Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2016 18:58

Απεβίωσε η συγγραφέας Χάρπερ Λι

Γράφτηκε από την
Απεβίωσε η συγγραφέας Χάρπερ Λι

Η Χάρπερ Λι, η Αμερικανίδα συγγραφέας του κλασικού πλέον μυθιστορήματος "Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια", η οποία περίμενε 55 χρόνια για να εκδώσει το δεύτερο μυθιστόρημά της, μια συνέχεια του πρώτου από μια πολύ διαφορετική οπτική γωνία, απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 89 ετών.

Ο θάνατος της Λι ανακοινώθηκε από έναν ιστότοπο της Αλαμπάμας, τον Al.com και επιβεβαιώθηκε από πολλές πηγές της ιδιαίτερης πατρίδας της, της πόλης Μονρόεβιλ.

Η Μαίρη Τζάκσον, μια δημοτική υπάλληλος του Μονρόεβιλ επιβεβαίωσε το γεγονός μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Επί δεκαετίες όλοι πίστευαν ότι η Λι δεν θα έγραφε ποτέ ένα δεύτερο μυθιστόρημα, μετά τη συγκλονιστική ιστορία της μικρής Σκάουτ που βιώνει τις φυλετικές και κοινωνικές διακρίσεις στον αμερικανικό Νότο τη δεκαετία του 1930. Το βιβλίο απέσπασε το βραβείο Πούλιτζερ, μεταφράστηκε σε 40 γλώσσες και μεταφέρθηκε με επιτυχία στον κινηματογράφο.

Τον Ιούλιο του 2015 εκδόθηκε το δεύτερο βιβλίο της, το "Βάλε έναν φύλακα" που αποτέλεσε λογοτεχνικό γεγονός, αλλά και σοκ για πολλούς από τους θαυμαστές της Λι και του έργου της.

Στο πρώτο βιβλίο ο δικηγόρος Άτικους Φιντς, ο πατέρας της μικρής Σκάουτ που περιγράφει τα γεγονότα μέσα από την παιδική ματιά της, υπερασπίζεται ανεπιτυχώς έναν μαύρο που κατηγορείται αδίκως ότι βίασε μια λευκή. Όμως στον "Φύλακα", ο ηλικιωμένος πλέον Άτικους εμφανίζεται να έχει ρατσιστικές απόψεις, απογοητεύοντας την ενήλικη πλέον Σκάουτ.

Η Χάρπερ Λι φέρεται ότι έγραψε πρώτα το "Βάλε ένα φύλακα" αλλά, καθ' υπόδειξη ενός εκδότη, το άφησε στην άκρη για να αφηγηθεί την ιστορία των φυλετικών διακρίσεων στο Νότο μέσα από τα μάτια ενός παιδιού.

Για πολλά χρόνια η Λι έζησε ήσυχα μεταξύ της Νέας Υόρκης και του Μονρόεβιλ -- όπου συγκατοικούσε με την αδελφή της, τη δικηγόρο Άλις Λι-- αποφεύγοντας να δίνει συνεντεύξεις. Σε μεγάλη ηλικία υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και, με μειωμένη πλέον όραση και ακοή, έμεινε τα τελευταία χρόνια της ζωής της σε έναν οίκο ευγηρίας στη γενέτειρά της.

Η διανοητική κατάστασή της αμφιβητήθηκε από ορισμένους όταν ανακοινώθηκε πέρσι ότι σκόπευε να εκδώσει ένα δεύτερο μυθιστόρημα. Κάποιοι φίλοι της μάλιστα υποστήριξαν ότι μετά τον θάνατο της αδελφής της, της Άλις, η οποία χειριζόταν τις υποθέσεις της, η Χάρπερ παραπλανήθηκε από μια άλλη δικηγόρο, την Τόνια Κάρτερ, για να δώσει την έγκρισή της για την έκδοση.

Η Κάρτερ είχε δηλώσει ότι εντόπισε τυχαία το χειρόγραφο του "Φύλακα" το 2014, ενώ ασχολιόταν με νομικές υποθέσεις της Λι. Οι πολιτειακές αρχές της Αλαμπάμας διεξήγαγαν έρευνα για την υπόθεση και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε εξαναγκασμός από την δικηγόρο σε βάρος της Χάρπερ Λι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER