Δευτέρα, 08 Φεβρουαρίου 2016 22:20

Πέθανε η "βασίλισσα" του ιστορικού μυθιστορήματος Ζιλιέτ Μπενζονί

Γράφτηκε από την
Πέθανε η "βασίλισσα" του ιστορικού μυθιστορήματος Ζιλιέτ Μπενζονί

Η Ζιλιέτ Μπενζονί, η "βασίλισσα" του ιστορικού μυθιστορήματος στη Γαλλία, βιβλία της οποίας είχαν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και είχαν μεταφερθεί στην τηλεόραση, άφησε την τελευταία της πνοή το Σαββατοκύριακο, σε ηλικία 95 ετών.

 

"Η αγαπημένη μας Ζιλιέτ, η πολυαγαπημένη μας συγγραφέας μας άφησε αυτό το Σαββατοκύριακο. Έσβησε απαλά στον ύπνο της, με την κόρη της Αν στο πλευρό της", ανέφερε ο επίσημος ιστότοπος της Μπενζονί. "Ήταν 95 ετών και εδώ και 50 και πλέον χρόνια μας έμαθε τόσα πολλά πράγματα για την ιστορία και μας διασκέδαζε με τους μαγευτικούς ήρωές της που τόσο μας συγκίνησαν! Μας άφησε 86 μικρά διαμάντια για να διαβάζουμε ξανά και ξανά με μεγάλη ευχαρίστηση", συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ο εκδοτικός οίκος Plon, με τον οποίο συνεργαζόταν, επιβεβαίωσε τον θάνατό της.

Η Αντρέ Μαργκερίτ Ζιλιέτ Μανζέν, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1920 στο Παρίσι και πέθανε στο σπίτι της στο Σεν Μαντέ, όπου έζησε επί 80 χρόνια, από τα 15 της. Ξεκίνησε την καριέρα της ως δημοσιογράφος αλλά από τη δεκαετία του 1960 αφοσιώθηκε στη συγγραφή ιστορικών μυθιστορημάτων, αρχικά με τη σειρά "Κατρίν" (έξι βιβλία) και κατόπιν με τις σειρές "Φλορεντίν", "Μαριάν" και "Το ζαφείρι της Βαρσοβίας" (14 βιβλία).

Τα αγαπημένα θέματά της ήταν η ιταλική Αναγέννηση, οι Σταυροφορίες, ο Εκατονταετής Πόλεμος. Στα μυθιστορήματά της η πραγματική ιστορία διαπλεκόταν με ιστορίες πάθους και έρωτα. Η ίδια βασιζόταν πάντα σε ιστορικές μελέτες για να γράψει τα βιβλία της. Έχοντας σπουδάσει μεσαιωνική ιστορία, έγραψε και ιστορικές μελέτες όπως "Το ρομάντζο των πύργων της Γαλλίας" και "Οι γυναίκες του 17ου αιώνα".

Το τελευταίο της μυθιστόρημα, με τον τίτλο "Καράτια για την Άβα;" κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER