισχυρότεροι στην Ευρώπη», τονίζει ο Ιγκλέσιας ευχόμενος στον Κόρμπιν το «καλώς όρισες».

Αναφερόμενος στα κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ του Podemos, που ιδρύθηκε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, και του κόμματος που γεννήθηκε από τα βρετανικά συνδικάτα στις αρχές του 20ού αιώνα, ο Ιγκλέσιας σημειώνει ότι το δικό του κίνημα είναι «η κοινωνική έκφραση της αποτυχίας του νεοφιλελευθερισμού», ενός τρόπου πολιτικής οργάνωσης που δεν καταπολεμήθηκε στην Ισπανία από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο ήταν στην εξουσία όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση, στα τέλη του 2008.

«Η ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου δεν διαφέρει πολύ», συνεχίζει, εκτιμώντας ότι στη χώρα αυτή η ιστορία του νεοφιλελευθερισμού προϋπέθετε «την αποτυχία της εργατικής τάξης» σύμβολο της οποίας υπήρξε «ο τρίτος δρόμος του (Εργατικού) Τόνι Μπλερ, ο οποίος εξελίχθηκε στον καλύτερο διάδοχο» της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Από αυτήν την άποψη, το Podemos ήταν «η καλύτερη έκφραση της κρίσης ταυτότητας του PSOE», του ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος και «στη Βρετανία ο Κόρμπιν ήταν η καλύτερη έκφραση της κρίσης ταυτότητας του Εργατικού Κόμματος».

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν εξελέγη το Σάββατο στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος με ποσοστό 59,5%, μεγαλύτερο από εκείνο που είχε λάβει ο Τόνι Μπλερ το 1994. Ο Συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιν Κάμερον χαρακτήρισε την εκλογή του Κόρμπιν "απειλή για την εθνική ασφάλεια" της χώρας.

Πηγή: ethnos.gr


NEWSLETTER