Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017 21:45

Με εξειδικευμένες προτάσεις εμπλουτίσθηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Υγεία

Γράφτηκε από την

Συγκεκριμένα σημεία που θα συμπεριληφθούν στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Υγεία κατά τα έτη 2017-2021, πρότειναν οι επτά ομάδες εργασίας που συμμετείχαν στη διημερίδα πολιτικού διαλόγου για τις πολιτικές δημόσιας υγείας.

Όπως είπε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος -συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της διημερίδας που συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Υγείας και το ευρωπαϊκό γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)- «αν πράγματι επιθυμούμε αποτελεσματικές πολιτικές δημόσιας υγείας, η καθολική πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας και η συμπερίληψη όλων ανεξαιρέτως των ομάδων του πληθυσμού στις πολιτικές πρόληψης και αγωγής υγείας είναι απαραίτητη».

Σχετικά με το προσφυγικό, τόνισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη έμπρακτης επίδειξης αλληλεγγύης των Ευρωπαίων εταίρων στην οικονομική κάλυψη της έγκαιρης διάγνωσης και αγωγής για τον HIV και την Ηπατίτιδα C για όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες που το έχουν ανάγκη. Πρόσθεσε ότι για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της καθολικής εκστρατείας εμβολιασμού των παιδιών των προσφύγων και μεταναστών απαιτείται η συνεισφορά των εταίρων και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην προμήθεια του εμβολίου IPV, για το οποίο υπάρχει έλλειψη στην παγκόσμια αγορά.

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας τόνισε ότι για να επιτευχθεί πραγματική βελτίωση στο χώρο της υγείας και να ευημερήσει ο πληθυσμός -χωρίς αποκλεισμούς- σε συνθήκες παρατεινόμενης οικονομικής κρίσης και πολιτικών λιτότητας, «θα πρέπει η διακυβέρνηση της χώρας και η ηγεσία για την υγεία να λειτουργήσει συμμετοχικά και συνεκτικά». «Η δέσμευση, διά του πρωθυπουργού, στην προτεραιότητα των πολιτικών δημόσιας υγείας αποτελεί εγγύηση για δέσμευση και συνεργασία όλης της κυβέρνησης στον τομέα αυτό», σημείωσε.

Η χάραξη εμπεριστατωμένης και αξιόπιστης πολιτικής για την Υγεία, που θα καθοδηγείται και θα βασίζεται σε τεκμηριωμένες (evidence-based) πρακτικές, είναι πιο επιτακτική από ποτέ, είπε ο κ. Μπασκόζος και επισήμανε ότι σήμερα τα επιστημονικά εργαλεία και οι μέθοδοι τεκμηρίωσης υπάρχουν.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές καλούνται να εξορθολογήσουν τις δαπάνες υγείας, ενώ στη δεδομένη χρονική συγκυρία, είναι επιτακτικό να εφαρμοστούν μέτρα για την ενίσχυση του ποσοστού των δημόσιων δαπανών για την υγεία». Επίσης, τόνισε πως απαιτείται αποτελεσματική αξιοποίηση όλων των δαπανών δημόσιας υγείας σ’ όλους τους τομείς της γενικής κυβέρνησης και η βέλτιστη ανακατανομή των σπάνιων υγειονομικών πόρων για την επίτευξη της αποδοτικότητας του συστήματος υγείας.

Τέλος, εκτίμησε ότι οι πολιτικές δημόσιας υγείας, σε συνδυασμό με ένα ολοκληρωμένο δημόσιο δίκτυο υπηρεσιών και με μια υψηλού επιπέδου νοσοκομειακή περίθαλψη, είναι η εγγύηση ενός ανθρωποκεντρικού και αποτελεσματικού συστήματος υγείας που δικαιούται κάθε άνθρωπος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ