Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2015 11:49

Αστυνομικοί σκότωσαν σχεδόν 1.000 πολίτες το 2015 στις ΗΠΑ

Γράφτηκε από την
Αστυνομικοί σκότωσαν σχεδόν 1.000 πολίτες το 2015 στις ΗΠΑ

Τα μέλη των υπηρεσιών επιβολής του νόμου των ΗΠΑ τραυμάτισαν θανάσιμα σχεδόν 1.000 πολίτες φέτος, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσίευσε η εφημερίδα The Washington Post.

 

Τουλάχιστον 965 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά αμερικανών αστυνομικών μέσα στο 2015, από τους οποίους οι 564 οπλοφορούσαν, όπως αποκάλυψε η έρευνα της Ουάσινγκτον Ποστ η οποία δημοσιεύθηκε χθες Σάββατο.

Κατά την εφημερίδα, περίπου τα 100 από τα θύματα δεν έφεραν απολύτως κανένα όπλο όταν βρέθηκαν αντιμέτωπα με την αστυνομία.

Σύμφωνα με την έρευνα της Ποστ, η φυλή συνεχίζει να συνδέεται άρρηκτα με τα κρούσματα αστυνομικής βαρβαρότητας: στο 40% των επεισοδίων κατά τα οποία αστυνομικοί άνοιξαν πυρ και σκότωσαν πολίτες, στο στόχαστρο βρίσκονταν άοπλοι μαύροι.

Γενικά πολλά από τα πρόσωπα που έχασαν τη ζωή τους από σφαίρες αστυνομικών οπλοφορούσαν, είχαν αυτοκτονικό ιδεασμό, ψυχολογικά προβλήματα, αρνήθηκαν να σταματήσουν παρά τις εντολές αστυνομικών ή προσπάθησαν να διαφύγουν, κατέδειξε η έρευνα.

Πέρυσι στις ΗΠΑ σημειώθηκαν πολλές διαδηλώσεις έπειτα από κρούσματα αστυνομικής βαρβαρότητας που είχαν ευρεία κάλυψη από τα ΜΜΕ σε όλη τη χώρα. Οι θάνατοι πυροδότησαν, εκτός από κινητοποιήσεις, έντονο διάλογο για τις ανισότητες μεταξύ των φυλών αλλά και τον ρατσισμό στις τάξεις της αστυνομίας, ειδικά σε βάρος της κοινότητας των αφροαμερικανών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER