Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2017 19:40

Τι χρειάζεται να γνωρίζεις για την αιμοκάθαρση

Γράφτηκε από την
Τι χρειάζεται να γνωρίζεις για την αιμοκάθαρση

Kύκλος ειδικών σεμιναρίων στο ζήτημα της αιμοκάθαρσης διοργανώνεται από την Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία Νοσηλευτών με τη στήριξη του «Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center» (ΕΝΗC), υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, προσβλέποντας στην ενδυνάμωση των αιμοκαθαιρόμενων ασθενών και των οικογένειών τους μέσα από τη γνώση για τη συμμετοχική αντιμετώπιση των θεμάτων που καθορίζουν την καθημερινότητά τους.

Τα ειδικά σεμινάρια καλύπτουν έναν κύκλο πέντε μαθημάτων με θέμα «Τι χρειάζεται να γνωρίζεις για την αιμοκάθαρση». Όλα τα μαθήματα θα διεξαχθούν στο Αμφιθέατρο του «Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center» σε προκαθορισμένες ημερομηνίες και ώρες (με έναρξη την προσεχή Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 και ακολούθως μια Κυριακή κάθε μήνα μέχρι και τον προσεχή Απρίλιο) και θα καλύψουν τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:

1. Το αλφάβητο της αιμοκάθαρσης: Βασικές γνώσεις για τις μεθόδους αιμοκάθαρσης και την αγγειακή προσπέλαση

2. Τι τρώμε στην αιμοκάθαρση

3. Κατανοούμε τον εργαστηριακό έλεγχο και τα φάρμακά μας

4. Ποιότητα ζωής στην αιμοκάθαρση (γυμναστική, ταξίδια, διασκέδαση, σεξουαλικότητα)

5. Οξέα συμβάματα στην αιμοκάθαρση: Τι μπορεί να «πάει στραβά» σε μία συνεδρία αιμοκάθαρσης

Οι θεματικές ενότητες απευθύνονται, πρωτίστως, σε ασθενείς που βρίσκονται στην αιμοκάθαρση και στις οικογένειές τους, αλλά είναι ανοιχτές -με ελεύθερη είσοδο- σε κάθε ενδιαφερόμενο επαγγελματία στον χώρο της υγείας (ιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους κ.ά.). Η συνολική διάρκεια κάθε μαθήματος είναι δύο ώρες, ενώ η διάρκεια της κεντρικής εισήγησης δεν υπερβαίνει τα 20 λεπτά. Στον υπόλοιπο χρόνο κάθε ενότητας διεξάγεται διάλογος με ερωτήσεις και απαντήσεις επί του θέματος.

«Ένας σημαντικός τρόπος για να στηρίξεις και να ανακουφίσεις τους νεφροπαθείς είναι να τους ακούς. Να ακούς τα κάθε είδους προβλήματά τους. Να τους ακούς με σεβασμό, ευγένεια και αγάπη. Να διατηρείς την αξιοπρέπειά τους. Πριν μερικά χρόνια ένας νεφροπαθής, σπουδαίος στην επιστημονική δραστηριότητά του, μας έβαλε την ιδέα αυτών των σεμιναρίων. Σεμινάρια γίνονται ουκ ολίγα για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, αλλά για τους ίδιους τους ασθενείς όχι...» επισημαίνει ο διευθυντής του Νεφρολογικού Τμήματος και της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΕΝΗC, Σπύρος Μουτάφης, αναφερόμενος στους στόχους της πρωτοβουλίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER