Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017 19:14

Έλλειψη ενημέρωσης για την πρόληψη και τη διαφύλαξη της σεξουαλικής υγείας

Γράφτηκε από την
Έλλειψη ενημέρωσης για την πρόληψη και τη διαφύλαξη της σεξουαλικής υγείας

Περίπου το 23% των οροθετικών ατόμων και το 80% των ασθενών με ηπατίτιδα C στην Ελλάδα δε γνωρίζει την κατάσταση της υγείας του, ενώ σημαντική αύξηση καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στη συχνότητα των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, σύμφωνα με το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας "Θετική Φωνή", με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού στις 13 Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος, η αυξητική τάση οφείλεται κυρίως στην έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με τη σύφιλη, τη γονόρροια, τα χλαμύδια, τον έρπη των γεννητικών οργάνων και τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), καθώς και με τις μεθόδους πρόληψης.

Ο Σύλλογος «Θετική Φωνή» τονίζει επίσης, ότι η Ελλάδα παραμένει ένα από τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει συμπεριλάβει τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ως υποχρεωτικό μάθημα στο εκπαιδευτικό σύστημα. «Ως αποτέλεσμα οι νέοι και οι νέες ενημερώνονται σχεδόν αποκλειστικά από το διαδίκτυο και τους φίλους τους, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν ανοιχτά τα θέματα που τους απασχολούν με τους γονείς ή τους καθηγητές τους. Λόγω της ελλιπούς ενημέρωσης, η πλειονότητα αγνοεί βασικές πληροφορίες σχετικά με την πρόληψη και τη διαφύλαξη της σεξουαλικής υγείας».

Τα στοιχεία που προκύπτουν από έρευνες είναι «αποκαρδιωτικά» και δείχνουν τις συνέπειες από την έλλειψη ενημέρωσης στην Ελλάδα. «Η χώρα μας κατέχει μια θλιβερή πρωτιά, καθώς κατακτά την κορυφή της λίστας με τις διακοπές κυήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το 22% των Ελληνίδων δηλώνουν ότι έχουν κάνει τουλάχιστον μία έκτρωση, ενώ επίσης είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι σχεδόν οι μισές από αυτές, και συγκεκριμένα το 10% του συνόλου, είναι έφηβες».

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού, τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης «Checkpoint» επαναφέρουν στο δημόσιο διάλογο το πάγιο αίτημα για τη μείωση του Φ.Π.Α. στα προφυλακτικά, που αποτελούν το σημαντικότερο εργαλείο μείωσης του ρίσκου έκθεσης σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. «Η πρωτοβουλία αυτή θα διευκόλυνε την πρόσβαση του κοινού και ειδικά των νέων αγοριών και κοριτσιών στα προφυλακτικά, μειώνοντας το τελικό κόστος τους, ενώ παράλληλα θα υπηρετούσε και ένα συμβολικό σκοπό, καθώς δε νοείται κράτος πρόνοιας που εξισώνει μέσω των φορολογικών συντελεστών το προφυλακτικό με καταναλωτικά αγαθά πολυτελείας».

Τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης «Checkpoint» και το AHF (οργανισμός για τη φροντίδα υγείας ΑIDS) Europe έχουν διανείμει την τελευταία τετραετία πάνω από 3.500.000 δωρεάν προφυλακτικά στο γενικό πληθυσμό και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στην Ελλάδα, ενώ αναπτύσσουν υπηρεσίες συμβουλευτικής και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για θέματα σεξουαλικής αγωγής και υγείας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER