Δευτέρα, 02 Απριλίου 2018 13:05

Μήπως το παιδί σας έχει στρες; Πώς θα το βοηθήσετε (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Μήπως το παιδί σας έχει στρες; Πώς θα το βοηθήσετε (βίντεο)

 

Πονοκέφαλος, πόνος στην κοιλιά, δυσκολία συγκέντρωσης, φοβίες, αλλά και προσκόλληση στους γονείς, αισθήματα ενοχής και κατάθλιψη είναι το ευρύ φάσμα των συμπτωμάτων του στρες στα παιδιά.

Σύμφωνα με έρευνες, το στρες επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους, γι' αυτό πρέπει να τα βοηθήσουμε και να μην τους το μεταφέρουμε.

«Το στρες είναι πολύ πιο σημαντικό στις μικρές ηλικίες γιατί ο εγκέφαλος είναι υπό διαμόρφωση» αναφέρει στο κανάλι Health agenda η επίκουρη καθηγήτρια Νένη Περβανίδου, αναπτυξιολόγος στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».

Δείτε το βίντεο με τις συμβουλές της Δρ Περβανίδου:


«Η μέγιστη ευαισθησία και πλαστικότητα του εγκεφάλου υπάρχει στα πέντε πρώτα χρόνια της ζωής. Το στρες μπορεί να επιδράσει καταστροφικά σε ορισμένες περιοχές, όπως ο ιππόκαμπος και η αμυγδαλή. Έτσι, όταν το παιδί γίνει ενήλικας μπορεί να αντιδράει πιο εύκολα σε κοινά στρεσογόνα ερεθίσματα. Κι αυτό επειδή αυτές οι εγκεφαλικές περιοχές βλάπτονται την ώρα που σχηματίζονται» επισημαίνει η κ. Περβανίδου.

Η ειδικός προτείνει στους γονείς να ενταχθούν σε προγράμματα εκπαίδευσης γονέων όπου θα μάθουν τους κατάλληλους τρόπους αντιμετώπισης ή να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Ενημερωθείτε από τους φορείς της περιοχής σας, π.χ. νοσοκομείο, δήμος κ.α. για τα προγράμματα που τρέχουν.


NEWSLETTER