Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017 19:54

Ποιο είναι το προϊόν που προστατεύει ταυτόχρονα δέρμα, δόντια και αρθρώσεις;

Γράφτηκε από την

 

Το ελαιόλαδο αποτελεί το βασικότερο και ίσως το πιο πολύτιμο συστατικό στη μεσογειακή κουζίνα.

Φαίνεται μάλιστα ότι επιστημονικές μελέτες παγκόσμιου ενδιαφέροντος έχουν εστιάσει στο να αποδείξουν ότι τα άτομα που καταναλώνουν ελαιόλαδο τείνουν να έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, αφού μειώνεται η πιθανότητα καρδιαγγειακών παθήσεων και παθήσεων που σχετίζονται με τη λειτουργία των αγγείων. 

Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, δηλαδή σε υγιές λίπος, το οποίο εξασφαλίζει την ενέργεια που απαιτείται. Η Καλαμάτα είναι γνωστή για το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά ελαιόλαδο που διαθέτει. 

Το ελαιόλαδο μπορείς να το καταναλώσεις είτε ωμό ως συστατικό της σαλάτας και των λαχανικών είτε μαγειρεμένο. Εξίσου σημαντική είναι και η κατανάλωση της ελιάς, καθώς εξασφαλίζει πολλαπλά οφέλη για την υγεία του οργανισμού.

Τι προλαμβάνει η κατανάλωση ελαιόλαδου;

Η κατανάλωση ελαιόλαδου έχει συνδεθεί με την πρόληψη και τον περιορισμό εμφάνισης ασθενειών όπως:

  • Καρκίνο
  • Γήρανση
  • Καρδιαγγειακές νόσους
  • Προβλήματα στα αγγεία
  • Προβλήματα στις αρθρώσεις
Ποιες είναι οι ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου;

Το ελαιόλαδο έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο. Συνοδεύεται από αρκετές θερμίδες, γι’ αυτό προτείνεται να καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες. Το λάδι περιέχει:

  • Αντιοξειδωτικά
  • Λιπαρά οξέα
  • Νάτριο
  • Κάλιο
  • Πολυφαινόλες
  • Βιταμίνες Α, D, Κ, Ε
  • Χλωροφύλλη (βοηθά στην επούλωση πληγών, στον περιορισμό κηλίδων, πανάδων, σημαδιών ακμής)

Η δράση του είναι πολυεπίπεδη και τείνει να επηρεάζει πολλά σημεία του σώματος που είναι πιο ευαίσθητα. 

Ο κ. Σωφρονάς Δημήτριος, Δερματολόγος και συνεργάτης του doctoranytime μας εξηγεί πώς βελτιώνει τα μαλλιά και τα νύχια η κατανάλωσή του. «Το ελαιόλαδο ενυδατώνει την τρίχα από τη ρίζα της και έχει την ιδιότητα να απομακρύνει τη θαμπάδα αλλά και τη λιπαρότητα. Έτσι, η χρήση του τείνει να κάνει τα μαλλιά να δείχνουν πιο λαμπερά και δυνατά». Την ίδια αποτελεσματικότητα φαίνεται να έχει και στην υγεία των νυχιών. «Το ελαιόλαδο δυναμώνει τα νύχια και τα κάνει λιγότερο εύθραυστα. Τονώνει το χρώμα τους, ενώ ενισχύει την υγεία τους και τα λειαίνει».

Εξίσου σημαντική είναι η δράση του ελαιόλαδου και στην υγεία των δοντιών. Με τη μέθοδο της ελαιοθεραπείας είναι δυνατό να μειωθεί η αιμορραγία των ούλων, ενώ τα δόντια λευκαίνουν. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι πρέπει μαζί με τα δόντια να βουρτσίζουμε και τη γλώσσα μας. Αν παρά την ελαιοθεραπεία εξακολουθείς να εμφανίζεις αιμορραγία των ούλων, τότε σίγουρα πρέπει να επισκεφθείς έναν οδοντίατρο, για να ελέγξεις αν υπάρχει κάποιο νόσημα των ούλων που χρήζει θεραπείας. Η κα. Κουργιαμπλά Αθανασία, Οδοντίατρος και συνεργάτιδα του doctoranytime μάς αναλύει ποια είναι τα πιθανά αίτια της αιμορραγίας των ούλων. «Η φλεγμονή των ούλων οφείλεται κατά κύριο λόγο στην παρουσία μικροβιακής πλάκας επάνω στα δόντια, τα οποία καθαρίζονται ελλιπώς. Κύριος τρόπος εκδήλωσης της φλεγμονής αυτής από τα ούλα είναι η αιμορραγία, ενώ συνυπάρχουν οίδημα, λεία υφή και έντονα ερυθρό χρώμα. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί ακόμα παράγοντες που δύναται να προκαλέσουν αιμορραγία από τα ούλα.

Ενδεικτικά κάποιοι από αυτούς είναι:

  • η τραυματική τεχνική βουρτσίσματος
  • λήψη φαρμάκων (π.χ. αντιπηκτικά) 
  • ορμονικές διαταραχές (π.χ. εφηβεία, εγκυμοσύνη, σακχαρώδης διαβήτης)
  • κακή διατροφή (έλλειψη βιταμίνης C) 
  • στρες
  • κακότεχνες εμφράξεις/ συνωστισμοί δοντιών 

Όταν παρατηρείται έντονη και εμμένουσα αιμορραγία ούλων πρέπει να γίνεται οδοντιατρικός έλεγχος, ώστε να εντοπιστούν τα ακριβή αιτία και να καθοριστεί το ανάλογο σχέδιο θεραπείας, είτε μόνο από τον οδοντίατρο είτε σε συνεργασία με άλλες ιατρικές ειδικότητες όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο».

Η δράση του ελαιόλαδου στις αρθρώσεις

Η δράση του ελαιόλαδου δεν περιορίζεται εδώ. Το ήξερες ότι αν κάνεις μαλάξεις με ελαιόλαδο μπορείς να βελτιώσεις την υγεία των αρθρώσεων;

Η ορθοπαιδικός κα. Μιχαηλίδου- Χριστοπούλου Μελία, Ορθοπαιδικός και συνεργάτιδα του doctoranytime μας εξηγεί πώς οι μαλάξεις συμβάλλουν στην υγεία των αρθρώσεων και πώς η κατανάλωση λαδιού συμβάλλει στην πρόληψη παθήσεων των αρθρώσεων. 

«Μελέτες έχουν αποδείξει ότι το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, που περιέχει μια ουσία που αποκαλείται ολεοκανθάλη, συμβάλλει ως αντιφλεγμονώδες στην υγεία των αρθρώσεων και στην ανακούφιση από τον πόνο και τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Η ουσία αυτή ουσιαστικά λειτουργεί όπως και τα αντιφλεγμονώδη, αναστέλλοντας τη δράση των COX-1 και COX-2. Οι COX-1 και COX-2 αποτελούν προ-φλεγμονώδη ένζυμα και η ολεοκανθάλη επιδρά στο σχηματισμό τους όπως ακριβώς και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως είναι η ασπιρίνη και η ιμπουπροφαίνη. Παράλληλα, τα λιπαρά που περιέχονται στο ελαιόλαδο συμβάλλουν στην παραγωγή προστακυκλίνης στον οργανισμό, μία χημική ένωση που αποτελεί ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες στοιχείο και βοηθάει στην καταστολή της φλεγμονής στις αρθρώσεις. Τέλος, η ολεοκανθάλη έχει επίδραση και στην παραγωγή προσταγλανδίνης και στη δράση των μακροφάγων του οργανισμού, μειώνοντας έτσι τον αρθριτικό πόνο».