Δευτέρα, 04 Απριλίου 2016 13:42

"Panama Papers": Σε αναβρασμό όλη η διεθνής οικονομική και πολιτική κοινότητα

Γράφτηκε από την

Σε αναβρασμό βρίσκεται από την Κυριακή 3 Απριλίου όλη η διεθνής οικονομική και πολιτική κοινότητα, έπειτα από τις αποκαλύψεις σχετικά με τα επιλεγόμενα Panama Papers, που είδαν το φως της δημοσιότητας χάρις στην προσπάθεια ενός εκτεταμένου δικτύου μέσων ενημέρωσης σε όλον τον κόσμο, κι αφορούν τις παράνομες συναλλαγές και τη φοροδιαφυγή μεγάλων εταιρειών, αλλά και μεγαλοσχημόνων πολιτικών μέσα από την εμπλεκόμενη off shore εταιρεία του δικηγορικού γραφείου Μόσακ Φονσέκα στον Παναμά.

Ολάντ: "Καλά νέα η αποκάλυψη των Panama Papers, θα χτυπηθεί η φοροδιαφυγή"

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι οι αποκαλύψεις για φοροδιαφυγή μέσω εταιρειών offshore, που οφείλονται στη δημοσιογραφική έρευνα και προέκυψαν από τα αποκαλούμενα πλέον "έγγραφα του Παναμά" (Panama Papers), είναι μια καλή είδηση που θα βοηθήσει να ενισχυθούν τα φορολογικά έσοδα.

"Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα διενεργηθούν έρευνες βάσει των πληροφοριών που έρχονται στο φως, θα ανοιχθούν υποθέσεις και θα γίνουν δίκες", δήλωσε ο Ολάντ στο περιθώριο επίσκεψής του σε μια εταιρεία σε προάστιο του Παρισιού. "Αυτές οι αποκαλύψεις είναι καλή είδηση επειδή θα αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα απ' αυτούς που διαπράττουν απάτες".

Ο Ολάντ ευχαρίστησε γι' αυτό τους καταμηνυτές ατασθαλιών οι οποίοι προέβησαν σ' αυτές τις αποκαλύψεις.

Η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε αντίγραφο των δεδομένων που έχουν διαρρεύσει και λέει ότι θα ενεργήσει με ταχύτητα

Η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα ένα αντίγραφο των δεδομένων που έχουν διαρρεύσει σχετικά με πελάτες μιας δικηγορικής εταιρείας με έδρα τον Παναμά ώστε να μπορέσει να εξετάσει τις πληροφορίες και να αναλάβει δράση σχετικά με οποιαδήποτε ενδεχόμενη υπόθεση φοροδιαφυγής.

Η διαρροή, χάρη στην οποία έχουν αποκαλυφθεί οι λεπτομέρειες για εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες της νομικής εταιρείας Mossack Fonseca, θα μπορούσε ενδεχομένως να φέρει σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος έχει καταφερθεί εναντίον της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

Ο εκλιπών πατέρας του, ο Ίαν Κάμερον, αναφέρεται στα περισσότερα από 11,5 εκατ. έγγραφα που προέρχονται από τους φακέλλους, μαζί με μερικά μέλη του Συντηρητικού Κόμματός του στην άνω βουλή του κοινοβουλίου, πρώην βουλευτές των Συντηρητικών και δωρητές του κόμματος, αναφέρουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Το γραφείο του Κάμερον αρνήθηκε να σχολιάσει.

Εκκλήσεις για την παραίτηση του πρωθυπουργού. Πρόταση μομφής θα καταθέσει η αντιπολίτευση

Η πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας Γιοχάνα Σιγκούρνταντοτιρ κάλεσε τον σημερινό πρωθυπουργό και διάδοχό της να παραιτηθεί έπειτα από την εμφάνιση του ονόματός του στη διεθνή έρευνα για τις δραστηριότητες των offshore, το ξέπλυμα χρήματος και τη φοροδιαφυγή.

«Ο πρωθυπουργός Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκουνλάουγκσον οφείλει να παραιτηθεί αμέσως...οι άνθρωποι δεν πρέπει να έχουν έναν πρωθυπουργό για τον οποίο ντρέπονται...Ο πρωθυπουργός έδειξε τις διαθέσεις του απέναντι στο ισλανδικό νόμισμα και στην ισλανδική οικονομία τοποθετώντας τα χρήματά του σε φορολογικό παράδεισο. Ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται να καταλαβαίνει τι σημαίνει ηθική», έγραψε στο Facebook η τέως πρωθυπουργός, η οποία ετέθη επικεφαλής της κυβέρνησης της Ισλανδίας το 2009 κατά την κορύφωση της οικονομικής κρίσης και χαίρει εκτίμησης για την ακεραιότητά της.

Σύμφωνα με τα αρχεία που αποκαλύφθηκαν από το International Consortium of Investagation Journalists (ICIJ), ο ισλανδός πρωθυπουργός ίδρυσε μαζί με τη σύζυγό του εταιρεία στις βρετανικές Παρθένες Νήσους για να κρύψει εκεί εκατομμύρια δολάρια.

Η παγκόσμια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από 107 εφημερίδες και δημοσιογραφικούς οργανισμούς με τον συντονισμό του ICIJ επί 11,5 εκατομμυρίων αρχείων της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca που διέρρευσαν αρχικά προς την εφημερίδα Suddeutsche Zeitung του Μονάχου αποκάλυψε δεκάδες ονόματα ηγετών, πολιτικών προσωπικοτήτων και εκατομμυριούχων, αστέρων των αθλητισμού, διασημοτήτων, εγκληματικών δικτύων και προσώπων που τελούν υπό το κράτος διεθνών κυρώσεων.

Ο Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκουνλάουγκσον εξελέγη το 2013 υποσχόμενος να απομακρυνθεί από τις πρακτικές που οδήγησαν την Ισλανδία σε διαδοχικές χρηματοπιστωτικές κρίσεις και έκτοτε έχει ορκισθεί πίστη στην ισλανδική κορώνα.

Η Ισλανδία, η οποία έγινε η πρώτη χώρα της δυτικής Ευρώπης που ζήτησε τη συνδρομή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έχει αρχίσει να απαλλάσσεται από τα ίχνη της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Οι αποκαλύψεις συγκλονίζουν τη μικρή χώρα που έχει σημαδευτεί από τις χρηματοπιστωτικές υπερβάσεις κατά τη δεκαετία του 2000 και περισσότεροι από 16.000 πολίτες έχουν υπογράψει έκκληση για την παραίτηση του πρωθυπουργού, ενώ η αντιπολίτευση καταθέτει πρόταση μομφής στο κοινοβούλιο εντός της εβδομάδας.

Σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Ruv, η συνταγματική επιτροπή του ισλανδικού κοινοβουλίου θα συνέλθει εντός της εβδομάδας για να εξετάσει το θέμα.

Οι Φορολογικές Αρχές της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας ερευνούν κατοίκους των χωρών τους που εμπλέκονται στα «Panama Papers»

Οι φορολογικές Αρχές της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας προχώρησαν σε έρευνες για πιθανή φοροδιαφυγή κατοίκων τους, τα ονόματα των οποίων βρέθηκαν στις διαρροές πελατών δικηγορικής εταιρείας του Παναμά. Οι διαρροές περιλαμβάνουν περισσότερα από 11,5 εκατομμύρια έγγραφα από τα αρχεία της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca, με έδρα τον φορολογικό παράδεισο του Παναμά, τα οποία αποκαλύπτoυν αναλυτικά στοιχεία για εκατοντάδες χιλιάδες πελατών από πολλές χώρες. Τα «Panama Papers" αφορούν μία περίοδο άνω των 40 ετών, από το 1977 έως τον περασμένο Δεκέμβριο, και φέρονται να δείχνουν ότι κάποιες εταιρείες, με έδρα σε φορολογικούς παραδείσους, χρησιμοποιούνταν πιθανόν για ξέπλυμα χρήματος, για συμφωνίες για εξοπλισμούς και ναρκωτικά καθώς και για φοροδιαφυγή.

Η Φορολογική Υπηρεσία της Αυστραλίας (Australian Tax Office, ATO) ανακοίνωσε σήμερα ότι ερευνά πάνω από 800 πλούσιους πελάτες της Mossack Fonseca . «Επί του παρόντος, έχουμε αναγνωρίσει περισσότερους από 800 φορολογούμενους και έχουμε συσχετίσει 120 από αυτούς με μία βοηθητική εταιρεία παροχής υπηρεσιών (για τη σύσταση) offshore στο Χονγκ Κονγκ», αναφέρεται σε δήλωση της ATO στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Ο επικεφαλής της Mossack Fonseca αρνήθηκε ότι έχει κάνει κάτι επιλήψιμο, αλλά παραδέχθηκε ότι η εταιρεία του υπέστη μία επιτυχή, αλλά «περιορισμένη», παραβίαση της βάσης δεδομένων της. Ο διευθυντής της εταιρείας, Ραμόν Φονσέκα, που διετέλεσε έως τον Μάρτιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Παναμά, περιέγραψε την παραβίαση και τη διαρροή ως «μία διεθνή εκστρατεία κατά των προσωπικών δεδομένων». Σε τηλεφωνική συνέντευξη που είχε με το Ρόιτερς, ο Φονσέκα δήλωσε ότι η εταιρεία του, η οποία ειδικεύεται στη σύσταση εταιρειών offshore, είχε ιδρύσει περισσότερες από 240.000 τέτοιες εταιρείες και σημείωσε ότι στη «συντριπτική πλειοψηφία» τους είχαν χρησιμοποιηθεί για «νόμιμους σκοπούς».

Ο Αναπληρωτής Διοικητής της ATO Μάικλ Κράνστον δήλωσε ότι η υπηρεσία του συνεργάζεται με την αστυνομία, την Επιτροπή κατά του Εγκλήματος και την Αρχή κατά του ξεπλύματος χρήματος της Αυστραλίας για να διασταυρώσει περαιτέρω τα στοιχεία των εγγράφων. «Ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αναφερθούν στην ομάδα για σοβαρά οικονομικά εγκλήματα», ανέφερε ο Κράνστον σε δήλωσή του.

Στα 800 άτομα, που ερευνούνται από την ATO, περιλαμβάνονται κάποιοι φορολογούμενοι, που είχαν εξετασθεί προηγουμένως, και άλλοι, που είχαν κάνει μόνοι τους δήλωση στη Φορολογική Υπηρεσία με βάση μία σχετική κυβερνητική πρόταση για οικειοθελή αποκάλυψη. Η πρόταση αυτή επέτρεπε στους πολίτες να παρουσιασθούν, αποφεύγοντας μεγάλα πρόστιμα και ποινικές κατηγορίες, και δεν ισχύει πλέον. Η ATO, ωστόσο, ανέφερε ότι μεταξύ των προσώπων που ερευνώνται, περιλαμβάνεται και ένας μεγάλος αριθμός φορολογούμενων που δεν είχαν παρουσιασθεί στη φορολογική υπηρεσία.

Η Φορολογική Υπηρεσία της Νέας Ζηλανδίας δήλωσε ότι «συνεργάζεται στενά» με τους εταίρους της στο πλαίσιο μίας φορολογικής συμφωνίας, για να αποκτήσει αναλυτικά στοιχεία για τους κατοίκους της χώρας που μπορεί να εμπλέκονται σε ρυθμίσεις με τη μεσολάβηση της Mossack Fonseca . Ο διευθυντής στρατηγικής της Υπηρεσίας για τα διεθνή έσοδα Τζον Νας δήλωσε στο Ρόιτερς ότι υπάρχει «ένα ενεργό πρόγραμμα συμμόρφωσης που εστιάζει σε όσους έχουν εμπλακεί σε καταχρηστικές ρύθμισες οffshore εταιρειών και δεν εκπληρούν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους».

Δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα στοιχεία που διέρρευσαν δείχνουν μία διασύνδεση μεταξύ μέλους της Επιτροπής Ηθικής της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου FIFA και Ουρουγουανού παράγοντα του ποδοσφαίρου, ο οποίος συνελήφθη πέρυσι στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας των ΗΠΑ για τη διαφθορά στο άθλημα. Η Επιτροπή Ηθικής της FIFA ανέφερε σε ανακοίνωσή της χθες ότι το Χουάν Πέντρο Νταμιάνι, μέλος της επιτροπής κρίσεων, ερευνήθηκε για πιθανή επιχειρηματική σχέση του με τον Ουρουγουανό συνάδελφό του Γιουτζένιο Φιγκερέντο, που ήταν ένας από τους αξιωματούχους του ποδοσφαίρου που συνελήφθη πέρυσι στη Ζυρίχη. Ο Νταμιάνι δήλωσε στο Ρόιτερς ότι διέκοψε τις σχέσεις του με τον Φιγκερέντο, όταν ο τελευταίος κατηγορήθηκε για διαφθορά.

Ουκρανία: Το Ριζοσπαστικό Κόμμα ζητεί τη διενέργεια έρευνας στη Βουλή για την παραπομπή του προέδρου Ποροσένκο

Ο επικεφαλής του ουκρανικού λαϊκιστικού Ριζοσπαστικού Κόμματος δήλωσε σήμερα πως το κοινοβούλιο θα πρέπει να ξεκινήσει έρευνα για την παραπομπή του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο σχετικά με τις πληροφορίες ότι χρησιμοποίησε έναν λογαριασμό σε εταιρία offshore για να αποφύγει τη φορολόγησή του.

"Είναι ο ύψιστος κυνισμός να ιδρύεις εξωχώριες εταιρίες σε μια στιγμή κατά την οποία εκατοντάδες στρατιώτες μας σκοτώνονται", έγραψε ο ηγέτης του κόμματος Όλεχ Λιάσκο σε ανάρτησή του στο Facebook, αναφερόμενος στον πόλεμο της Ουκρανίας με τους φιλο-ρώσους αυτονομιστές.

Η σουηδική Αρχή Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας διενεργεί έρευνα για την τράπεζα Nordea 

Η σουηδική Αρχή Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας (FSA) ήρθε σε επαφή με τις αρχές στο Λουξεμβούργο ζητώντας πληροφορίες σχετικά με κατηγορίες ότι ο τραπεζικός όμιλος Nordea βοήθησε κάποιους πελάτες για να συστήσουν λογαριασμούς σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους.

Οι πληροφορίες για την Nordea περιλαμβάνονταν στη διαρροή περισσοτέρων των 11,5 εκατ. εγγράφων από τα αρχεία της δικηγορικής εταιρίας Mossack Fonseca, που εδρεύει στον Παναμά.

«Αντιμετωπίζουμε το θέμα με μεγάλη σοβαρότητα» δήλωσε ο Κρίστερ Φούρουστεντ, επικεφαλής του τμήματος της FSA που έχει την εποπτεία των μεγάλων σουηδικών τραπεζών.

Τον Μάιο του 2015 επιβλήθηκε στη Nordea πρόστιμο ύψους 50 εκατ. κορωνών για ανεπάρκειες σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Νορβηγία: Η ρυθμιστική αρχή λέει πως οι αποκαλύψεις για την τράπεζα DNB θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη

Αποκαλύψεις ότι η κορυφαία νορβηγική τράπεζα DNB βοήθησε πελάτες της να ιδρύσουν εταιρείες offshore στις Σεϋχέλλες θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό κλάδο, ανακοίνωσε σήμερα η Αρχή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας της Νορβηγίας (FSA).

Οι δραστηριότητες της DNB δημοσιοποιήθηκαν πρώτα από την εφημερίδα Aftenposten, η οποία επικαλείται έγγραφα που διέρρευσαν από τη νομική εταιρεία Mossack Fonseca που έχει την έδρα της στον Παναμά.

"Διευθετήσεις με πελάτες, όπως αυτές που έχουν προκύψει τώρα, μπορεί να συμβάλλουν στην εξασθένηση της εμπιστοσύνης στις ενεχόμενες τράπεζες και στη χρηματοπιστωτική βιομηχανία γενικά", αναφέρει σε δήλωσή του ο επικεφαλής της FSA Μόρτεν Μπάλτζερσεν.

Η ρυθμιστική αρχή θα ζητήσει εξηγήσεις από τα διοικητικά συμβούλια των ενεχόμενων τραπεζών, πρόσθεσε.

Οι ρυθμιστικές αρχές της Αυστρίας διενεργούν έρευνα σε δύο τράπεζες 

Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Αυστρίας για τις χρηματοπιστωτικές αγορές FMA διενεργεί έρευνα για το κατά πόσο οι τράπεζες Raiffeisen Bank International και Hypo Landesbank Vorarlberg ακολούθησαν τους κανόνες κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, καθώς τα δύο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατονομάστηκαν στα αρχεία που διέρρευσαν για τις δραστηριότητες των offshore εταιριών.

Εκπρόσωπος της FMA δήλωσε σήμερα ότι εξετάζεται κατά πόσο τηρήθηκαν οι διαδικασίες όπως οι έλεγχοι για την φύση των συναλλαγών και τα ατόμα που εμπλέκονται σε αυτές. Εάν κριθεί απαραίτητο, οι υποθέσεις αυτές μπορούν να παραπεμφθούν στις αρμόδιες διωκτικές αρχές, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Εμπλέκεται επιχειρηματίας του περιβάλλοντος του προέδρου του Μεξικού Πένια Νιέτο

Επιχειρηματίας προσκείμενος στην κυβέρνηση του Μεξικού, ο οποίος έχει εμπλακεί στην πώληση ιδιοκτησίας της πρώτης κυρίας της χώρας, έχει μεταφέρει κεφάλαια ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε υπεράκτιες εταιρείες με τη βοήθεια της παναμαϊκής δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Aristegui Noticias που είχε πρόσβαση στα αρχεία «Panama Papers».

Ο Χουάν Αρμάντο Χινοχόσα Καντού, ιδιοκτήτης του ομίλου Higa και επιχειρηματίας που πρόσκειται στην κυβέρνηση του Ενρίκε Πένια Νιέτο, έχει τοποθετήσει την περιουσία του σε φορολογικούς παραδείσους, όπως μαρτυρά ένα κύκλωμα που ξεκινά από το Μεξικό και φθάνει μέχρι τη Νέα Ζηλανδία , σύμφωνα με την έρευνα που έγινε από 107 μέσα ενημέρωσης και δημοσιογραφικούς οργανισμούς επί 11,5 εκατομμυρίων αρχείων που προέρχονται από την εταιρεία Mossack Fonseca, που αποκαλύπτουν την τοποθέτηση περιουσιακών στοιχείων 140 πολιτικών και άλλων διεθνών προσωπικοτήτων σε φορολογικούς παραδείσους.

«Τα χρήματα κυκλοφόρησαν διά τραπεζικών μεταβιβάσεων μέσω εικονικών εταιρειών που δημιούργησε η Mossack Fonseca, στο όνομα της μητέρας και της πεθεράς του επιχειρηματία», σύμφωνα με το δημοσίευμα, που αποκάλυψε από το 2014 το σκάνδαλο «του Λευκού Οίκου», όπως ονομάζεται η ιδιοκτησία της πρώτης κυρίας του Μεξικού.

Η σύζυγος του προέδρου Ανχέλικα Ριβέρα, είχε αγοράσει μία ιδιοκτησία έναντι περισσότερων των τριών εκατομμυρίων δολαρίων από τον Χουάν Αρμάντο Χινοχόσα Καντού, πριν από την εκλογή του Πένια Νιέτο τον Ιούλιο 2012.

Σύμφωνα με τα αρχεία της Mossack Fonseca που αποκαλύφθηκαν χθες, ο Χινοχόσα δημιούργησε πέντε εταιρείες στο όνομα της μητέρας του, έναν μήνα μετά την έναρξη έρευνας για σύγκρουση συμφερόντων για την περίπτωση του Λευκού Οίκου.

Μεταξύ των ονομάτων που αποκαλύπτονται από τα Panama Papers, περιλαμβάνονται ονόματα ενός στελέχους της δημόσιας πετρελαϊκής εταιρείας του Μεξικού Petroleos Mexicanos (Pemax), πολιτικοί, μία δημοφιλής ηθοποιός, έμποροι ναρκωτικών όπως ο διαβόητος Ραφαέλ Κάρο Κιντέρο και μέλη του καρτέλ Jalisco Νέα Γενιά σύμφωνα με το περιοδικό Proceso.

Το περιοδικό αποκαλύπτει επίσης τις τράπεζες του Μεξικού Santander Private Banking, HSBC Private Banking, Credit Suisse First Boston και Merill Lynch μεταξύ των τραπεζικών ιδρυμάτων που εμπλέκονται στην απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων σε φορολογικούς παραδείσους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ