Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016 16:28

Οι τζιχαντιστές ισοπέδωσαν το αρχαιότερο χριστιανικό μοναστήρι στο Ιράκ

Γράφτηκε από την
Οι τζιχαντιστές ισοπέδωσαν το αρχαιότερο χριστιανικό μοναστήρι στο Ιράκ

Το ηλικίας 1.400 ετών μοναστήρι, που ήταν αφιερωμένο στον Άγιο Ηλία, Ασσύριο Χριστιανό μοναχό που το έχτισε, προστίθεται στην μακρά λίστα των πολιτιστικών καταστροφών που προκαλεί στη Μέση Ανατολή το Ισλαμικό Κράτος.

Ένας σωρός ερειπίων βρίσκεται πια στη θέση του παλαιότερου χριστιανικού μοναστηριού στο Ιράκ, μετά την επέλαση των τζιχαντιστών που ισοπέδωσαν το ηλικίας 1.400 ετών μνημείο. 

Επί 14 αιώνες αντιστάθηκε τόσο στη μανία της φύσης όσο και του ανρθώπου και υπήρξε τόπος λατρείας για εκατομμύρια ανθρώπους - ακόμα και για τα αμερικανικά στρατεύματα πρόσφατα. Στην είσοδο μπορούσε να δει κανείς σκαλισμένα τα ελληνικά γράμματα «Χ» και «Ρ», τα δύο πρώτα γράμματα του ονόματος του Χριστού. 

Το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Associated Press έχει στην κατοχή του φωτογραφίες τραβηγμένες από το διάστημα που επιβεβαιώνουν την καταστροφή: Το Μοναστήρι του Αγίου Ηλία στην Μοσούλη έχει κυριολεκτικά ισοπεδωθεί...

Ο εξόριστος αρχιεπίσκοπος της περιοχής, πατέρας Παύλος Ταμπίτ Χαμπίμπ, εξέτασε σιωπηλός τις φωτογραφίες και δήλωσε στο πρακτορείο: «Δεν μπορώ να περιγράψω την θλίψη μου. Η χριστιανική μας ιστορία στην Μοσούλη κακοποιήθηκε βάρβαρα. Είναι μια ακόμα απόπειρα να μας διώξουν από το Ιράκ, να μας εξαφανίσουν από την γη αυτή». 

Όλοι όσοι γνώριζαν το αρχαίο μοναστήρι ανησυχούσαν για την τύχη του από το 2014, όταν έγινε γνωστό πως η περιοχή βρέθηκε υπό την κυριαρχία των τζιχαντιστών. Τώρα το Μοναστήρι του Αγίου Ηλία εντάσσεται στην λίστα με τα περισσότερα από 100 μνημεία που έχουν καταστρέψει ολοσχερώς οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, όπως στην Παλμύρα και την Χάτρα. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, για την ισοπέδωση του μνημείου χρησιμοποιήθηκαν μπουλντόζες, βαρύς εξοπλισμός, εσκαφείς, ακόμα και εκρητικά, που μετέτρεψαν το αρχαίο κτίσμα σε σκόνη... 

Το μοναστήρι, η επίσημη ονομασία του οποίου στα αραβικά ήταν Ντάιρ Μαρ Ελία, χτίστηκε από τον Ασσύριο χριστιανό μοναχό Ηλία (μετέπειτα Άγιος Ηλίας, μεταξύ του 582 και του 590 μ.Χ. Το 1743 και οι 150 μοναχοί που ζούσαν εκεί σφαγιάστηκαν όταν αρνήθηκαν να ασπαστούν το Ισλάμ και από τότε το μοναστήρι έμεινε κλειστό. Το 2003, αμερικανικά στρατεύματα εγκαταστάθηκαν εκεί και απεκατέστησαν κάποιες φθορές. 

Πηγή: protothema.gr


NEWSLETTER