Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2017 13:06

Εμφυτεύσιμα ακουστικά βαρηκοΐας τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Γράφτηκε από την
Εμφυτεύσιμα ακουστικά βαρηκοΐας τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Εμφυτεύσιμα ακουστικά βαρηκοΐας τοποθετήθηκαν, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε δύο ασθενείς στο Κέντρο Κοχλιακών Εμφυτεύσεων της Α΄ Ωτορινολαρυγγολογικής (ΩΡΛ) Πανεπιστημιακής Κλινικής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ με τη συνδρομή εξειδικευμένης ομάδας γιατρών από τη Γαλλία.

Τα ακουστικά αυτά ενδείκνυνται για άτομα με μέσου έως μεγάλου βαθμού νευροασθητήρια βαρηκοΐα, αλλά και με μικτού τύπου, όπου τα ακουστικά βαρηκοΐας δεν ωφελούν πια ή εμποδίζουν κάποιες σημαντικές δραστηριότητες της ζωής τους και εξασφαλίζουν φυσιολογική ακοή όλο το εικοσιτετράωρο, χωρίς να διατρέχουν οι βαρήκοοι τον κίνδυνο να τα χάσουν, να χαλάσουν από τη σκόνη και τον ιδρώτα ή να βραχούν.

Όπως εξηγεί ο διευθυντής της Α' ΩΡΛ Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, καθηγητής Ιωάννης Κωνσταντινίδης, τα εμφυτεύσιμα ακουστικά είναι 100% αθέατα, καθώς δεν έχουν εξωτερικό μέρος. Τοποθετούνται κάτω από το δέρμα με επέμβαση που διαρκεί περίπου 2,5 ώρες, η οποία γίνεται με γενική αναισθησία, και ο ασθενής πρέπει να νοσηλευτεί τέσσερις ημέρες, όσο δηλαδή και σε όλες τις ωτοχειρουργικές επεμβάσεις. Με αυτά τα ακουστικά οι βαρήκοοι μπορούν να ακούν φυσιολογικά κατά τη διάρκεια του ύπνου, γεγονός που δίνει ασφάλεια και αυτονομία από την άνετη χρήση απλού ξυπνητηριού, έως την επαγρύπνηση για το μωρό ή το παιδί, αλλά και στο μπάνιο, τη βροχή, τη χρήση κράνους, την ποδηλασία και τη μηχανή.

«Και τα δύο άτομα στα οποία τοποθετήθηκαν εμφυτεύσιμα ακουστικά πάσχουν από μεγάλου βαθμού βαρηκοΐα αμφοτερόπλευρα. Ο Στέφανος επιθυμεί να ακούσει φυσιολογικά, όλες τις ώρες της ημέρας και κατά τη διάρκεια του ύπνου, χωρίς περιορισμούς και σε όλες τις δραστηριότητες του. Ο Νίκος έχει ταλαιπωρηθεί χρόνια με αλλαγές ακουστικών βαρηκοΐας, με διορθωτικές επεμβάσεις στα αυτιά και επιθυμεί να δοθεί μια τελική λύση με φυσιολογική ακοή, σε όλες τις καταστάσεις» προσθέτει ο κ. Κωνσταντινίδης.

Όσον αφορά το κόστος του ακουστικού, αναφέρει ότι ανέρχεται στις 16.500 ευρώ +13% ΦΠΑ. Σχετικά με την κάλυψη του κόστους από τα ταμεία, καθότι είναι η πρώτη φορά που τοποθετούνται στην Ελλάδα τέτοια ακουστικά, ο κ.Κωνσταντινίδης λέει ότι «επειδή είναι εμφυτεύματα μέσου ωτός χειρουργικά εμφυτεύσιμα, λογικά θα πρέπει να καλύπτονται».

Να σημειωθεί ότι το εμφυτεύσιμο ακουστικό βαρηκοΐας είναι πολύ πιο ισχυρό από τα εξωτερικά ακουστικά βαρηκοΐας και τα τελευταία δύο χρόνια έχει τοποθετηθεί σε περίπου 100 βαρήκοους στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Μαθήματα μουσικής για βαρήκοους

Δωρεάν μουσική εκπαίδευση σε άτομα με κοχλιακό εμφύτευμα και κυρίως σε παιδιά παρέχει το Κέντρο Κοχλιακών Εμφυτεύσεων της Α΄ Ωτορινολαρυγγολογικής (ΩΡΛ) Πανεπιστημιακής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, με την επιτήρηση και τη βοήθεια μουσικών. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν ελάχιστες κλινικές στην Ευρώπη που ασχολούνται με τον τομέα αυτό και έχουν αποδείξει τα οφέλη της μουσικής σε άτομα με κοχλιακά εμφυτεύματα.

«Η μουσική εκπαίδευση απευθύνεται σε όλα τα άτομα με κοχλιακό εμφύτευμα με έμφαση τα παιδιά. Όπως όλες οι υπηρεσίες αποκατάστασης στο Κέντρο μας είναι δωρεάν, δεν υπάρχουν κριτήρια επιλογής ή αποκλεισμού, γιατί η εκπαίδευση δεν έχει να κάνει με την επίδοση, αλλά με τη βελτίωση. Δεν υπάρχει περιορισμός στα μουσικά όργανα, φαίνεται όμως να υπάρχει προτίμηση στο πιάνο και στην κιθάρα. Η επαφή και η δημιουργία μέσα από την μουσική αυξάνει τη διάκριση σε ανώτερα επίπεδα από τον προφορικό λόγο και συγχρόνως τον εμπλουτίζει με πιο έντονα προσωδιακά στοιχεία, πιο μελωδικά, πιο φυσικά» ανέφερε ο επιμελητής Α΄ του ΕΣΥ, ωτορινολαρυγγολόγος Γεώργιος Κυριαφίνης.

Παράλληλα ανέφερε ότι μέχρι σήμερα είναι λίγα τα άτομα που συμμετείχαν στις πρώτες συνεδρίες, αλλά έχουν ειδοποιηθεί τα περισσότερα και υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση. «Για όσα άτομα ζουν κοντά στο Κέντρο μας, τα μαθήματα γίνονται εβδομαδιαία. Για τους απομακρυσμένους ασθενείς μας διατηρούμε επαφή με τους δασκάλους τους, δίνουμε τις κατάλληλες οδηγίες και οι έλεγχοι γίνονται κάθε τρίμηνο. Είμαστε πολύ περήφανοι που δημιουργήσαμε ένα από τα λίγα κέντρα στη Ευρώπη που χρησιμοποιούν τη μουσική στην αποκατάσταση» κατέληξε ο κ. Κυριαφίνης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 


NEWSLETTER