Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2016 12:21

Πέθανε η ανυπότακτη δημοσιογράφος και λογοτέχνις Εντμόντ Σαρλ-Ρου

Γράφτηκε από την

Η Γαλλίδα δημοσιογράφος, λογοτέχνις και σημαντική προσωπικότητα της γαλλικής αντίστασης Εντμόντ Σαρλ-Ρου πέθανε χθες το βράδυ στη Μασσαλία σε ηλικία 95 ετών, ανακοίνωσε η Ακαδημία Γκονκούρ (Academie Goncourt), της οποίας υπήρξε πρόεδρος.

 

Αυτή η μεγάλη αντικονφορμίστρια , κοσμοπολίτισσα αστή από τη Μασσαλία έλαβε μέρος στη γαλλική αντίσταση κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής πριν διορισθεί από τον στρατηγό Ζαν ντε Λατρ ντε Τασινί στο επιτελείο του κατά τη διάρκεια της απόβασης των γαλλικών δυνάμεων στην Προβηγκία.

Μετά την Απελευθέρωση, η Εντμόντ Σαρλ-Ρου εργάσθηκε στο περιοδικό Elle και στη συνέχεια έγινε διευθύντρια της γαλλικής έκδοσης του περιοδικού Vogue, όπου συνδέθηκε με τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της εποχής. Απολύθηκε το 1966 για το ότι επέβαλε την εμφάνιση ενός μαύρου μοντέλου στο εξώφυλλο του περιοδικού και για την καλλιέργεια σχέσεων φιλίας με προσωπικότητες της αριστεράς που δεν είχαν την έγκριση της αμερικανικής διεύθυνσης του περιοδικού.

Το 1966 τιμάται με το βραβείο Γκονκούρ (Goncourt) το πρώτο της μυθιστόρημα "Oublier Palerme", το 1983 γίνεται μέλος της Ακαδημίας, της οποίας εκλέγεται πρόεδρος το 2002. Θα παραδώσει την προεδρία δώδεκα χρόνια αργότερα , το 2014, στον Μπερνάρ Πιβό.

Τα έργα της, ανάμεσά τους τα "Elle, Adrienne" (1971), "L' Irreguliere" (Η Ατίθαση, βιογραφία της Κοκό Σανέλ, 1974) "Une enfance sicilienne" (1981), "Un desir d' Orient" (1989), "Nomade j' etais" (1995), έχουν μεταφρασθεί σε πολλές γλώσσες. Έγραψε επίσης σενάρια για έργα μπαλέτου του Ρολάν Πετί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ