Σάββατο, 28 Μαϊος 2016 20:20

Ένα κυλινδρικό γυάλινο σπίτι γύρω από ένα δέντρο (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
Ένα κυλινδρικό γυάλινο σπίτι γύρω από ένα δέντρο (φωτογραφίες)

Εντυπωσιακή ήταν η απάντηση του Καζάκου αρχιτέκτονα Αϊμπέκ Αλμάσοφ στην απορία «κι αν σταματούσαμε να κόβουμε τα δέντρα κι αντί γι' αυτό χτίζαμε σπίτια γύρω τους;»

Οι περισσότεροι από μας θα θεωρούσαν ότι αυτό σημαίνει να χτίζουμε σπίτια ανάμεσα στα δέντρα, αφήνοντας τη φύση άθικτη. Η λύση του αρχιτέκτονα από το Καζακστάν είναι ένα βήμα πιο πέρα.

Tree in House by Aibek Almassov

«Πριν δυο χρόνια, σχεδίασα αυτό το σπίτι, το οποίο είναι αβλαβές και όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φύση. Σέβομαι τη φύση, μας τρέφει κι εμείς την καταστρέφουμε. Αναζητούσα μια λύση που θα συντελούσε μελλοντικά στο να αποφύγουμε την καταστροφή των δασών, θέλουμε να ζήσουμε αρμονικά μαζί τους. Έτσι δημιούργησα ένα γυάλινο κυλινδρικό σπίτι γύρω από ένα δέντρο» δήλωσε ο Αϊμπέκ Αλμάσοφ στο Bored Panda.

Το όνειρο του αρχιτέκτονα από το γραφείο A. Masow Architects έμοιαζε να οδηγείται προς ναυάγιο, καθώς οι επενδυτές που είχαν εκδηλώσει αρχικά ενδιαφέρον, το απέσυραν. Για καλή όμως τύχη του Αλμάσοφ (αλλά και δική μας) ενδιαφέρεται κατασκευαστής υάλινων πινάκων και πινάκων φωτοβολταϊκών συστοιχιών. Και το σχέδιο θα υλοποιηθεί.

Tree in House by Aibek Almassov

«Στ' αλήθεια, δεν είναι τόσο δύσκολο να κατασκευαστεί, το πρόβλημα ήταν να βρεθεί ένας επενδυτής» εξομολογείται ο αρχιτέκτονας.

«Ο βασικός στόχος αυτού του πρότζεκτ είναι να προσφέρει εναλλακτική στη φασαρία της ζωής στην πόλη. Θέλουμε να συνδυάσουμε τις δυνατότητες του σύγχρονου βιομηχανικού ντιζάιν με τον φυσικό πλούτο και ομορφιά» τονίζει. «Και, το πιο σημαντικό, δεν βλάπτει το περιβάλλον.Αυτή είναι η ευκαιρία να δραπετεύσει κανείς από τα αποπνικτικά τσιμεντένια κουτιά και να νοιώσει ένα με τη φύση».

Tree in House by Aibek Almassov

Οι τοίχοι με εφαρμοσμένους υαλοπίνακες και η οροφή αποκαλύπτουν τέσσερα δακτυλιδόσχημα πατώματα καθώς και μια σπειροειδή λευκή σκάλα που τυλίγεται γύρω από τον κορμό του δέντρου.

«Το να ανεβαίνεις τη σκάλα αυτού του ασυνήθιστου σπιτιού μπορεί να συγκριθεί με τα στάδια πνευματικής κάθαρσης, διαφώτισης, εναρμόνισης με το περιβάλλον» επισημαίνει ο ευφάνταστος Καζάκος αρχιτέκτονας.

Tree in House by Aibek Almassov

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER